ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Οι αποφάσεις του Σαββατοκύριακου, τα πολιτικά μαθηματικά  και οι δημοσκοπήσεις

Εκλογές 2023: Οι αποφάσεις του Σαββατοκύριακου, τα πολιτικά μαθηματικά  και οι δημοσκοπήσεις

Τα κομματικά επιτελεία περιμένουν εναγωνίως τις έρευνες της κοινής γνώμης για να χαράξουν την στρατηγική τους στο δρόμο προς τις κάλπες – Τι δείχνουν οι πρώτες τάσεις των δημοσκοπήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη;

H πολιτική αμηχανία είναι έκδηλη και στα κομματικά επιτελεία, αλλά και στην κοινωνία, η οποία είναι σαφέστατα μουδιασμένη με τα όσα συνέβησαν στα Τέμπη.

Αν και είναι τουλάχιστον μακάβριο να γίνονται πολιτικοί υπολογισμοί ενόσω είναι σε εξέλιξη μια φρικτή εθνική τραγωδία, παρόλα αυτά τα πολιτικά μαθηματικά και οι συνταγματικοί χρόνοι είναι μια κυνική πραγματικότητα. Υπουργοί, υφυπουργοί, γραμματείς, βουλευτές και πολιτευτές περιμένουν παγωμένοι στα κομματικά τους γραφεία, χωρίς να έχουν κάποιο αφήγημα… Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν επιθυμούν όπως έχουμε επισημάνει σε καμία περίπτωση να μπουν σε κάποια διαδικασία αντιπαράθεσης και σύγκρισης με την τραγωδία στο Μάτι που συνέβη επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Γνωρίζουν καλά πως πρέπει να δώσουν τον απαραίτητο χρόνο στην κοινωνία ώστε να εκτονωθούν οι αντιδράσεις, χωρίς όμως κυβερνητικά ή κομματικά στελέχη να τροφοδοτούν με προκλητικές δηλώσεις και πράξεις τους την οργή των πολιτών. Παρά το γεγονός ότι στο κυβερνητικό επιτελείο γίνονται συνεχείς συσκέψεις για την διαχείριση της κρίσης, οι γενικές εντολές προς υπουργούς και βουλευτές είναι να κρατηθεί χαμηλά η μπάλα σε όλα.

Η βασική επιδίωξη της κυβέρνησης – σε δεύτερο χρόνο – θα είναι η «φυγή» προς τα εμπρός γνωρίζοντας όμως πως για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες απαντήσεις στα επιτακτικά ερωτήματα της κοινωνίας και βεβαίως στις οικογένειες των θυμάτων. Αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία ζει ακόμα το σοκ και το θρήνο κι αν δεν ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο γύρω από τα αίτια της συμφοράς, είναι πολύ δύσκολο να ειπωθεί οτιδήποτε άλλο.

Ο βηματισμός της επόμενης μέρας

Για αυτό το λόγο συστήθηκε σε χρόνο εξπρές η ειδική επιτροπή, ώστε να δώσει απαντήσεις στα «γιατί» της κοινής γνώμης που παρακολουθεί συντετριμμένη τις εξελίξεις. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση πρέπει να βρει τον βηματισμό της για την «επιστροφή στην καθημερινότητα». Ουσιαστικά από τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου, όλες οι πολιτικές και κομματικές δραστηριότητες έχουν «παγώσει» και όπως όλα δείχνουν, πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου είναι προς ώρας, το κυβερνητικό έργο, που θα προωθείται να αφορά κατά κύριο λόγο τη διερεύνηση της τραγωδίας στα Τέμπη. Οι εντολές που έχουν δοθεί στα γαλάζια στελέχη είναι να παγώσουν οιαδήποτε κομματική και πολιτική δραστηριότητα που έχει σχέση με τις εκλογές και να μην μπουν σε καμία δημόσια συζήτηση αντιπαράθεσης για τους νεκρούς της τραγωδίας των Τεμπών.

Μπορεί λοιπόν να μην ταιριάζει με την κατάσταση που βιώνει η χώρα αυτές τις μέρες μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, αλλά η αλήθεια είναι ότι όλα τα πολιτικά κόμματα και τα επιτελεία περιμένουν τις δημοσκοπήσεις, προκειμένου να δουν το στίγμα που αφήνει πίσω της η ανείπωτη τραγωδία.

Αντισυστημική ψήφος και νεολαία

Ερμηνείες πάντως γίνονται ακόμα και σήμερα από πολλούς, όμως σαφή δεδομένα δεν υπάρχουν. Αρκετοί πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι το βασικό χαρακτηριστικό θα είναι η πτώση των λεγόμενων κομμάτων εξουσίας καθώς όπως εκτιμούν θα επικρατήσει ένα κλίμα γενικής κατακραυγής κατά του πολιτικού συστήματος, πράγμα που όπως σημειώνουν μπορεί να αυξήσει και την αποχή. Παράλληλα εκφράζεται φόβος και για αύξηση της «αντισυστημικής ψήφου», η οποία θα οδηγήσει και στην άνοδο των ποσοστών σε κόμματα που κινούνται στον χώρο της άκρας δεξιάς ή της άκρας αριστεράς.

Η «ψήφος της οργής» είναι μια πραγματικότητα που προβληματίζει ιδιαίτερα τους δημοσκόπους, ειδικά σε ότι αφορά την αντίδραση των νεαρών ηλικιών 17-25 όπου - έτσι κι αλλιώς υπάρχει - μια απέχθεια προς το πολιτικό προσωπικό και μια διαχρονικά απολιτίκ στάση.

Επί της ουσίας τα τρία κόμματα που διεκδικούν την εξουσία (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) παρουσιάζουν πτώση, ενώ μεγάλα ποσοστά εμφανίζει η αποχή. Από τα εντός Βουλής κόμματα φαίνεται να ενισχύεται σημαντικά το ΚΚΕ, ενώ εκτός Βουλής φουντώνει το ρεύμα της άκρας δεξιάς.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι και η μέθοδος συλλογής απαντήσεων αυτή ακριβώς την περίοδο είναι εξόχως δύσκολη αφού τόσο ο πόνος, όσο και ο θυμός της ελληνικής κοινωνίας είναι ακόμα πολύ θερμός και είναι δύσκολο να ολοκληρωθούν ομαλά οι στατιστικές έρευνες κοινή γνώμης. Τα πρώτα «ασφαλή» συμπεράσματα αναμένεται να εξαχθούν στο τέλος της εβδομάδας (σύμφωνα με πληροφορίες της Political δύο δημοσκοπήσεις ενδέχεται να δημοσιοποιηθούν την Πέμπτη) και μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο, όχι τόσο για να μετρήσουν τα κομματικά επιτελεία της δυνάμεις τους, όσο για να μελετήσουν τα ποιοτικά δεδομένα και να μπορέσουν με νηφαλιότητα να χαράξουν την στρατηγική των επόμενων εβδομάδων στο δρόμο προς τις κάλπες.