ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Ρουμάνο ομόλογό του Νικολάι Τσιούκα - Τι συζήτησαν

Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε και στην βοήθεια που προσφέρουν οι Ρουμάνοι πυροσβέστες
Intime News

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, ενημέρωσε τον Ρουμάνο ομόλογό του για την τουρκική προκλητικότητα.

Συνάντηση με τον Ρουμάνο πρωθυπουργό Νικολάι Τσιούκα, είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε στην βοήθεια που προσφέρουν οι Ρουμάνοι πυροσβέστες στο δύσκολο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ αναφέρθηκε και στον αγώνα που έδωσαν πέρσι κατά τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κοινή στάση των δύο χωρών σε πολλά ζητήματα στη διεθνή σκηνή, ενώ ενημέρωσε τον Ρουμάνο ομόλογό του για την τουρκική προκλητικότητα.

«Όπως και τότε και τώρα, επιβεβαιώσαμε τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις και την πίστη μας στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Ελλάδα και Ρουμανία εκτός από γείτονες στα Βαλκάνια είναι εταίροι στην ΕΕ και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ κάτι που αναδείχτηκε και στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης.

Οι λαοί μας όμως στέκονται δίπλα δίπλα και απέναντι στις απειλές της κλιματικής κρίσης. Θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη την προσφορά των Ρουμάνων πυροσβεστών που με επαγγελματισμό και αυταπάρνηση βοήθησαν την Ελλάδα στις πρωτοφανείς δασικές πυρκαγιές. Σήμερα έγινε οργανωμένη συνεργασία. Οι πρώτοι πυροσβέστες από τη Ρουμανία βρίσκεται φέτος στο πλευρόο μας. Η Πολιτική Προστασία ενδείκνυται για τέτοιες γόνιμες δράσεις.

Στην περίπτωση που μπορεί να χρειαστούμε και άλλες ενισχύσεις αυτές θα βρεθούν γρήγορα στη διάθεσή μας. Αναβαθμίζουμε τη συνεργασία μας και στην ενέργεια. Δεν πρόκειται μόνο για εμπορική επιλογή αλλά για πράξη ευθύνης. Θα υπογραφεί και σχετικό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των υπουργών Ενέργειας.

Εγκαινιάζουμε τον αγωγό IGB, αποδίδεται μεγάλη σημασία στο έργο αυτό που είναι πολύ σημαντικό και για τη Ρουμανία και για τη Βουλγαρία, παίζει ρόλο στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία που εργαλειοποιεί τις πηγές της. Συζητήσαμε τις εξελίξεις με τη Ρωσία αναζητώντας τρόπους να στηρίξουμε την Ουκρανία και τις δυνατότητες για εξαγωγή της αγροτικής παραγωγής της Ρουμανίας.

Χαίρομαι γιατί διαπιστώσαμε σύγκλιση απόψεων και σύμπνοια επιδιώξεων. Συντονίζουμε τις δράσεις μας και σε όλα τα διεθνή φόρα. Ειδικά για την ΕΕ η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες Ρουμανίας και Βουλγαρίας για ένταξη στη ζώνη Σένγκεν. Και θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανή την προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων.

Ενημέρωσα τον πρωθυπουργό για τη διαρκή τουρκική προκλητικότητα, τις κινήσεις που αμφισβητούν διεθνείς συνθήκες και κυριαρχικά δικαιώματα. Η χώρα μας θα υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα χωρίς καμία έκπτωση, αλλά θα υποδεχτεί και έναν καλόπιστο διάλογο στα πλαίσια της καλής γειτονίας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σχετικές ειδήσεις