ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας - Στουρνάρας: Συμφώνησαν ότι διαφωνούν - Τι είπαν πίσω από τις κλειστές πόρτες

Αλέξης Τσίπρας, Γιάννης Στουρνάρας
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάννης Στουρνάρας
Eurokinissi

Αν κάτι είναι σίγουρο στο πολιτικοοικονομικό φάσμα της χώρας, αυτό είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάννης Στουρνάρας δεν είναι φίλοι

Η «θηλιά» που έχει περάσει στον «λαιμό» χιλιάδων νοικοκυριών, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να επιτρέψει στα funds να διενεργούν πλειστηριασμούς, οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα στο να αφήσει στην άκρη προσωπικές «έχθρες» και να συζητήσει το μείζον αυτό ζήτημα με τον Γιάννη Στουρνάρα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν υπήρξε ταύτιση απόψεων.

Αν κάτι είναι σίγουρο στο πολιτικοοικονομικό φάσμα της χώρας, αυτό είναι πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο κεντρικός τραπεζίτης, δεν είναι φίλοι. Για την ακρίβεια, είχαν να συναντηθούν παραπάνω από έξι χρόνια, από το 2016. Στο διάστημα που μεσολάβησε, δεν είχαν απευθείας επαφή ούτε την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην εξουσία.

Δεν είναι κρυφό το ότι ο Αλέξης Τσίπρας θεωρούσε ότι ο Γιάννης Στουρνάρας βρισκόταν σε εντελώς άλλο μήκος κύματος εκείνη την εποχή και πως μάλλον βρισκόταν πιο κοντά στα «θέλω» των δανειστών, παρά στις επιδιώξεις της τότε κυβέρνησης. Επομένως, δεν προκαλεί εντύπωση αυτή η - όχι και τόσο συνηθισμένη - απόσταση που χωρίζει τους δύο άνδρες.

Ωστόσο, εδώ και λίγες ημέρες, ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν δεκάδες χιλιάδες πολίτες, δεν οδήγησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στο να αφήσει στην άκρη το παρελθόν και να συναντήσει θεσμικά τον διοικητή της Τράπεζα της Ελλάδας.

Από πληροφορίες από τη συνάντηση, δείχνουν πως υπάρχει διαφορά φιλοσοφίας ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να μίλησε για τον κίνδυνο να εξελιχθεί το ιδιωτικό χρέος -που έχει αυξηθεί κατά 40 δισ. ευρώ την τελευταία τετραετία - και οι πλειστηριασμοί, σε τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα.

Πηγές που έχουν γνώση των όσων ειπώθηκαν, σημειώνουν πως από την πλευρά του ο Γιάννης Στουρνάρας αντέτεινε πως χωρίς τον «μπαμπούλα» των πλειστηριασμών, κανένας δεν θα πλήρωνε τα χρέη του. Παράλληλα, συμπληρώνουν πως ο κεντρικός τραπεζίτης δικαιολόγησε την χαοτική διαφορά που καταγράφεται ανάμεσα στα επιτόκια δανεισμού και σε αυτά των καταθέσεων, υπογραμμίζοντας πως γι' αυτό ευθύνεται ο μεγάλος αριθμός «κόκκινων δανείων» που υπάρχουν ακόμα στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, σημείωσε ότι θα αποτελεί τεράστια πρόκληση για την κοινωνία το να μοιραστούν φέτος μερίσματα στους μετόχους των τραπεζών από τα υπερκέρδη που αυτές έχουν συσσωρεύσει.

Πάντως, φάνηκε να συμφωνούν στην ανάγκη οι τράπεζες να ανοίξουν την «κάνουλα» της χρηματοδότησης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, να αφήνει αιχμή για τη δανειοδότηση μόνο των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων.

Αν οι παραπάνω πληροφορίες ισχύουν, τότε γίνεται ευκόλως αντιληπτό πως οι Αλέξης Τσίπρας και Γιάννης Στουρνάρας διαφορετικές αντιλήψεις επί των ανοιχτών θεμάτων, με τον δεύτερο να ταυτίζεται με την κυβερνητική πολιτική.

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως αν και ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στη δήλωσή του σε ένα «σχέδιο εξυγίανσης των τραπεζών με βιώσιμο τρόπο χωρίς αυτήν την προκλητική για την ελληνική κοινωνία κερδοφορία, που δεν μπορεί να στηριχθεί σε καμία πραγματική πρόβλεψη», απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του γι' αυτό ενώπιον του κεντρικού τραπεζίτη.

Τη Δευτέρα αναμένεται η Κουμουνδούρου να παρουσιάσει αναλυτικά την πρότασή της για τα ζητήματα της προστασίας της πρώτης κατοικίας και της ρύθμισης χρεών.