ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προειδοποίηση Παπούλια για τα χειρότερα: Ήδη έφυγαν 800 εκατ. ευρώ

Προειδοποίηση Παπούλια για τα χειρότερα: Ήδη έφυγαν 800 εκατ. ευρώ

Με έκδηλη ανησυχία αναφέρθηκε στην κατάσταση των ελληνικών τραπεζών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας, κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα το απόγευμα.

Όπως φαίνεται και στα πρακτικά της σύσκεψης, ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι «η αντοχή των τραπεζών είναι μικρή», σημειώνοντας ότι «υπάρχει μεγάλος φόβος που μπορεί να εξελιχθεί σε πανικό», ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τις δύο επόμενες ημέρες «η κατάσταση θα είναι χειρότερη».

Χρησιμοποιώντας δραματικούς τόνους, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη για τις τηλεφωνικές επαφές που είχε το μεσημέρι της Δευτέρας με τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αλλά και το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιώργο Προβόπουλο.

«Η κατάσταση στις τράπεζες είναι πάρα πολύ δύσκολη. Οι αναλήψεις και οι εκροές μέχρι τις 16.00' η ώρα που τον πήρα, ξεπερνούσαν τα 600 εκατομμύρια ευρώ, έφτασαν τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Εκεί δεν προστίθενται και όλες αυτές οι εντολές που πήραν οι τράπεζες για να μετατρέψουν σε ομόλογα γερμανικού δημοσίου και σε άλλα τέτοια πράγματα. Υπολογίζουν ότι κι αυτά θα συμποσούνται περίπου στα 800 εκατομμύρια ευρώ» αποκάλυψε ο κ. Παπούλιας:

Αναλυτικά το επίμαχο απόσπασμα των πρακτικών:

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Θέλω να σας καλωσορίσω. Δεν έχω καμία πρόθεση να δραματικοποιήσω την κατάσταση την οποία γνωρίζετε και που είναι πράγματι πάρα πολύ δύσκολη.

Είχα δύο ενδιαφέρουσες τηλεφωνικές συνομιλίες. Η μία ήταν με τον κ. Μπαρόζο στις 16.00' η ώρα σήμερα. Εναγωνίως περιμένουν τη δημιουργία κυβέρνησης στην Ελλάδα και την επιτυχή κατάληξη όλων αυτών των προσπαθειών που κάνουμε όλοι μαζί. Η δεύτερη τηλεφωνική συνομιλία ήταν με τον κ. Προβόπουλο. Η κατάσταση στις τράπεζες είναι πάρα πολύ δύσκολη. Οι αναλήψεις και οι εκροές μέχρι τις 16.00' η ώρα που τον πήρα, ξεπερνούσαν τα 600 εκατομμύρια ευρώ, έφτασαν τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Εκεί δεν προστίθενται και όλες αυτές οι εντολές που πήραν οι τράπεζες για να μετατρέψουν σε ομόλογα γερμανικού δημοσίου και σε άλλα τέτοια πράγματα. Υπολογίζουν ότι κι αυτά θα συμποσούνται περίπου στα 800 εκατομμύρια ευρώ.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς): Όλα μαζί;

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Ναι, όλα μαζί.

Τις επόμενες δύο μέρες θα είναι χειρότερη η κατάσταση. Χαρακτηριστικά μου είπε ο κ. Προβόπουλος ότι βεβαίως δεν υπάρχει πανικός, αλλά υπάρχει ένας μεγάλος φόβος, ο οποίος μπορεί να εξελιχθεί σε πανικό. Ανέφερε επίσης ότι η αντοχή των τραπεζών είναι πολύ μικρή αυτή τη στιγμή.

Αν λοιπόν κι αυτή η προσπάθεια που κάνουμε τώρα -που επιθυμούμε- να σχηματιστεί κυβέρνηση αποτύχει, τότε τα πράγματα δεν ξέρω πώς θα εξελιχθούν. Έχουμε μεγάλη ευθύνη και την αισθάνομαι προσωπικά. Σκέφτηκα ότι δεν μπορώ να πάρω μόνος μου την ευθύνη ότι απέτυχα στην προσπάθεια να σχηματιστεί κυβέρνηση. Πρέπει να βγω αύριο και να πω στον ελληνικό λαό ότι απέτυχα. Αλλά δεν απέτυχα εγώ. Δεν ήταν στο χέρι μου εγώ να σχηματίσω κυβέρνηση. Έπρεπε όλοι να συμπέσουμε επί το αυτό να σχηματίσουμε κυβέρνηση.

Υπήρξε μία πρόταση, την οποία είχαμε τηλεφωνικά κουβεντιάσει με τον κ. Κουβέλη, να γίνει μία κυβέρνηση από προσωπικότητες, η οποία όμως δεν προχώρησε. Ξαναγυρίζω πάλι και λέω ότι είναι καλή ιδέα μια κυβέρνηση εκ προσωπικοτήτων, η οποία θα είναι ορισμένης χρονικής διάρκειας -βεβαίως όχι μικρότερης των δεκαοχτώ μηνών- και που θα μπορέσει να περιλάβει την προσπάθεια να επιλύσει θέματα, όπως αυτά τα οποία έθεσε ο κ. Κουβέλης και για τα οποία συμφωνούμε όλοι μας.

Διαβάστε περισσότερα:

Αυτά είναι τα πρακτικά της δεύτερης σύσκεψης στο Προεδρικό