ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: «Πολιτική Αλλαγή και ο εφιάλτης τέλος, ή εφιάλτης δίχως τέλος» το δίλλημα των εκλογών

Τσίπρας: «Πολιτική Αλλαγή και ο εφιάλτης τέλος, ή εφιάλτης δίχως τέλος» το δίλλημα των εκλογών
Ο Αλέξης Τσίπρας
INTIME / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για αλλαγή πορείας, πριν η μοιραία πολιτική της σημερινής κυβέρνησης μετατρέψει τη γενικευμένη κρίση σε γενικευμένη κατεδάφιση», είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.

Το δικό του δίλλημα ενόψει των εκλογών, το οποίο είναι «Πολιτική Αλλαγή και ο εφιάλτης τέλος, ή εφιάλτης δίχως τέλος», έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Επί της ουσίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κήρυξε την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των ερχόμενων εκλογών, με μία σφοδρότατη επίθεση σε βάρος του Κυριακού Μητσοτάκη.

«Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για αλλαγή πορείας, πριν η μοιραία πολιτική της σημερινής κυβέρνησης μετατρέψει τη γενικευμένη κρίση σε γενικευμένη κατεδάφιση. Σε κοινωνική και εθνική τραγωδία», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Επίθεση σε Μητσοτάκη

Αμέσως, έστρεψε τα πυρά του σε βάρος του πρωθυπουργού. «Η αγία οικογένεια συμφερόντων που μας κυβερνά ζει το μύθο της τελειότητάς της. Τέλειοι, με την πρωτιά σε νεκρούς στην πανδημία. Τέλειοι με την πρωτιά στην ακρίβεια. Τέλειοι, με την πρωτιά στις τιμές των καυσίμων και του ρεύματος. Τέλειοι στη δημοκρατία, την ελευθεροτυπία, το νόμο και την τάξη, έτσι που να έχει γίνει η Ελλάδα παράδειγμα προς αποφυγή σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τόση τελειότητα μόνο αυταρχικά ή και ακόμα χειρότερα καθεστώτα παράγουν στην προπαγάνδα τους», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Χαρακτήρισε «καλοδεχούμενες» τις εκλογές, υπενθυμίζοντας ότι το κόμμα του τις ζητάει και έξι μήνες, ρίχνοντας, όμως, βέλη σε βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι ξέχασε τη δέσμευση ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και καταφεύγει σε πρόωρες εκλογές.

Ο Αλέξης Τσίπρας αντιμετώπισε με φλεγματικό τρόπο την κατηγορία που εξαπέλυσε εναντίον του η κυβερνητική πλευρά, πως σε πρόωρες εκλογές οδηγεί ο «τοξικός λόγος της αντιπολίτευσης», υποστηρίζοντας πως ο πρωθυπουργός «δεν αντέχει άλλο το βάρος από τις συσσωρευμένες αποτυχίες του», για να προχωρήσει σε «damage control, όπως λένε και στο Columbia».

«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν όρθωνε ανάστημα απέναντι στο νόμο της Κεραμέως για την Παιδεία, που επιβάλλει το καθεστώς του κέρδους και του αστυνόμου στα πανεπιστήμια. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ χειροκροτούσε την πανεπιστημιακή αστυνομία.

Αν υπογράφαμε δήλωση μετανοίας για το σκάνδαλο Νοβάρτις και αποδεχόμασταν ότι πρόκειται για σκευωρία. Αν συναινούσαμε στη διάβρωση του ΕΣΥ, αδιαφορώντας για τις χιλιάδες χαμένες ζωές.

Αν μοιραζόμασταν μαζί με την κυβέρνηση και τους σπόνσορές της τα ιμάτια της κοινωνίας που έχει αφεθεί στο έλεος της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας.

Αν γενικά ήμασταν πιο φρόνιμοι. Αν επιτρέπαμε στην ιδιοτέλεια να νοθεύει την αλήθεια. Τότε ο κύριος Μητσοτάκης δεν θα πήγαινε σε πρόωρες εκλογές. Τιμή μας που δεν του τα επιτρέψαμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Και επιχειρεί μ' αυτή τη φυγή προς τις κάλπες, και την αντισύριζα πόλωση, να δραπετεύσει από την ευθύνη να διαχειριστεί το χάος που δημιούργησε, να περιορίσει τη φθορά και να αποφύγει την επερχόμενη κατάρρευση.

Στη συνέχεια, υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ως σημαία και στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση την αλήθεια, καθώς «η πραγματικότητα που όλοι ζούμε, είναι ο πιο επικίνδυνος εχθρός του κυρίου Μητσοτάκη».

«Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι μια υγειονομική κρίση η κυβέρνηση τη μετέτρεψε σε ευκαιρία για ληστεία δημόσιου χρήματος. Με λίστες ντροπής σε πρόθυμα ΜΜΕ. Με απευθείας αναθέσεις δισεκατομμυρίων σε νεοσύστατες εταιρείες ημετέρων. Με φίμωση της δημοκρατίας. Με διάβρωση του ΕΣΥ που το μισούν όπως κάθε τι δημόσιο -εκτός από το δημόσιο χρήμα.

Χιλιάδες άνθρωποι θα μπορούσαν να είναι σήμερα μαζί μας αν αυτή η πολιτική και η πλήρης έλλειψη ανθρωπιστικής έστω συναίσθησης δεν είχε γίνει τραγική κανονικότητα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ακρίβεια με σφραγίδα Μητσοτάκη

Υποστήριξε, επίσης, ότι με την πολιτική τους οδήγησαν την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις «στον κατάλογο της ανέχειας και της δυστυχίας», μέσω της ακρίβειας, τις αστρονομικές τιμές του ρεύματος και των ειδών πρώτης ανάγκης, τις απαγορευτικές για τους πολλούς τιμές των καυσίμων.

«Ο ενεργειακός πληθωρισμός τρέχει στην Ελλάδα με 61% ενώ σε όλη την Ευρώπη με 39%. Αυτή η διαφορά έχει τη σφραγίδα Μητσοτάκη. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδας είναι ο μεγαλύτερος στη Δυτική Ευρώπη. Η τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα είναι η 7η ακριβότερη στον κόσμο. Κι αυτό την ίδια ώρα που τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας είναι πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη με λογιστικά κόλπα προσπαθεί να μειώσει για να μην τα φορολογήσει».

Ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντί για σοβαρή αύξηση στους μισθούς, και δραστικά μέτρα για τη μείωση των τιμών σε καύσιμα και λογαριασμούς ρεύματος, κατέφυγε σε ανεπαρκέστατα επιδόματα «που εξανεμίζονται από τις διαρκείς αυξήσεις πριν καλά-καλά φτάσουν στις τσέπες των πολιτών, επιδοτεί την αισχροκέρδεια σε ενέργεια και καύσιμα».

«Αυτός που κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για τα επιδόματα στα δύσκολα χρόνια της διακυβέρνησης του , τώρα προσπαθεί να αντιστρέψει την κατάρρευση του κοροϊδεύοντας τους πολίτες με ψίχουλα, που έχουν ημερομηνία λήξης τις πρόωρες εκλογές που σχεδιάζει», συμπλήρωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ανέφερε ότι παρά την αύξηση των τιμών, τόσο η έμμεση φορολογία, ο ΦΠΑ, όσο και ο ΕΦΚ στα καύσιμα, παραμένουν σταθερά από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα τα δημόσια έξοδα αυξάνονται. Το πρώτο πεντάμηνο τα δημόσια έσοδα από φόρους αυξήθηκαν 2,91 δις και τον Μάιο ήταν αυξημένα κατά 33%.

«Συνεπώς η αλήθεια είναι ότι ο κος Μητσοτάκης συνειδητά λεηλατεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις για να γεμίζει τα ταμεία και μετά να έρχεται να δίνει προεκλογικά επιδόματα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Εθνικά θέματα

Παράλληλα, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι εν μέσω της γεωπολιτικής κρίσης και όξυνσης των τουρκικών προκλήσεων, που δημιουργούν ένα ρευστό και επικίνδυνο διεθνές τοπίο, βάζει τη χώρα σε περιπέτειες «με την Ι.Χ. εξωτερική πολιτική που ασκεί, βάζει τη χώρα σε περιπέτειες».

«Αλλάζει το δόγμα της εξωτερικής μας πολιτικής και από πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στη δύσκολη περιοχή της Αν. Μεσογείου και των Βαλκανίων, μετατρέπει την Ελλάδα σε προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης, με την εν κρυπτώ αποστολή βαρέως οπλισμού στην Ουκρανία, στερώντας μάλιστα κρίσιμο οπλισμό από τα νησιά μας, χωρίς την παραμικρή ενημέρωση θεσμικών οργάνων, αλλά και των κομμάτων και του ελληνικού λαού», είπε για το ουκρανικό.

«Προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης αλλά εν τέλει αφύλακτο από τους Δυτικούς, αφού παρά την εμπλοκή μας στο πόλεμο της Ουκρανίας. Παρά την επ’ αόριστο παραχώρηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων στις ΗΠΑ, δεν έχουμε λάβει καμία εγγύηση ασφάλειας έναντι της Τουρκικής προκλητικότητας», συμπλήρωσε στη συνέχεια .

Υπονόμευση Δημοκρατίας

Η σφοδρή επίθεση εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίστηκε και στο σκέλος των θεσμών και των ΜΜΕ. «Όπως συμβαίνει σε κάθε καθεστώς, συνοδός της πολιτικής τους ήταν και είναι η υπονόμευση της δημοκρατίας, η αστυνομική καταστολή, η απόπειρα εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης, η κατάληψη του κράτους και του ταμείου από γαλάζιες στρατιές. Που φτάνει μέχρι αγροτικές επιδοτήσεις του πρωθυπουργού. Πίσω, πολύ πίσω, στον Μαυρογιαλούρο, μας πήγε ο κ. Μητσοτάκης», υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός.

Για τα Μέσα Ενημέρωσης, έκανε λόγο «για πρωτοφανή στα μεταπολιτευτικά χρονικά ταπείνωση της ενημέρωσης σε κυβερνητική και προσωπική του προπαγάνδα. Οι επιλεκτικές επιδοτήσεις ΜΜΕ με μόνο κριτήριο τη στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση. Η ανοιχτή διαπλοκή με ιδιοκτήτες. Οι διώξεις δημοσιογράφων που προαναγγέλλονται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό από το βήμα της Βουλής.

«Αποτέλεσμα να έχει εκπέσει η χώρα μας στην 108η θέση ντροπής στην παγκόσμια κατάταξη για την ελευθερία του τύπου. Και να καταγράφει η ανεξάρτητη αρχή, κυβερνητική προβολή στα ΜΜΕ 75%, προβολή του ΣΥΡΙΖΑ 16%! Και 9% για όλα τα άλλα κόμματα. Να τη χαίρονται αυτή τη φοβερή ποιότητα της δημοκρατίας μας!», υπογράμμισε επί του θέματος.

Το δίλημμα των εκλογών

Στη συνέχεια, έθεσε το δίλλημα των εκλογών, το οποίο είναι «Πολιτική Αλλαγή και ο εφιάλτης τέλος ή εφιάλτης δίχως τέλος».

Επανέλαβε το κάλεσμα που απηύθυνε και χθες, ζητώντας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να ακολουθήσει τον ενδεδειγμένο δημοκρατικό δρόμο της συνεννόησης και της ευθύνης» και αφού αποφάσισε εκλογές «να σταματήσει το κρυφτούλι και τα παιχνίδια», με το:

1) Να ανακοινώσει από τώρα την ημερομηνία των εκλογών, το Σεπτέμβρη.

2) Να ορίσει από τώρα τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών, όπως το Σύνταγμα ορίζει.

3) Να θέσει σε διαρκή συνεδρίαση το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ώστε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να έχουν πλήρη και διαρκή ενημέρωση για τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα καθ' όλη τη προεκλογική περίοδο.

4) Να συσταθεί άμεσα η αρμόδια διακομματική επιτροπή και να επιβάλει δημοκρατικούς κανόνες ισότιμης προβολής των κομμάτων στα Μέσα Ενημέρωσης, στη πορεία προς τις εκλογές.

Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ – κυβέρνηση από τις πρώτες κάλπες

«Η απαλλαγή από το καθεστώς Μητσοτάκη και η πολιτική αλλαγή είναι ανάγκη ζωής για την κοινωνική πλειοψηφία και τη χώρα. Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί είναι η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές με απλή αναλογική. Αυτή είναι και η μόνη δυνατότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση από τη αυτή την εκλογή, χωρίς να χρειαστεί και δεύτερη εκλογική διαδικασία», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ένας δύσκολος, αλλά όμορφος αγώνας, είναι μπροστά μας, συντρόφισσες και σύντροφοι. Θα τον δώσουμε με αποφασιστικότητα και με πίστη για τη νίκη. Χωρίς τη στήριξη των λογής συμφερόντων. Αλλά αυτή τη φορά με την ενεργό συμμετοχή, τη στήριξη και τον ενθουσιασμό των 170.000 μελών μας. Και θα νικήσουμε για λογαριασμό της κοινωνίας και της πατρίδας», ήταν τα λόγια με τα οποία έκλεισε την ομιλία του.

Σχετικές ειδήσεις