ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εύα Καϊλή: Το διπλό αφήγημα για το Qatar Gate

Εύα Καϊλή: Το διπλό αφήγημα για το Qatar Gate
Η Εύα Καϊλή θα βρεθεί ενώπιον του ανακριτή για να απολογηθεί για το Qatar Gate
Intime News

Η Εύα Καϊλή θα βρεθεί ενώπιον του ανακριτή για να απολογηθεί για το Qatar Gate - Τι θα πει για τον σύντροφό της και πώς θα εξηγήσει τους ύμνους στο Κατάρ. 

Μετά τον πολιτικό «σεισμό» των πρώτων ημερών και τη σύλληψη της Εύας Καϊλή για το σκάνδαλο του Qatar Gate ήρθε η ώρα για την ευρωβουλευτή να βρεθεί ενώπιον του ανακριτή.

Εδώ και μέρες, ο δικηγόρος της στις Βρυξέλλες, Αντρέ Ριζόπουλος, ήταν σαφής και με τη δήλωσή του στο Newsbomb ότι «θα τα πούμε όλα στη βελγική Δικαιοσύνη» έδινε το στίγμα ότι η Εύα Καϊλή θα αποποιηθεί κάθε ανάμειξής της που πιθανότατα είχε με την κυβέρνηση του Κατάρ. Μπορεί, μάλιστα, η εφημερίδα Le Soir, να δημοσίευσε φωτογραφία μέσα από το σπίτι της με τεράστια χρηματικά ποσά να φαίνονται, όμως η γραμμή από την Ελλάδα ήταν η ίδια: «Η Εύα Καϊλή δεν δωροδοκήθηκε, δεν πήρε χρήματα από το Κατάρ και δεν έχει δωροδοκηθεί ποτέ», με την ίδια να «αδειάζει» τον σύντροφό της για τα λεφτά που εντοπίστηκαν σε βαλίτσες.

Επομένως, είναι σαφές ότι η υπεράσπιση της Εύας Καϊλή θα κτιστεί σε ένα διπλό αφήγημα. Από τη μία δηλαδή ότι τα χρήματα που βρέθηκαν στο διαμέρισμά της στις Βρυξέλλες, τα πήγε εκεί ο σύντροφός της και από την άλλη ότι οι επαφές της με το Κατάρ έγινεν κατ' εντολή της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

«Η Εύα Καϊλή δεν δωροδοκήθηκε»

Χαρακτηριστικά ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή, μιλώντας στο Newsbomb.gr, επανέλαβε ότι η ευρωβουλευτής δεν έχει δωροδοκηθεί ποτέ. Μάλιστα, στο MEGA ο δικηγόρος, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μιλώντας εξ ονόματος της Εύας Καϊλή, τόνισε ότι τα χρήματα που εντοπίστηκαν στο σπίτι της στις Βρυξέλλες δεν ήταν δικά της.

«Τα χρήματα όπως τα βλέπουμε είναι σοκαριστικά, όμως αυτές οι φωτογραφίες δεν λένε σε ποιον ανήκουν τα χρήματα», ανέφερε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, σχολιάζοντας τη φωτογραφία – ντοκουμέντο με τα χρήματα.

Μάλιστα, ο κ. Δημητρακόπουλος συμπλήρωσε πως τα εν λόγω χρήματα είναι από κατασχέσεις σε σπίτια εννέα ατόμων, εκ των οποίων κρατούνται οι τέσσερις. «Ένα κομμάτι αυτών των χρημάτων εντοπίστηκε και στο σπίτι της κας Καϊλή» συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας πως η ευρωβουλευτής έχει ξεκαθαρίσει πως δεν έχει δωροδοκηθεί από κανέναν.

«Ο σύντροφος της Εύας Καϊλή είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει εξηγήσεις σε ποιον ανήκαν αυτά τα χρήματα, γιατί βρέθηκαν στο σπίτι τους και τι εξυπηρετούσαν. Η Εύα Καϊλή δεν έχει καμία σχέση με αυτά τα χρήματα» τόνισε ο κ. Δημητρακόπουλος, αδειάζοντας τον σύντροφό της: «Τα χρήματα βρέθηκαν στο σπίτι και ο άνθρωπος που τα έβαλε ήταν ο σύζυγος ή σύντροφός της».

Αναφορικά με τα χρήματα στη βαλίτσα που έφερε μαζί του ο πατέρας της Εύας Καϊλή, ο δικηγόρος ισχυρίστηκε πως και αυτά ήταν του συντρόφου της ευρωβουλευτού.

«Το Κατάρ δεν είχε καμία ανάγκη να δώσει χρήματα ως δωροδοκία στην κα Καϊλή, διότι όταν εκείνη πήγε στο Κατάρ πήγε ως εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η κα Μέτσολα, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την έστειλε στο Κατάρ» ανέφερε ακόμη ο κ. Δημητρακόπουλος.

Υπογράμμισε πως η Εύα Καϊλή δεν πήγε στο Κατάρ με δική της πρωτοβουλία αλλά ήταν εντολοδόχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Για να υπάρξει δωροδοκία και μετά ξέπλυμα μαύρου χρήματος πρέπει να αποδειχθεί πως τα χρήματα είναι από το Κατάρ, εάν δεν αποδειχθεί αυτό, δεν υπάρχει δωροδοκία κι ούτε ξέπλυμα. Και εάν δεν υπάρχουν αυτά, αθωώνεσαι» εξήγησε ο δικηγόρος.

Σημείωσε πως εάν δεν υπάρξει μία απόφαση με καθαρά νομικά κριτήρια η κα Καϊλή θα πρέπει να αθωωθεί καθώς ούτε ύποπτη τελέσεως αδικήματος είναι, ούτε ύποπτη φυγής.

«Με εντολή Μέτσολα οι επαφές στο Κατάρ»

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μεταφέροντας τη δήλωση της Εύας Καϊλή μέσα από τη φυλακή των Βρυξελλών, από το 2019 ήταν σε εξέλιξη συζητήσεις από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Ενωση, με την τελευταία να επιθυμεί να αναπτύξει εμπορικές σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου, όπως το Κατάρ και το Κουβέιτ.

Η Εύα Καϊλή που αναμένεται να απολογηθεί αύριο, Τετάρτη, στον ανακριτή, εμπλέκει τον Ζοζέπ Μπορέλ, την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον και τονίζει ότι όλα αυτά τα γνώριζε η πρόεδρος, Ρομπέρτα Μέτσολα. Χαρακτηριστικά λέει ότι οι δύο πρώτοι που έθεσαν θέμα η Ευρωπαϊκή Ενωση να κάνει συνεργασία με το Κατάρ ήταν ο Μπορέλ και η Γιόχανσον.

Τι απαντά η Εύα Καϊλή για τα χρήματα από το Κατάρ

Ερωτηθείς για τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της Εύας Καϊλή (μια φωτογραφία που δημοσίευσε η εφημερίδα Le Soir), ο δικηγόρος, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, απάντησε ότι «η Εύα Καϊλή δεν έχει σχέση με τα χρήματα που βρέθηκαν, δεν δωροδοκήθηκε, δεν έκανε καμία εξυπηρέτηση στο Κατάρ», με τον ίδιο να προσθέτει ότι η υπόθεση δεν είναι ποινική αλλά πολιτική.

Τα ακίνητα και τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της Εύας Καϊλή

Την ίδια στιγμή, γίνονται έρευνες για τα περιουσιακά στοιχεία της Εύας Καϊλή αλλά και για τον τρόπο που αποκτήθηκαν... Πιο συγκεκριμένα, συνολικά 4 ακίνητα, κάποια εξ αυτών αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, φέρεται να έχει στην κατοχή της η Ελληνίδα ευρωβουλευτής.

Ανάμεσα στα ακίνητα ξεχωρίζουν ένα ακίνητο 169 τ.μ. στο Ψυχικό. Πρόκειται για ένα σπίτι που ανακαίνιζε για έναν χρόνο η Εύα Καϊλή, προκειμένου εκεί να ξεκινήσει τη νέα της ζωή στο πλευρό του συντρόφου της, ο οποίος επίσης έχει συλληφθεί για το Qatar Gate.

Σύμφωνα με συμβούλο ακινήτων, που μίλησε στον Alpha, η αντικειμενική του αξία - χωρίς να υπολογιστεί το πάρκινγκ - υπολογίζεται στις 600.000 ευρώ. Η εμπορική του αξία υπολογίζεται ότι είναι περίπου στις 900.000 ευρώ.

Το συγκεκριμένο διαμέρισμα στο Ψυχικό η Εύα Καϊλή το απέκτησε το 2019 έναντι 260.000 ευρώ με την αντικειμενική του αξία να εκτιμάται πάνω από 600.000 ευρώ. Σύμφωνα με το πόθεν έσχες της Εύας Καϊλή, το ακίνητο αποκτήθηκε έπειτα από πώληση άλλου ακινήτου. Εκτός του ακινήτου της στο Ψυχικό, η Εύα Καϊλή έχει και ένα ακίνητο 44 τ.μ. στο Κολωνάκι, που το αγόρασε το 2005 έναντι 66.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο ακίνητο αναφέρεται ως έδρα real estate, που ίδρυσε η ίδια με τον σύζυγό της.

Έχει και ένα ακίνητο μαζί με την αδερφή της στη Θεσσαλονίκη ενώ έχει και ένα ακίνητο στις Βρυξέλλες. Το διαμέρισμα αυτό βρίσκεται σε μια ήσυχη γειτονιά στις Βρυξέλλες, μια «ανάσα» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στο σπίτι της στις Βρυξέλλες δεν βρίσκεται κανείς με το παιδί της να μένει σε φιλική οικογένεια. Η Εύα Καϊλή θα συνεχίσει να πληρώνεται κανονικά - αφού δεν παραιτείται. Με δεδομένο ότι καθαιρέθηκε από τη θέση της αντιπροέδρου, η Εύα Καϊλή θα λαμβάνει κανονικά τον μισθό της ευρωβουλευτού. Θα λαμβάνει περίπου 8.000 με 8.500 ευρώ συν τα επιδόματα.

Τα βελγικά ΜΜΕ δημοσίευσαν μια φωτογραφία, από την αστυνομία της χώρας που είχε αναλάβει την έρευνα για το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο και ο όγκος των χρημάτων… ζαλίζει.

Πρόκειται για 1,5 εκατ. ευρώ, τα οποία βρέθηκαν στο σπίτι της Εύας Καϊλή και του συντρόφου της, στη βαλίτσα του πατέρα της, αλλά και στο σπίτι του Ιταλού, πρώην ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι.

Οι πληροφορίες της ιστοσελίδας Le Soir αναφέρουν πως στην κατοχή του Ιταλού, πρώην ευρωβουλευτή, Παντσέρι βρέθηκαν περίπου 600.000 ευρώ. Με αυτό σαν δεδομένο, προκύπτει ότι περίπου 900.000 ευρώ ήταν τα χρήματα που εντόπισαν οι Αρχές του Βελγίου στην κατοχή της Εύας Καϊλή, του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζόρτζιο, και του πατέρα της, Αλέξανδρου Καϊλή.

Το Ευρωκοινοβούλιο καθαίρεσε την Εύα Καϊλή από αντιπρόεδρο

Αναμενόμενη ήταν η απόφαση για καθαίρεση της Εύας Καϊλή από τη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η πρόταση της Διάσκεψης των Προέδρων για να προχωρήσει η διαδικασία, έγινε δεκτή και η πρόεδρος Ρομπέρτα Μετσόλα έκανε τη σχετική ανακοίνωση.

«Ενόψει των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε ότι η Εύα Καϊλή δεν είναι πλέον ένας από τους αντιπροέδρους του. Η απόφαση αυτή έχει άμεση ισχύ. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πλήρως με τις αρμόδιες εθνικές αρχές επιβολής του νόμου και τις δικαστικές αρχές», έγραψε χαρακτηριστικά η κυρία Μέτσολα.

Τι ισχύει με την κράτηση της Εύας Καϊλή

Πάντως, από 3 έως και 5 χρόνια φυλάκιση, μπορεί να επιφέρουν στην Εύα Καϊλή οι κατηγορίες που τη βαραίνουν για το «Qatar Gate», όπως δήλωσε στο Newsbomb.gr ο δικηγορός Νίκος Κορογιαννάκης .

Ο κ. Κορογιαννάκης που εργάζεται στις Βρυξέλλες και γνωρίζει το νομικό σύστημα του Βελγίου, εξήγησε ότι στη συγκεκριμένη χώρα οι ονομαστικές ποινές είναι χαμηλότερες σε σχέση με την Ελλάδα αλλά οι εκτιώμενες είναι υψηλότερες. «Στην Ελλάδα σχεδόν κάθε ποινή κάτω από 5 χρόνια είναι εξαγοράσιμη, εδώ δεν είναι έτσι», εξήγησε συγκεκριμένα.

Τι ισχύει για την αφαίρεση της έδρας

Όσον αφορά σε ενδεχόμενη αφαίρεση της έδρας της, ο δικηγόρος διευκρίνισε ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται απο το βελγικό Δίκαιο. Έχει να κάνει με τον κανονισμό του Ευρωκοινοβουλίου και από την εθνική νομοθεσία της εκάστοτε χώρας, στην προκειμένη περίπτωση της ελληνικής.

Πάντως, ακόμα κι αν καταδικαστεί η Εύα Καϊλή, ο κ.Κορογιαννάκης εξηγεί ότι δεν σημαίνει ότι θα χάσει την έδρα της, φέρνοντας ως παράδειγμα τον ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιάννη Λαγό, ο οποίος παρότι φυλακίστηκε εξακολουθεί να διατηρεί την έδρα του.

Οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουν για την Εύα Καϊλή

Το τοπίο θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει εντός της εβδομάδας όταν και θα εκδοθεί η απόφαση από το δικαστικό συμβουλιο.

Όπως αναφέρει ο κ. Κορογιαννάκης, το ένα σενάριο είναι να αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους και το άλλο να παραμείνει προσωρινά κρατούμενη. Στη δεύτερη περίπτωση μπορεί να ασκήσει έφεση. Εάν την χάσει θα παραμείνει για ένα μήνα υπο κράτηση από την ημέρα της απόρριψης της έφεσης. «Η ίδια διαδικασία θα επαναληφθεί στο τέλος του μήνα. Δηλαδή ξαναπηγαίνει ο ανακριτής και λέει ότι θέλει να συνεχίσει να κρατείται. Αυτό θα γίνεται κάθε μήνα για ένα τρίμηνο και μετά θα γίνεται ανά δίμηνο», συμπλήρωσε ο δικηγόρος.

Σχετικές ειδήσεις