ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Όλοι οι άγνωστοι «Χ» της εκλογικής εξίσωσης

Εκλογές 2023: Όλοι οι άγνωστοι «Χ» της εκλογικής εξίσωσης
Αρχείου Eurokinissi

Ποιοι είναι οι αστάθμητοι παράγοντες που μπαίνουν στην εκλογική εξίσωση ενόψει της αναμέτρησης της 21ης Μαΐου

Είθισται σε μία μαθηματική εξίσωση οι άγνωστοι αριθμοί να είναι ένας ή περισσότεροι.

Στην εκλογική εξίσωση της 21η Μαΐου για τις εκλογές 2023, ωστόσο φαίνεται πως «κληρώνει» να είναι οι περισσότεροι, από τον άγνωστο Χ, Ψ ή Ζ, όπως συμβολίζονται στα μαθηματικά….

Εν προκειμένω, οι άγνωστοι εδώ είναι κατά πρώτον οι νέοι -περιλαμβανομένων κυρίως - αυτών που ψηφίζουν για πρώτη φορά. Σχεδόν μισό εκατομμύριο νέοι ηλικίας από 17 έως 20 ετών.

Ήτοι 438.595 άτομα.

Συγκεκριμένα:

  • Γεννημένοι 2006 (17 ετών): 112.097
  • Γεννημένοι 2005 (18 ετών): 109.719
  • Γεννημένοι 2004 (19 ετών): 108.762
  • Γεννημένοι 2003 (20 ετών): 108.017

Δεν είναι τυχαία εξάλλου η «στροφή» των πολιτικών αρχηγών προς τα social media ή των τηλεοπτικών εμφανίσεών τους σε infotainment εκπομπές, προβάλλοντας ένα διαφορετικό προφίλ από αυτό της «ξύλινης» πολιτικής γλώσσας.

Κατά δεύτερον οι αναποφάσιστοι, είτε γιατί δεν έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν, είτε γιατί δεν θα προσέλθουν. Μια δεξαμενή που παραμένει αχαρτογράφητη έως σχεδόν την τελευταία στιγμή. Οι μετρήσεις δίνουν υψηλά ποσοστά.

Με βάση τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις και με τις περισσότερες κοντά στα όρια του στατιστικού λάθους, όλα δείχνουν πως καθοριστικός θα είναι ο παράγοντας της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία.

Τα συμπεράσματα της πρόσφατης δημοσκόπησης της MRB για το newsbomb.gr έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς η αδιευκρίνιστη ψήφος για το πρώτο διάστημα του Μαρτίου αγγίζει το 17,4% στο σύνολο της, ενώ για το διάστημα από 24 έως 28 Μαρτίου η αδιευκρίνιστη ψήφος φαίνεται να πέφτει στο 16%.

Όσον αφορά στον άγνωστο «Χ» που έθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, για κυβέρνηση χωρίς Μητσοτάκη και Τσίπρα και ετέθη ως ερώτημα για πρώτη φορά από την MRB τα ευρήματα είναι ενδιαφέροντα.

Ποσοστό 31,6% συμφωνεί με τη θέση αυτή εν αντιθέσει με το 48,6% που δηλώνει αντίθετο.

Άλλος ένας παράγοντας, που για πρώτη φορά θα εκτιμηθεί εφόσον δεν υπάρχει προηγούμενο, είναι η ψήφος των αποδήμων.

Με τον εκλογικό νόμο του 2019, δικαίωμα ψήφου απέκτησαν και οι Έλληνες του εξωτερικού που τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει τουλάχιστον δύο χρόνια στην ελληνική επικράτεια και έχουν κάνει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο έτος. Οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίσουν στις εκλογές δίχως σταυρό, απλώς επιλέγοντας το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Η διαδικασία για τους απόδημους γίνεται μέσα από την εφαρμογή: apodimoi.gov.gr.

Σχετικές ειδήσεις