ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στροφή δεξιά για τη ΝΔ: Φυγή προς τα εμπρός ή περιδίνηση;

Στροφή δεξιά για τη ΝΔ: Φυγή προς τα εμπρός ή περιδίνηση;
INTIME NEWS

Η βαριά πολιτική ατζέντα όπως αυτή διαμορφώνεται με το θέμα των παρακολουθήσεων, αλλά και ο κίνδυνος εσωστρέφειας μετά την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα επηρεάσουν αρκετά την στρατηγική της ΝΔ μέχρι τις κάλπες

Πριν από όλα αξίζει να σημειώσουμε ότι εδώ και πολύ καιρό η Πειραιώς έχει εγκαταλείψει πλήρως οποιοδήποτε φλερτ με το ΠΑΣΟΚ και έχει στρέψει τα βέλη της σε έναν διμέτωπο αγώνα εναντίον τόσο της Χαριλάου Τρικούπη, όσο βεβαίως και εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, η πολιτική κεφαλαιοποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ της ομιλίας του Κώστα Καραμανλή στα Ανώγεια δημιουργεί νέα δεδομένα στο στρατόπεδο της κυβέρνησης. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να μεταβεί στη γενέτειρα των Καραμανλήδων στο ίδιο αυτοκίνητο με τον εξάδελφο του πρώην πρωθυπουργού και υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή. Επίσης, καθόλου τυχαία δεν ήταν και η πλήρης στήριξη του τελευταίου στον Μητσοτάκη. Ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής στο καλωσόρισμα του πρωθυπουργού στις Σέρρες είπε επί λέξει: «Κύριε Πρόεδρε καλώς ήρθατε στην πόλη των Σερρών, καλώς ήρθατε στη γενέτειρα του Κωνσταντίνου Καραμανλή και θέλω να γνωρίζετε ότι όλοι οι Νεοδημοκράτες είμαστε μια γροθιά μαζί σας για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε με ομοψυχία κυρίως και με ενότητα, τα μεγάλα προβλήματα του τόπου, αλλά και όλοι Έλληνες».

Για να μιλήσουμε με «ποδοσφαιρικούς όρους», η μπάλα της προεκλογικής περιόδου μαζεύεται στο γήπεδο της ΝΔ με απώτερο στόχο να υπάρξει εσωτερική συσπείρωση στις ιδρυτικές αρχές του κόμματος όπως αυτές περιεγράφηκαν στο παρελθόν από τον ιδρυτή του κόμματος Κωνσταντίνο Καραμανλή. Υπό τον φόβο νέων μελλοντικών παρεμβάσεων και άλλων στελεχών της ΝΔ (βλέπε Αντώνης Σαμαράς) στη ΝΔ θα επιχειρήσουν μέχρι τις εκλογές να περιχαρακώσουν τον λεγόμενο δεξιό χώρο, να τον τσιμεντώσουν για την ακρίβεια για να μην υπάρξουν στο μέλλον διχαστικές τάσεις οι οποίες θα προκαλέσουν ενδεχομένως μια καταστροφική εσωτερική περιδίνηση.

Στην κυβέρνηση, όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα σε όλες τις κυβερνήσεις που καταβάλλονται από την φθορά της διακυβέρνησης έχουν αρχίσει να βλέπουν παντού εχθρούς, είτε εξωτερικούς, είτε εσωτερικούς. Στο εσωτερικό της γαλάζιας Κ.Ο. υπάρχει βεβαίως μεγάλος προβληματισμός, αλλά δεν υπάρχουν διασπαστικές τάσεις. Τα έμπειρα κυβερνητικά στελέχη είναι σίγουροι ότι «στο τέλος - ακόμα και αυτοί που δηλώνουν μέλη της μιας ή της άλλης φράξιας – θα συστρατευθούν πίσω από τον αγώνα για τον τελικό στόχο της ΝΔ που είναι η αυτοδυναμία». Το δέλεαρ της εξουσίας έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι στο τέλος ενώνει κι όπως έλεγε και ο μακαρίτης Ευάγγελος Αβέρωφ «το πρόβατο που φεύγει απ’ το μαντρί το τρώει ο λύκος».

Ταυτόχρονα αξίζει να σημειώσουμε ότι τα σενάρια που διακινούνται περιφερειακά της «γαλάζιας πολυκατοικίας» ότι οι πρώην πρόεδροι και πρώην πρωθυπουργοί δρομολογούν την έξοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχουν καμία απολύτως βάση αληθείας, όπως δεν έχουν βάσει τα σενάρια ότι οι Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής θέλουν να επιστρέψουν σε «ρόλους – κλειδιά» στην κεντρική πολιτική σκηνή. Κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από καμία πλευρά και από καμία αξιόπιστη πηγή.

Συμπερασματικά θα έλεγα ότι περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν τα παλαιά στελέχη να οδηγηθούν οικειοθελώς σε «αποστρατεία», παρά να επιστρέψουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε θέσεις κλειδιά.