ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο μυαλό του Μητσοτάκη: Το ημερολόγιο εκλογών και ο χρόνος αποφάσεων

Στο «μυαλό» του Μητσοτάκη: Το ημερολόγιο των εκλογών και ο χρόνος των αποφάσεων
O Κυριάκος Μητσοτάκης.
(Πηγή: Intime News)

Μετά τον χρησμό της Καλλιθέας ήρθε η «απάντηση» από το Λονδίνο – Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι η ΝΔ χρειάζεται και δεύτερη θητεία για να αλλάξει πλήρως η Ελλάδα.

Παρά το γεγονός ότι η ρήση του πρωθυπουργού ότι «μυρίζει εκλογές» από την Καλλιθέα, έχει προκαλέσει αναστάτωση ειδικά στα κόμματα της αντιπολίτευσης, όσοι γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο κινείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης βαστούν επιφυλάξεις για το αν θα προκηρύξει τελικώς πρόωρες εκλογές στο τέλος του έτους ή μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων. «Μη με ρωτήσετε για την ημερομηνία των εκλογών, ούτε εγώ δεν ξέρω αυτήν την ώρα, ξέρουμε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας, το πότε ακριβώς δεν το γνωρίζουμε», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώπιον μελών και φίλων της Νέας Δημοκρατίας του Ηνωμένου Βασιλείου στο Λονδίνο το βράδυ της Κυριακής στο Mayfair της Αγγλικής πρωτεύουσας, θέλοντας πιθανώς με αυτόν τον τρόπο να προλάβει τυχόν… ερωτήσεις από τους παρισταμένους για τον εκλογικό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου.

Οι στενοί συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέρουν πως για την ώρα τουλάχιστον ο πρωθυπουργός δεν έχει λάβει οριστικές αποφάσεις γύρω από το ημερολόγιο των εκλογών. Ακούει, σταθμίζει, προβληματίζεται, ωστόσο, κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι προς το παρόν ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται να υιοθετεί τις εισηγήσεις περί επίσπευσης των πολιτικών εξελίξεων και διενέργειας των εκλογών τους πρώτους δύο μήνες του 2023. Στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι πολλά πράγματα θα εξαρτηθούν κυρίως από την πορεία της οικονομίας και συγκεκριμένα από το πόσο οι διεθνείς συνθήκες θα μπορέσουν να συμβαδίσουν με την εκτέλεση των κυβερνητικών μέτρων τα οποία θα πρέπει να αφομοιωθούν από την ελληνική κοινωνία.

Ο ίδιος πάντως δηλώνει αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα τονίζοντας πως η ΝΔ θα είναι αυτοδύναμη και κάλεσε μάλιστα τους επενδυτές από το Λονδίνο όπου βρίσκεται να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα. «Δεν θα πρέπει το ενδεχόμενο διπλών εκλογών να ανησυχήσει τους επενδυτές. Διότι οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν πολύ γρήγορα, μετά τις πρώτες. Θα μεσολαβήσει διάστημα εβδομάδων -όχι μηνών- ίσως τέσσερις, πέντε, έξι εβδομάδες προσωρινής κυβέρνησης ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Η επιλογή στην Ελλάδα πλέον είναι, πιστεύω, ξεκάθαρη. Οι πολίτες μπορούν να αξιολογήσουν σχεδόν τέσσερα χρόνια δικής μας διακυβέρνησης και τη διακυβέρνηση του προκατόχου μου, που είναι ο κύριος διεκδικητής στις εκλογές. Άρα η σύγκριση είναι ξεκάθαρη: τέσσερα χρόνια Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ, τέσσερα χρόνια Κυριάκος Μητσοτάκης και ΝΔ».

Αναφέρθηκε μάλιστα και στο χρονικό διάστημα που πιστεύει πως χρειάζεται για να γυρίσει σελίδα η χώρα μας. «Πάντα πίστευα ότι χρειάζεσαι δύο πλήρεις θητείες στην Ελλάδα ώστε να πραγματικά να “αλλάξεις σελίδα” και να ανέβεις επίπεδο στην αντίληψη που υπάρχει για τη χώρα. Ο κόσμος πλέον συνδέει την Ελλάδα με θετικά συναισθήματα. Στο παρελθόν όταν κάποιος μιλούσε για την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, όλα είχαν να κάνουν με δυσκολίες - τις σχέσεις μεταξύ δανειζόμενου και δανειστή, κρίση, κοινωνική αναταραχή. Έχω την αίσθηση ότι αυτό δεν συμβαίνει πια. Και είναι σημαντικό».

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες για την επόμενη τετραετία ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό, η αύξηση των μισθών κυρίως των κατώτατων αλλά και η αύξηση των επενδύσεων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. «Στο τέλος της ημέρας το ζητούμενο είναι ποιος μπορεί να κυβερνήσει “το πλοίο” σε αυτά τα αχαρτογράφητα νερά. Οι Έλληνες θέλουν να αισθάνονται ασφαλείς, θέλουν να διασφαλίσουν πως δεν θα επιστρέψουμε στο καθεστώς υψηλών φόρων και χαμηλής ανάπτυξης που υπήρχε επί της προηγούμενης κυβέρνησης. Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να συγκροτήσουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση».

Σε ότι αφορά το θέμα των υποκλοπών, τις προθέσεις της κυβέρνησης τις διευκρίνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ο οποίος απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Σύντομα ο Πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη θωράκιση απέναντι στα κακόβουλα λογισμικά και την αντιμετώπιση διαχρονικών παθογενειών στο κομμάτι των υπηρεσιών ασφαλείας. Θεσμικά, υπεύθυνα, συγκροτημένα, τεκμηριωμένα και συγκεκριμένα». Πρακτικά δηλαδή η κυβέρνηση αρνείται να πέσει ως θέμα της προεκλογικής αντιπαράθεσης το ζήτημα των παρακολουθήσεων και συνεχίζει τη στρατηγική της θετικής ατζέντας και της σύγκρισης με τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης: Πρόοδος στη συζήτηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Μητσοτάκης: Σε θερμό κλίμα η συνάντηση με τον Βασιλιά Κάρολο

Μητσοτάκης: Νέα «έκρηξη» επενδύσεων μετά τις εκλογές