ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Νίκη ή επαναλαμβανόμενες εκλογές - Το χαρτί της σταθερότητας παίζει ο Τσίπρας

ΣΥΡΙΖΑ: Νίκη ή επαναλαμβανόμενες εκλογές - Το χαρτί της σταθερότητας παίζει ο Τσίπρας
Intime / φωτογραφία αρχείου

Όπως τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας, στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση, θα υπάρχει αστάθεια.

Αποφασισμένος να αντιστρέψει το δίλημμα «αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας ή αστάθεια» που θέτει επανειλημμένως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας, βάζοντας στο τραπέζι του προεκλογικού διαλόγου τη «νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή ή την αστάθεια με επαναλαμβανόμενες εκλογές μέχρι να κερδίσει ο Μητσοτάκης».

Από την πρώτη στιγμή που φάνηκαν στον ορίζοντα οι κάλπες -και ειδικά της απλής αναλογικής- ο πρωθυπουργός δεν έχει αφήσει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Θα διεκδικήσει τη νίκη και σε δεύτερη φάση, την αυτοδυναμία σε δεύτερη εκλογική διαδικασία, ακόμα και σε τρίτη, όπως έχουν αφήσει να εννοηθεί συνεργάτες του.

Μάλιστα, αυτή την επιλογή την έχει πολιτικοποιήσει πλήρως. Ισχυρίζεται ότι η χώρα μας δεν είναι «εκπαιδευμένη» σε κυβερνήσεις συνεργασίας και επομένως, σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση, θα υπάρχει αστάθεια – σε μια ιδιαιτέρως δυσμενή διεθνή συνθήκη.

Έτσι, θέτει το δικό του δίλημμα προς τους πολίτες, μπροστά στις κάλπες. Και έτσι, εκτιμάει ότι θα καταφέρει να πείσει τους πολίτες που ταλαντεύονται ως προς το τι θα ψηφίσουν, να στηρίξουν τον ίδιο και τη Νέα Δημοκρατία, υπό τον κίνδυνο της ακυβερνησίας.

Όσο και αν τα παραπάνω επιχειρήματα αντικρούονται στον πολιτικό διάλογο, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος να αντιστρέψει πλήρως αυτή τη λογική και να την φέρει κοντά στο δικά του «θέλω», που δεν είναι άλλο, παρά ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως είπε μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ, σταθερότητα στη χώρα μπορεί να προκύψει μόνο με νίκη του ίδιου, κάτι που θα του επιτρέψει να σχηματίσει κυβέρνηση από την Κυριακή της απλής αναλογικής. «Μία είναι η κάλπη, όχι δύο», σημείωσε με νόημα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και τυπικά, είχε δίκιο, καθώς δεύτερες εκλογές δεν προβλέπονται από τον νόμο, παρά μόνο αν υπάρχει αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης μετά την εκλογική αναμέτρηση. Όσοι μιλούν για δεύτερες κάλπες, επί της ουσίας προκαταλαμβάνουν τη βούληση του ελληνικού λαού.

Υπό αυτό το σκεπτικό, ο Αλέξης Τσίπρας θέτει ξεκάθαρα στους ψηφοφόρους το δικό του δίλημμα, το οποίο δεν είναι άλλο παρά το «νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή ή αστάθεια με επαναλαμβανόμενες εκλογές μέχρι να κερδίσει ο Μητσοτάκης».

Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι το σενάριο των επαναλαμβανόμενων εκλογικών αναμετρήσεων δεν βρίσκει σύμφωνους ούτε τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της χώρας, που φοβούνται ότι μπορεί να δημιουργηθεί αναταραχή στην οικονομική ζωή της χώρας.

Επομένως, καθίσταται σαφές ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα πορευτεί καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου με αυτό το μοτίβο, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως παράγοντα αστάθειας, με κίνητρο την παραμονή του στην εξουσία με κάθε κόστος.