ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υποκλοπές: Ραντεβού στην εξεταστική δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα αναπάντητα ερωτήματα

Αλέξης Τσίπρας
Δεν πήρε απαντήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή και επιμένει στο θέμα των παρακολουθήσεων.
InTime / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΣΥΡΙΖΑ: Για μια διαδικασία η οποία ανέδειξε την απομόνωση της κυβέρνησης, αλλά και την «ενοχή» του Κυριάκου Μητσοτάκη ως ιθύνοντος νου στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, παρά το γεγονός ότι απέφυγε να απαντήσει σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα, κάνουν λόγο από την Κουμουνδούρου, σχολιάζοντας τα όσα διαδραματίστηκαν χθες στην Ολομέλεια της Βουλής.

Παράλληλα, οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζουν ότι στο τέλος όλα θα αποκαλυφθούν, δίνοντας στον πρωθυπουργό «ραντεβού» για την Εξεταστική Επιτροπή που θα συγκροτηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Όπως είπε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ με την έναρξη της πρωτολογίας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκονταν στη Βουλή με ως «κατηγορούμενος» και όχι ως «τιμητής». Και από το περιβάλλον του αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι αυτό κατέστη σαφές από την πρώτη κιόλας στιγμή.

Και ο λόγος που κατά τη γνώμη τους αυτό συνέβη, είναι γιατί ο πρωθυπουργός αντί να απαντήσει ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας σε μια σειρά από ερωτήματα τα οποία θα έριχναν φως στην υπόθεση, επέμεινε στην τακτική του «δεν ξέρω, δεν είδα, δεν άκουσα».

Τα αναπάντητα ερωτήματα

Γιατί παρακολουθούσαν τον Ανδρουλάκη;

Όπως σημειώνουν από την Κουμουνδούρου, το μείζον ζήτημα της όλης συζήτησης ήταν ο λόγος που ο Νίκος Ανδρουλάκης βρέθηκε να παρακολουθείται από την ΕΥΠ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στο ΠΑΣΟΚ.

Σε αυτό το σημείο, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε ιδιαιτέρως. «Είστε υποχρεωμένος να δώσετε μια απάντηση. Ποιος ήταν ο εθνικός λόγος; Είναι πράκτορας ξένων συμφερόντων; Είναι κατάσκοπος ξένων δυνάμεων; Είναι επικίνδυνος για τα εθνικά μας συμφέροντα; Η ευθύνη σας ανήκει ολοκληρωτικά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Μάλιστα, ο τέως πρωθυπουργός προθυμοποιήθηκε να σταματήσει την τοποθέτηση του και να λάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον λόγο, έτσι ώστε η Βουλή και οι πολίτες να μάθουν ποιος ήταν ο λόγος που συνέβησαν όλα αυτά. Όμως, απάντηση δεν έλαβε ούτε στη δευτερολογία, ούτε στο κλείσιμο του πρωθυπουργού.

Ποιοι πολιτικοί παρακολουθούνται;

Το δεύτερο κομβικό ερώτημα, ήταν το ποιοι -όχι το αν- πολιτικοί και δημοσιογράφοι βρίσκονται στο στόχαστρο των υπηρεσιών πληροφοριών. Στην Κουμουνδούρου, άλλωστε, θεωρούν δεδομένο ότι συμβαίνει.

Δεν είναι μόνο τα δύο ρεπορτάζ της Καθημερινής που αναφέρονται στο ζήτημα και τα οποία δεν διαψεύστηκαν ποτές. Είναι κυρίως τα όσα φέρεται να είπε κατά τη διάρκεια της εμφάνισης του στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Μάλιστα, στο σημείο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε και στους βουλευτές της συμπολίτευσης, ζητώντας τους να τοποθετηθούν επί του θέματος, καθώς όπως τόνισε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ «ποιος μπορεί να γνωρίζει τα κριτήρια αυτού του σκοτεινού μηχανισμού ως προς το ποιος θεωρείται ύποπτος ή εχθρός; Ποιος μπορεί να νιώθει ασφαλής, όταν ο διοικητής της ΕΥΠ λέει ότι κανείς δεν εξαιρείται και ο Πρωθυπουργός αρνείται να διαβεβαιώσει την εθνική αντιπροσωπεία;».

Γιατί δεν ακούστηκε κουβέντα για αλλαγή του νόμου;

Ένα ακόμα σημείο το οποίο και κατά τη γνώμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης προδίδει την «ενοχή» Μητσοτάκη, είναι η άρνηση του πρωθυπουργού να τοποθετηθεί επί της προτάσεως Τσίπρα, για αλλαγή του νόμου που απαγορεύει στα θύματα παρακολούθησης να ενημερώνονται για την υπόθεσης τους.

«Αν λοιπόν δεν έχετε κάτι να φοβηθείτε, προχωρήστε άμεσα στην επαναφορά του νόμου, όπως ήταν πριν τη παρέμβασή σας, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όποιον βουλευτή ή ευρωβουλευτή επιθυμεί να διερευνήσει. Αν πάλι το αρνηθείτε, επιβεβαιώνετε για μια ακόμη φορά την ενοχή και το φόβο σας για νέες αποκαλύψεις», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.