ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ανδρουλάκης βγαίνει επιθετικά για τις παρακολουθήσεις

Ο Ανδρουλάκης βγαίνει επιθετικά για τις παρακολουθήσεις
InTime / ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

Παρά το γεγονός ότι η υπόθεση των υποκλοπών έδειχνε να υποβαθμίζεται από την αντιπολίτευση, στο ΠΑΣΟΚ επιστρέφουν δριμύτεροι με το Νίκο Ανδρουλάκη να φέρεται αποφασισμένος να προσφύγει στο  Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αποφασισμένος να ακολουθήσει σκληρή γραμμή και να επαναφέρει το θέμα των υποκλοπών στην επικαιρότητα εμφανίζεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης με δυο κινήσεις στις οποίες προχωράει άμεσα: Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και αίτημα να συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γίνεται σε μια προσπάθεια να διαλευκάνει τις αιτίες που οδήγησαν την ΕΥΠ να παρακολουθήσει το τηλέφωνό του. Σύμφωνα με πληροφορίες στο υπόμνημα που κατέθεσε στην εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου PEGA επιχειρεί να απαντήσει στην κυβερνητική επιχειρηματολογία σύμφωνα με τη οποία ο κ. Ανδρουλάκης αρνήθηκε την ενημέρωση. Κατά πληροφορίες στο υπόμνημά του σημείωσε ότι τέτοιες τοποθετήσεις είναι ενδεικτικές του θράσους και της απόγνωσης να προτείνεται σε έναν πολιτικό αρχηγό να παρανομήσει, αποδεχόμενος μία άτυπη και παράτυπη ενημέρωση ώστε να μην υπάρχει νόμιμο στοιχείο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη δικαιοσύνη. Μάλιστα στο υπόμνημά του κατά τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρεται σε κυβερνητικές παλινωδίες με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να δηλώνει στις 5 Αυγούστου ότι ο κ. Γεραπετρίτης ήταν έτοιμος να ενημερώσει ενδελεχώς και πλήρως τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αλλά κάποιες ημέρες μετά , σε συνέντευξή του ο ίδιος ο κ. Γεραπετρίτης αρνήθηκε ότι έχει οποιαδήποτε γνώση. Ο κ. Ανδρουλάκης φέρεται να κάνει αναφορά και στις εργασίες της εξεταστικής επιτροπής στην ελληνική βουλή, σημειώνοντας την αποφυγή κλήσης κρίσιμων μαρτύρων όπως πχ ο Πρωθυπουργός, ο Γ. Δημητριάδης, οι επιχειρηματίες Γ. Λαβράνος, Φ. Μπίτζιος κλπ εκ μέρους της πλειοψηφίας.

Ο κ. Ανδρουλάκης φέρεται να υποστηρίζει πως η Κυβέρνηση έχει ως μόνο στόχο την συγκάλυψη και την αποσιώπηση των ευθυνών της, κάτι που δυστυχώς φαίνεται να επιχειρεί και στην επίσκεψη της Εξεταστικής Επιτροπής PEGA στην Ελλάδα τονίζοντας σύμφωνα με πληροφορίες ότι πάλι τα πρόσωπα-κλειδιά απέφυγαν να συναντήσουν την επιτροπή.

Αίτημα για εκ νέου συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών

Η επίσκεψη των μελών της PEGA στην Αθήνα που διερευνά για λογαριασμό του Ευρωκοινοβουλίου την λειτουργία κακόβουλων λογισμικών έδωσε στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ το έναυσμα να σηκώσει και πάλι ψηλά το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών. Σύσσωμη η Κ. Ο. του κόμματος με αίτημα της προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ζήτησε «Την εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής άμεσα και την κλήση, σύμφωνα με το άρθρο 41Α του Κανονισμού της Βουλής, σε ακρόαση, των ιδιοκτητών και εκπροσώπων των εταιρειών που φέρονται να εμπορεύονται κακόβουλα λογισμικά όπως το Predator, καθώς και του μέχρι πρότινος Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού, κ. Γρηγόρη Δημητριάδη, που επίσης φέρεται σύμφωνα με τα παραπάνω δημοσιεύματα να εμπλέκεται στην δραστηριότητα εταιρειών που εμπορεύονται παράνομα λογισμικά παρακολούθησης στην Ελλάδα».

Επίθεση και στον ΣΥΡΙΖΑ

Προφανώς στο ΠΑΣΟΚ ζυγίζουν τόσο την δημοσκοπική στασιμότητα του τελευταίου διαστήματος, αλλά και την κριτική που υπάρχει ότι λειτούργησαν ως «ουρά» του ΣΥΡΙΖΑ. Για τους παραπάνω λόγους δεν είναι τυχαίο ότι ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δημήτρης Μάντζος μιλώντας στο ρ/σ ΣΚΑΙ κατηγόρησε και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «σπεύδει να δημιουργήσει εντυπώσεις και τρέχει άγαρμπα και πρόχειρα πίσω από τις εξελίξεις. Όταν εμείς μιλήσαμε για το Predator από τον Ιούλιο, ο ΣΥΡΙΖΑ ψαχνόταν, αλλά στη συνέχεια αποφάσισε για δικούς του μικροκομματικούς λόγους ότι αυτό είναι ένα προνομιακό πεδίο αντιπολίτευσης».

Αφού επεσήμανε τον θεσμικό τρόπο με τον οποίο κινείται από την πρώτη κιόλας ημέρα το ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής «συμμετέχοντας ουσιαστικά, αποτελεσματικά, δυστυχώς όσο μας επέτρεψε η πλειοψηφία στη διαδικασία αναζήτησης της αλήθειας», ο Δημήτρης Μάντζος σημείωσε ότι η PEGA «έχει ως κύριο αντικείμενο την ανίχνευση των ευθυνών των κυβερνητικών στελεχών. Το πραγματικό διακύβευμα είναι ότι έρχεται να δει τις ελληνικές αρχές και να εξετάσει, πρώτον, όσους πιθανώς έχουν στην κατοχή τους το Predator και το χρησιμοποίησαν, και, δεύτερον, κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από τη χρήση παράνομων λογισμικών» προσθέτοντας πως «Η ελληνική κυβέρνηση αρκείται να λέει ότι ουδέποτε πήρε το Predator σε οποιαδήποτε δημόσια, κρατική αρχή. Η δουλειά όμως της κυβέρνησης και της ΕΥΠ είναι, όχι να μας λέει αν το είχαν εκείνοι, αλλά να μας πει ποιος το είχε και με τίνος την καθοδήγηση το λειτούργησε», και εκτίμησε ότι «υπάρχει ένα καθηλωτικό μοτίβο χρονικής και επιχειρησιακής σύμπλευσης και σύμπτωσης μεταξύ του Predator και της ΕΥΠ. Είναι σαφές ότι οι περισσότεροι Έλληνες πολίτες θεωρούν ότι ο Πρωθυπουργός γνώριζε και ότι όλο αυτό είναι και κυβερνητικά υποστηριζόμενο ή με την ανοχή της κυβέρνησης».