ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τροπολογία Κασιδιάρη: Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ «βραχυκύκλωσε» την κυβέρνηση

Αλέξης Τσίπρας
Με πάταγο, τονίζουν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα ότι κατέρρευσε η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης
Intime

Στην Κουμουνδούρου γνώριζαν από τα Χριστούγεννα, κιόλας, πως το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζει τροπολογία που θα απαγορεύει σε εγκληματικές οργανώσεις

Με πάταγο, τονίζουν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα ότι κατέρρευσε η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, που υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε πραγματικά να στηθεί «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη.

Όπως τονίζουν, η παρέμβαση του αρχηγού τους στην Ολομέλεια της Βουλής, «βραχυκύκλωσε» και «εξέπληξε» την κυβέρνηση, που προετοίμαζε μια ολομέτωπη επίθεση εναντίον του κόμματος τους.

Στην Κουμουνδούρου γνώριζαν από τα Χριστούγεννα, κιόλας, πως το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζει τροπολογία που θα απαγορεύει σε εγκληματικές οργανώσεις, που φορούν τον «μανδύα» πολιτικού κόμματος, να συμμετέχει σε εκλογικές αναμετρήσεις.

Για την ακρίβεια, είχαν ενημερωθεί από τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη. Από την πρώτη στιγμή, η αξιωματική αντιπολίτευση υπογράμμιζε πως συμφωνεί απόλυτα με το πνεύμα της κυβερνητικής ρύθμισης.

Ωστόσο, είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανότητα αυτή η τροπολογία να βγει αντισυνταγματική, καθώς σε πολλά σημεία «ακροβατούσε» με τη συνταγματική νομιμότητα.

Παράλληλα, η κυβερνητική ρύθμιση περιείχε πολλές γενικεύσεις και δεν ανέφερε ρητά και κατηγορηματικά ότι αφορά νεοναζιστικές οργανώσεις και τις παραφυάδες τους. Αυτό σημαίνει, ότι δυνητικά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον άλλων κομμάτων της Αριστεράς, κάποια στιγμή στο μέλλον.

Αυτός ήταν και ο λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ ετοίμασε και έδωσε στη δημοσιότητα τη δική του πρόταση νόμου, για την οποία τα στελέχη του έλεγαν πως είναι πλήρης και εντελώς συνταγματική.

Ωστόσο, η κυβέρνηση προχώρησε σε δική της τροπολογία, με βελτιώσεις, μεν, χωρίς να λύνει το μείζον, δε. Έτσι, τη Τρίτη, κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός εγκάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για το γεγονός ότι δεν τοποθετήθηκε επί του θέματος.

Όμως, ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε πει ακόμα την τελευταία του θέση. Επανήλθε στη Βουλή, άφησε σαφέστατες αιχμές εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας ότι η επιθυμία του να φράξει τον δρόμο στους νεοναζί, είναι όψιμος και έχει ως στόχο να μαζέψει τις ψήφους που θα κατευθύνονταν προς αυτές τις οργανώσεις.

Παράλληλα, είχε στο «μανίκι» του έναν «κρυμμένο άσσο». Από το βήμα της Βουλής, έκανε ένα βήμα πίσω, προτείνοντας στην κυβέρνηση να βρουν τη χρυσή τομή και να ψηφίσουν από κοινού τη ρύθμιση, αποδεχόμενοι την πρόταση του καθηγητή, Νίκου Αλιβιζάτου.

Με αυτή την κίνηση, η Κουμουνδούρου ισχυρίζεται ότι έφερε σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, που προετοίμαζε μια ολομέτωπη επίθεση εναντίον του κόμματος τους και να υποστηρίξει πως δεν θέλει ειλικρινά να ψηφιστεί η εν λόγω ρύθμιση.

Αυτός θεωρούν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, ότι ήταν ο λόγος που οδήγησε τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, στο να προχωρήσει σε βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγήθηκε, εν τέλει, στο «παρών» στην ψηφοφορία.