ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά παράσταση νίκης

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά παράσταση νίκης
Φωτογραφία αρχείου / InTime

Τον «βατήρα» που θα του προσφέρει τη δημοσκοπική ώθηση που χρειάζεται έτσι ώστε να αποκτήσει παράσταση νίκης στον δρόμο προς τις κάλπες αναζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που βάλλεται με χτυπήματα «κάτω από τη μέση» από διάφορα φιλοκυβερνητικά κέντρα.

Όσοι συνομιλούν με τον Αλέξη Τσίπρα, γνωρίζουν πολύ καλά ότι πιστεύει ακράδαντα ότι θα είναι νικητής των επόμενων εκλογών, όποτε κι αν αυτές πραγματοποιηθούν. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη «απερχόμενο» πρωθυπουργό σε κάθε ευκαιρία.

Την ίδια ώρα, όμως, οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν άνετο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας ως προς την πρόθεση ψήφου. Βέβαια, η Κουμουνδούρου αμφισβητεί ανοιχτά, πλέον, τα ευρήματα αυτών των ερευνών, ωστόσο δεν τα πετάει και στα σκουπίδια.

Τα μελετάει -ιδιαίτερα τα ποιοτικά στοιχεία τους-, τα εκτιμάει αναλόγως και στη συνέχεια τα συγκρίνει και με τις δημοσκοπήσεις που δεν δημοσιεύονται, αλλά και με το κλίμα που εισπράττουν τα στελέχη όλων των βαθμίδων στην επαφή τους με την κοινωνία.

Με βάση τα παραπάνω, ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να επανεκλεγεί και πως ο ίδιος θα είναι ο πολιτικός αρχηγός που θα λάβει το βράδυ της Κυριακής των εκλογών, εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Και αν η νίκη θεωρείται δεδομένη στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκείνο που φαίνεται να απασχολεί έντονα την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, είναι το ποσοστό που θα καταφέρει να συγκεντρώσει, καθώς από αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό το αν θα τα καταφέρει να σχηματίσει την πολυσυζητημένη «προοδευτική κυβέρνηση».

Παραμονές των εκλογών του 2015, αν και οι δημοσκοπήσεις δεν είχαν καταγράψει το μέγεθος της διαφοράς με τη Νέα Δημοκρατία, ήταν σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έρχονταν. Και μάλιστα με φόρα. Είχε, δηλαδή, ξεκάθαρη παράσταση νίκης.

Αυτό σήμερα δεν υπάρχει. Και το γνωρίζουν πολύ καλά στην Κουμουνδούρου. Ναι μεν οι πολίτες είναι θυμωμένοι και απογοητευμένοι από την κυβερνητική πολιτική, ωστόσο αυτό δεν εκφράζεται ούτε στις έρευνες κοινής γνώμης, ούτε με μαζικές κινητοποιήσεις.

Το ζήτημα απασχόλησε και την πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, εκεί όπου καταγράφηκαν πολλές απόψεις. Το συμπέρασμα ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά ένα πολιτικό γεγονός ή μια δική του κίνηση που θα «φουσκώσει τα πανιά» του, ώστε να αποκτήσει παράσταση νίκης.

Γι αυτό τον λόγο ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας να βγουν όλα τα στελέχη του κόμματος στους δρόμους και να βρεθούν δίπλα στην κοινωνία και στα προβλήματα της. Για να μπορέσουν να μεταφέρουν στους πολίτες την εναλλακτική πρόταση εξουσίας που έχουν καταθέσει.

Έτσι, κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός ότι έθεσαν ως ορόσημο για την επόμενη μέρα την επιτυχία της απεργίας που έχουν κηρύξει για τις 9 Νοεμβρίου η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

«Είναι πολύ κρίσιμο, στις 9 Νοέμβρη που έχει προκηρυχθεί γενικά απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, να υπάρξει μια μεγάλη λαϊκή αντίδραση ώστε τα πράγματα να πάνε διαφορετικά. Δεν μπορούν οι υπουργοί της κυβέρνησης να λένε ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι ο χειρότερος μετά το ’42 σαν να είναι κάτι δεδομένο», είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος, δίνοντας το στίγμα για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα το κόμμα του.