ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλέξης Τσίπρας: Δεινή διπλωματική ήττα Μητσοτάκη στο ΝΑΤΟ - Στη θέση του θα γυρνούσα με τα πόδια

Live: Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο Open
Intime News

Σκληρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, με αφορμή τα όσα έλαβαν χώρα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Μαδρίτη, άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας, που μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, έκανε λόγο για «Βατερλό» για την ελληνική διπλωματία.

«Η αμερικανική κυβέρνηση έχει βούληση να στηρίξει την Τουρκία. Είναι συνολική η στήριξη που παρέχει η Δύση στην Άγκυρα», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι τα όσα αποφασίστηκαν στη Μαδρίτη αποτελούν μία «ιστορική καμπή» των τουρκοδυτικών σχέσεων και παράλληλα ένα «Βατερλό για την ελληνική διπλωματία».

«Άκουσα τον Πρόεδρο Μπάιντεν να λέει ότι και τα F-16 θα εκσυγχρονιστούν και θα πουλήσει και άλλα 40 στην Τουρκία. Το θέμα το έθεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Βουλή, πριν αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον και μου είπε ότι είναι ψέματα. Ή, λοιπόν, το ήξερε ή το έμαθε στην Ουάσινγκτον και μας είπε ψέματα ή ο Μπάιντεν δεν του είπε την αλήθεια», σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «τα δίνει όλα, δίνει όπλα στην Ουκρανία» και οι ΗΠΑ πουλάνε αεροπλάνα για να πετάνε πάνω από το Αιγαίο. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου μίλησε για εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη, ως προς τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ενώ την ίδια στιγμή η ελληνική πλευρά δηλώνει ικανοποιημένη.

«Γιατί, ακριβώς, δηλώνουν ικανοποιημένοι; Για την άρση του εμπάργκο όπλων στη Τουρκία; Ή επειδή Σουηδία-Φινλανδία δηλώνουν ότι θα τη στηρίξουν τη Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας, που εμείς και η Κύπρος δηλώνουμε ότι θα ασκήσουμε βέτο;», αναρωτήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι δεν μπορεί να πανηγυρίζει η χώρα μας επειδή ο Ερντογάν δεν έθεσε ζήτημα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών. «Η ανησυχία μας εδράζεται σε πολύ σοβαρά δεδομένα. Χθες υποστήκαμε δίνη διπλωματική ήττα. Αν ήμουν εγώ πρωθυπουργός θα γυρνούσα με τα πόδια από τη Μαδρίτη, θα με είχατε ξεσκίσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε, επίσης, πως «ο Μητσοτάκης μας οδηγεί από ήττα σε ήττα. Κάθε φορά που πιέζεται, ανακοινώνει ένα νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Εμείς στηρίξαμε και τα Rafale τις Belhara», αλλά συμπλήρωσε ότι η άμυνα της χώρας θα πρέπει να στηρίζεται και στις δημοσιονομικές δυνατότητες που υπάρχουν. «Ξεχάσαμε πως χρεοκόπησε η χώρα; Πως φτάσαμε στα μνημόνια; 3.67% του ΑΕΠ ήταν φέτος οι στρατιωτικές δαπάνες, όταν τον χειμώνα τα νοικοκυριά δεν είχαν να ζεσταθούν», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Εκλογές

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι το κόμμα του ζητάει εκλογές γιατί ανησυχεί για όλα. «Και για την “ΙΧ εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη” και γιατί η οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο. 11.5% έφτασε ο πληθωρισμός, τελειώνει η αντοχή νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, οδηγούμαστε μαθηματικά σε κοινωνική κρίση».

Απάντησε στην κριτική που δέχεται για το ότι ψήφισε το σύστημα της απλής αναλογικής, τονίζοντας ότι «δεν γεννάει την αστάθεια ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα, η απλή αναλογική, αλλά οι αποφάσεις των πολιτικών κομμάτων. Τα κόμματα πρέπει να συνεργάζονται, όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες».

Επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει πολιτική αλλαγή και να σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση. Για να συμβεί αυτό, είπε, θα πρέπει να είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, με μεγάλη διαφορά. «Να υπάρχει μία μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία».

Για την άρνηση του ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι ο Ανδρουλάκης λέει προεκλογικά ότι δεν θα θα το κάνει. «Αν με δική του απόφαση οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές, θα πρέπει να αναλάβει και την πολιτική ευθύνη», σημείωσε, επιμένοντας στην άποψη ότι πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι ο πρόεδρος του πρώτου κόμματος, όπου γίνεται παντού στην Ευρώπη.

«Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή. Μπορεί να επιτευχθεί και από την πρώτη Κυριακή, αν οι πολίτες στείλουν μήνυμα στις κάλπες», επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας, προβλέποντας πως οι εκλογές προετοιμάζονται για τον Σεπτέμβριο. Κάλεσε, παράλληλα, τον πρωθυπουργό να ορίσει από τώρα ημερομηνία εκλογών, αλλά ζήτησε και να υπάρξει ισότιμη παρουσία στα ΜΜΕ.

Ακρίβεια

«Πρέπει να στηρίξουμε την κοινωνία απέναντι στην ακρίβεια. Ο ενεργειακός πληθωρισμός στην ΕΕ είναι 39% στην Ελλάδα 62%. Αυτή η διαφορά είναι η ακρίβεια Μητσοτάκη», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, προειδοποιώντας όσους κερδίζουν από την κρίση και όσους τους το επιτρέπουν, πως την επόμενη κιόλας μέρα μετά της εκλογές «το πάρτι θα τελειώσει».

Ροή Ειδήσεων