ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Φεβρουάριος ξεκλειδώνει τις κάλπες

Ο Φεβρουάριος ξεκλειδώνει τις κάλπες
INTIME

Ούτε στο Μέτσοβο, ούτε στα Χανιά πρόκειται να ληφθούν οι αποφάσεις για το πότε ακριβώς θα στηθούν οι κάλπες – Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες κομβικός μήνας για τις αποφάσεις του πρωθυπουργού θα είναι ο ερχόμενος Φεβρουάριος.

Τα όσα γράφονται και ακούγονται ότι ο πρωθυπουργός λαμβάνει πάντοτε τις αποφάσεις του στο βουνό, αποτελούν μάλλον αστικό μύθο παρά πραγματικότητα. Αφήστε που τελικά δεν θα πάει στο Μέτσοβο τα Χριστούγεννα, αλλά στην Κρήτη, στα Χανιά…

Οι τελευταίες πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι οι οριστικές αποφάσεις για την ημερομηνία των δύο – βάσει του επικρατέστερου πολιτικά σεναρίου – επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων αναμένεται να ληφθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη προς τα τέλη Φεβρουαρίου.

Από το τρίτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου και μετά, ξεκινάει λοιπόν η αντίστροφη μέτρηση για την προκήρυξη των εκλογών. Στο Μέγαρο Μαξίμου θα σταθμίσουν τα αποτελέσματα της απογραφής, καθώς και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, που θα εκδοθεί έχουν ως απώτατο χρονικό όριο το τρίτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου με το Μέγαρο Μαξίμου να έχει εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου «κλειδώσει» πως οι διπλές εκλογές θα διενεργηθούν βάσει της νέας απογραφής.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως εάν οι εκλογές προκηρύσσονταν πριν από τις 22 Φεβρουαρίου οι εκλογές της απλής αναλογικής θα γίνονταν βάσει της παλαιάς απογραφής και οι επαναληπτικές της ενισχυμένης αναλογικής με τη νέα απογραφή, εξέλιξη, που θα προκαλούσε μεγάλη αναστάτωση ειδικά σε γραφειοκρατικό, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Όπως όλα δείχνουν υπάρχει απόφαση οι εκλογές να γίνουν με τη νέα απογραφή. Και οι δύο γύροι της διαδικασίας.

Από την άλλη μεριά, οι εκλογολόγοι στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν να μελετήσουν και τα ευρήματα των μετρήσεων, αλλά και τις τάσεις, που διαμορφώνονται στο εκλογικό σώμα κατά το τρίτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου και αναλόγως θα «κλειδώσουν» τις δύο Κυριακές των εκλογών.

Ποιες είναι οι κρίσιμες ημερομηνίες;

Οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου κάνουν focus στην τελευταία Κυριακή του Μαρτίου ( 26/3 ) και στην πρώτη του Απριλίου ( 2/4 ) θα μπορούσαν να στηθούν οι κάλπες της απλής αναλογικής, ωστόσο, η προοπτική του Πάσχα στις 16 καθιστά εν μέσω συνθηκών μεγάλης ακρίβειας δύο μεταβάσεις εντός 20ημέρου δυσβάσταχτες για τους περισσότερους πολίτες.

Με βάση τα παραπάνω η Κυριακή των Βαΐων στις 9 Απριλίου φαντάζει μια καλή ημερομηνία, εφ’ όσον το Μέγαρο Μαξίμου θελήσει να κάνει εκλογές πριν από το Πάσχα. Σε αυτό το σενάριο οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν είτε στις 14, είτε στις 21 Μαΐου.

Σε αυτό τον καμβά κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη έδωσε την πρώτη Κυριακή των εκλογών λίγο πριν από το Πάσχα και την δεύτερη πριν από τις Πανελλαδικές εξετάσεις, που ξεκινούν στις αρχές Ιουνίου.

Γαλάζια στελέχη σημειώνουν με νόημα πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να λάβει τις αποφάσεις του συνεκτιμώντας πολλούς και συχνά αντικρουόμενους παράγοντες. Η πιθανή προοπτική υπηρεσιακής κυβέρνησης για 3 έως 4 εβδομάδες καθιστά αμέσως τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά μία από τις βασικές παραμέτρους της ιδιάζουσας εκλογικής περίστασης, ιδίως όταν αναμένονται εκλογές και στη γείτονα εντός του α εξαμήνου του 2023.

Επιπλέον, στο Μέγαρο Μαξίμου θα προτιμούσαν οι εκλογές να γίνουν σε μία περίοδο μακριά από χαμηλές θερμοκρασίες και το βραχνά των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και να έχουν αφομοιωθεί στην τσέπη του Έλληνα οι ευεργετικές παρεμβάσεις της μείωσης της φορολογίας, της αύξησης ύστερα από 12 χρόνια των συντάξεων, αλλά και των μέτρων στήριξης της ελληνικής κοινωνίας.