ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεροβασίλη στο Newsbomb.gr: Ο Μητσοτάκης οδηγεί Δημοκρατία και οικονομία σε έναν επικίνδυνο κατήφορο

Γεροβασίλη στο Newsbomb.gr: Ο Μητσοτάκης οδηγεί Δημοκρατία και οικονομία σε έναν επικίνδυνο κατήφορο
Η Όλγα Γεροβασίλη εκφράζει την αισιοδοξία της για την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ των εκλογών της απλής αναλογικής
Eurokinissi

Η Όλγα Γεροβασίλη εκφράζει την αισιοδοξία της για την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ των εκλογών της απλής αναλογικής και υπογραμμίζει την αναγκαιότητα σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης, αφήνοντας, ωστόσο, αιχμές για τη στάση του ΠΑΣΟΚ

Την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να αποσύρει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες της Βουλής, υπερασπίζεται η Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στο Newsbomb.gr. «Αυτό που δεν θα κάνουμε είναι να νομιμοποιήσουμε το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη που συνιστά πλέον αποδεδειγμένα κυβέρνηση εκτροπής», τονίζει η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απαντώντας στα κυβερνητικά «πυρά».

Η Όλγα Γεροβασίλη επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τις υποκλοπές, σημειώνοντας πως «είτε στήθηκε από το Μαξίμου ένα παρακράτος για να “βάλει στο χέρι” εχθρούς και – κυρίως “φίλους”, είτε στο Μαξίμου δε γνώριζαν τίποτε για την λειτουργία του ενώ αυτό δρούσε υπό την ηγεσία του ίδιου του Πρωθυπουργο».

Παράλληλα, εκφράζει την αισιοδοξία της για την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ των εκλογών της απλής αναλογικής και υπογραμμίζει την αναγκαιότητα σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης, αφήνοντας, ωστόσο, αιχμές για τη στάση του ΠΑΣΟΚ.

Αναλυτικά η συνέντευξη της Όλγας Γεροβασίλη στο Newsbomb

Κυρία Γεροβασίλη, τι απαντάτε στην κυβέρνηση, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, που σας κατηγορούν για «αντιθεσμική στάση», εξαιτίας της επιλογής σας να αποχωρήσετε από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες;

Συνεχίζουμε να ασκούμε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση την πολύπλευρη, επιτυχημένη κοινοβουλευτική δραστηριότητά μας, υλοποιώντας στο ακέραιο την θεσμική αποστολή μας, ελέγχοντας και αποκαλύπτοντας τη δράση της χειρότερης κυβέρνησης της μεταπολίτευσης.

Συνεχίζουμε να προτείνουμε ρεαλιστικές, παραγωγικές λύσεις με προοδευτικό πρόσημο για τα αδιέξοδα που καθημερινά δημιουργεί η πολιτική της ΝΔ. Αυτό που δεν θα κάνουμε είναι να νομιμοποιήσουμε το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη που συνιστά πλέον αποδεδειγμένα κυβέρνηση εκτροπής απέχοντας από τις ψηφοφορίες.

Μόνη εξαίρεση η συμμετοχή μας στην αντιμετώπιση της προσπάθειας να επανέλθει στο προσκήνιο η εγκληματική συμμορία των νεοναζί.

Όσο για τις κατηγορίες, τολμά να κάνει υποδείξεις για σεβασμό των θεσμών η ΝΔ; Δε ντρέπονται αυτοί που ψήφισαν τις αλλαγές στο νόμο για την ηγεσία της ΕΥΠ για να βολέψουν τον «εκλεκτό» τους που δεν είχε καν τα τυπικά προσόντα για τη θέση; Μιλούν για θεσμούς εκείνοι που άλλαξαν το νόμο για το δικαίωμα στην ενημέρωση για την παρακολούθηση μόλις τους ανακάλυψε ο κ. Κουκάκης που ερευνούσε οικονομικά σκάνδαλα;

Που στήνουν επιτροπές και νομοθετούν «τέρατα» για να συγκαλύψουν τα σκάνδαλά τους και μετά αλληλοσυγχαίρονται; Που διαπομπεύουν Ανεξάρτητες Αρχές, δικαστές και δημόσιους λειτουργούς γιατί κάνουν το καθήκον τους; Η θεσμοθέτηση από τη ΝΔ της «ομερτά», η παγίωση του ζόφου και της δυσωδίας στη δημόσια ζωή και στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, οδηγούν την ελληνική δημοκρατία, την ελληνική κοινωνία και την οικονομία σε ένα επικίνδυνο κατήφορο.

Και αν το ιστορικά επικίνδυνο για τη δημοκρατία δόγμα της συντήρησης πως «όλοι ίδιοι είναι», είναι το τελευταίο καταφύγιο της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ γιατί ακριβώς μας κατηγορεί; Γιατί βρήκαμε το σθένος να πούμε «Ως εδώ.»; Είναι θεσμική στάση να παρακολουθεί, αμέτοχο, τάχα ψύχραιμο. ως κάτι το φυσιολογικό, τη συμπολίτευση να αποδέχεται - δια της ψήφου της - την παρακολούθηση βουλευτών, υπουργών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, της στρατιωτικής ηγεσίας;

Του ίδιου του αρχηγού του; Τι λέει σήμερα ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος μέχρι χτες έλεγε πως κάποιοι θέλουν να βάλουν τον ίδιο και το κόμμα του στο «χέρι»; Ας εξηγήσουν στην κοινωνία οι ίδιοι πως εννοούν τελικά τους θεσμούς και το μοντέλο διακυβέρνησης που επιθυμούν για τη χώρα.

Από που προκύπτει η πεποίθησή σας ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε για τις επισυνδέσεις πολιτικών προσώπων; Ο ίδιος, άλλωστε, το διαψεύδει κατηγορηματικά…

Χάρη στην ερευνητική δημοσιογραφία και στο έργο άξιων δημόσιων λειτουργών, υπάρχουν οι αδιάσειστες αποδείξεις πως εδώ και τέσσερα σχεδόν χρόνια, η ΕΥΠ υπό τον απόλυτο έλεγχο Μητσοτάκη παρακολουθούσε υπουργούς, βουλευτές, κυβερνητικούς αξιωματούχους, την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες.

Πως παράνομο λογισμικό παρακολουθήσεων που ανήκε σε πρόσωπα που φαίνεται πως βρίσκονταν κοντά στο Μαξίμου και προωθήθηκε με κυβερνητική άδεια για εξαγωγή στο εξωτερικό, κατευθύνθηκε σε στόχους, οι οποίοι ήταν ήδη επισυνδεδεμένοι από την ΕΥΠ.

Ας ειπωθούν τα πράγματα με το όνομά τους. Υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: είτε στήθηκε από το Μαξίμου ένα παρακράτος για να «βάλει στο χέρι» εχθρούς και – κυρίως «φίλους», είτε στο Μαξίμου δε γνώριζαν τίποτε για την λειτουργία του ενώ αυτό δρούσε υπό την ηγεσία του ίδιου του Πρωθυπουργού.

Ας διαλέξει λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης: μήπως δεν αρκούσε για τον έλεγχό του επί της ΝΔ και των «φίλων» του η συγκολλητική ουσία της ιδιοτελούς άσκησης της εξουσίας; Ήταν ανάγκη αυτή να ενισχυθεί και από ένα κρίσιμο καταλύτη που θα προέκυπτε μέσα από το υλικό των παρακολουθήσεων; Ή, μήπως, το - κατά τους κόλακές του - «καλύτερο βιογραφικό της χώρας», είναι ένας άνθρωπος μειωμένου καταλογισμού και οι 155 βουλευτές του απλοί συμπαραστάτες του;

Είναι όμως τέτοια η αλαζονεία του και η πεποίθηση πως κυβερνά ελέω ιστορικού – κληρονομικού δικαιώματος που δεν του επιτρέπει οποιαδήποτε αυτοκριτική.

Εσείς η ίδια είστε θύμα κακόβουλου λογισμικού. Τι θα πρέπει να περιμένουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα, σε θεσμικό επίπεδο, στην υπόθεση των υποκλοπών;

O ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο που του δίνει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής για να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια. Τι κι’ αν ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται πιο «γρήγορος και από τη σκιά του» στην προσπάθεια διαφυγής του από το θεσμικό έλεγχο ειδικότερα και την πραγματικότητα γενικότερα; Μάταια. Όλα θα έρθουν στο φως.

Όσο για εμένα, έκανα το αυτονόητο για κάθε πολίτη: στράφηκα ενάντια στους υπεύθυνους. Το γιατί πολλοί άλλοι, «φίλοι», συνεργάτες, υφιστάμενοι του κ. Μητσοτάκη αρνούνται να κάνουν το ίδιο, ενώ γνωρίζουν πως παρακολουθήθηκαν, προκαλεί εντύπωση;

Η ακρίβεια που συνεχίζει να πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, δεν αποτελεί διεθνές φαινόμενο; Τι προτείνει το κόμμα σας για την ανάσχεσή της;

Και ο κ. Μητσοτάκης αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Μπορεί αλλού να έχει διαφορετική ονομασία αλλά ως κοινούς παρονομαστές παντού θα βρείτε τον λαϊκισμό, την υποκρισία και τον αυταρχισμό.

Και ναι, και η ακρίβεια είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Και σε πολλές άλλες χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές, έχουν υπάρξει καλές πρακτικές τις οποίες η δική μας κυβέρνηση επιμένει να μην ακολουθεί. Η τοξική ιδεοληψία της είναι η βάση για την προσπάθειά της να επιβάλλει την πιο μεγάλη αναδιανομή εισοδήματος σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας με ανήθικα μέσα.

Οι δικές μας προτάσεις για την καταπολέμηση της ακρίβειας διέπονται από την ανάγκη για δικαιοσύνη παντού. Η οικονομία για να αναταχθεί και για να ξεφύγει από το φαύλο κύκλο στον οποίο την οδηγεί η πολιτική της ΝΔ έχει ανάγκη τη δίκαιη αύξηση εισοδημάτων, το τέλος της αισχροκέρδειας, τη δίκαιη αναδιανομή και ρύθμιση χρεών.

Σε αυτή την κατεύθυνση είναι δέσμευσή μας η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ με τιμαριθμική αναπροσαρμογή στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα. Τελειώνουμε με τον εμπαιγμό των συνταξιούχων επιστρέφοντας τα αναδρομικά τους σε τρεις ετήσιες δόσεις και επαναφέροντας τη 13η σύνταξη.

Μέσα στις δεσμεύσεις μας ανήκουν η αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και η θέσπιση αφορολόγητου 10.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, μπλοκάκια και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Το τέλος στην αισχροκέρδεια και την επιστροφή στη δίκαιη αναδιανομή θα σημάνουν: η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, ώστε να παίξει ρόλο καθοριστικό στη συγκράτηση των τιμών του ρεύματος, η μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και κατανάλωσης και η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και στη θέρμανση.

Η έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών δισεκατομμυρίων σε τράπεζες, παρόχους ενέργειας και διυλιστήρια. Η διενέργεια πραγματικών και εντατικών ελέγχων στην αγορά για φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Η κατάργηση του πτωχευτικού κώδικα Μητσοτάκη που αίρει την προστασία της πρώτης κατοικίας για χάρη των κάθε λογής «κορακιών» και η θέσπιση νέου πτωχευτικού κώδικα με προστασία της λαϊκής πρώτης κατοικίας αποτελεί απόλυτη προτεραιότητά μας.

Το ίδιο συμβαίνει και με τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας με κούρεμα μέρους της βασικής οφειλής και ρύθμιση του υπόλοιπου σε 120 δόσεις. Μόνο με δίκαια μέτρα με προοδευτικό πρόσημο θα πάρουν ανάσα στους πολίτες και θα επανέλθει η χώρα στην τροχιά της ανάκαμψης.

Εκτιμάτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανατρέψει τα δημοσκοπικά δεδομένα και να είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές της απλής αναλογικής;

Η χρησιμότητα των δημοσκοπικών ερευνών είναι δεδομένη, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην καταγραφή και μελέτη των ποιοτικών τους χαρακτηριστικών. Επίσης η διεξαγωγή και η ανάγνωση των ευρημάτων τους συνδέεται αναγκαστικά και με ερωτήματα για τη χρηματοδότηση κάποιων δημοσκοπικών εταιριών και την όποια σχέση τους με την κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες εκφράζουν το θυμό και την απογοήτευσή τους για όλα όσα ζουν τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Είναι συγκλονιστικό το εύρημα δημοσκόπησης πως στο ερώτημα «πώς παν τα πράγματα», κοινωνία απαντά σε ποσοστό 61,2% με το «πολύ ή αρκετά άσχημα» και μόνον το 11% «πολύ ή αρκετά καλά».

Οι κρίσεις της ακρίβειας και της πανδημίας και οι τραγικοί χειρισμοί της κυβέρνησης άφησαν ανεξίτηλα τα αποτυπώματά τους στη μνήμη και την κρίση των πολιτών. Το μεγάλο φαγοπότι με τα 8,5 και πλέον δις των απευθείας αναθέσεων και των κλειστών διαγωνισμών σε 2,5 χρόνια και οι υποθέσεις Πάτση, Μαραβέγια, Χειμάρρα την ώρα που η κυβέρνηση μοιράζει κουπόνια φτώχειας έχουν τη δική τους μεγάλη επίπτωση στη διάθεση των πολιτών.

Όπως άλλωστε και οι ατράνταχτες πλέον αποδείξεις για το παρακράτος που στήθηκε επί κ. Μητσοτάκη. Και ένα πράγμα είναι πλέον ξεκάθαρο: η κοινωνία κατανοεί και καταδικάζει τη δυστοπία που ζει σήμερα. Και «βλέπει» ολοένα και πιο θετικά το τολμηρό και συνάμα ρεαλιστικό πρόγραμμά μας, που αποτελεί τη βάση για τη νέα προοδευτική διακυβέρνηση.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιλέγει να ανεβάσει τους τόνους εναντίον του κόμματος σας. Πιστεύετε ότι αν είστε, όντως, πρώτο κόμμα στις ερχόμενες εκλογές, θα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση;

Το ερώτημα «Δημοκρατία ή Μητσοτάκης» που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο Περιστέρι είναι σαφές, απλό και διατρέχει την ψυχή και την λογική κάθε δημοκρατικού πολίτη. Στο ΠΑΣΟΚ, ενδεχομένως, οι υφιστάμενες εσωτερικές ισορροπίες και οι υπάρχοντες συσχετισμοί να επηρεάζουν δυσανάλογα την ατζέντα τους.

Άλλοτε μιλούν για σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση με τη Δεξιά, στην αντιπολίτευση. Άλλοτε πάλι, ζητούν κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή χωρίς παζάρια για υπουργούς. Θα ήταν χρήσιμο να εξηγήσουν στους πολίτες το πως φαντάζονται μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία. Ή το πως μπορούν συνεννοηθούν με το κόμμα του κ. Μητσοτάκη που προσπάθησε τόσο πολύ να τους θέσει σε ομηρία άλλη μία φορά.

Η χώρα έχει ανάγκη από ισχυρή κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή. Ισχυρή κυβέρνηση είναι αυτή που θα έχει τη στήριξη της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας. Γι’ αυτό ακριβώς μιλάμε για κυβέρνηση συνεργασίας, που θα προκύψει από την απλή αναλογική, με το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καθαρό νικητή των εκλογών της απλής αναλογικής.