ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Ο Τσίπρας ζητάει μια «πρώτη ευκαιρία» για τη δεύτερη φορά Αριστερά

Εκλογές 2023: Ο Τσίπρας ζητάει μια «πρώτη ευκαιρία» για τη δεύτερη φορά Αριστερά
O Αλέξης Τσίπρας.
Intime News / Φωτογραφία αρχείου

Ο  Αλέξης Τσίπρας ζητάει από τους πολίτες να δώσουν στον ίδιο και το κόμμα του την ευκαιρία να κυβερνήσουν χωρίς την εποπτεία των δανειστών

Να δώσουν οι πολίτες τη δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει, χωρίς να κρέμεται πάνω από το κεφάλι του η «δαμόκλειος σπάθη» των δανειστών και να μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμα του, ζητάει ο Αλέξης Τσίπρας, που κάνει λόγο για μια «πρώτη ευκαιρία».

Η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα, το 2015, σημαδεύτηκε από τη διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου, που ολοκληρώθηκε με τα capital controls, το δημοψήφισμα και εν τέλει με το τρίτο μνημόνια, το οποίο η τότε κυβέρνηση ψήφισε από κοινού με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

Έκτοτε, αν και ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να προωθήσει ορισμένα φιλολαϊκά μέτρα, ιδιαίτερα για τις κοινωνικές ομάδες που χτυπήθηκαν βάναυσα από την κρίση, όσες προσπάθειες επιχείρησε να κάνει έτσι ώστε να εφαρμόσει τα όσα υποσχέθηκε, έπεφτε πάνω στον τοίχο των τροϊκανών – αν και δεν ήταν λίγες η φορές που τον προσπέρασε.

Σημασία, πάντως, έχει πως ο ΣΥΡΙΖΑ σε καμία περίπτωση δεν μπόρεσε να κινηθεί αυτόνομα, κατά την περίοδο που βρέθηκε στην εξουσία. Όταν στα τέλη του 2018 η χώρα μπόρεσε να βγει από τα μνημόνια, προχώρησε φειδωλά σε ορισμένες κινήσεις που εντάσσονταν στο δικό του πολιτικό πρόγραμμα.

Αυτά, βέβαια, ανήκουν στο παρελθόν και στην παρούσα φάση, λίγες μόλις ημέρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου, ο Αλέξης Τσίπρας ζητάει από τους πολίτες να δώσουν στον ίδιο και το κόμμα του την ευκαιρία να κυβερνήσουν χωρίς την εποπτεία των δανειστών. Να μπορέσουν, δηλαδή, να εφαρμόσουν το πρόγραμμα που έχουν ετοιμάσει για το αύριο της χώρας.

«Δεν ζητάμε άλλη μία ευκαιρία, μια δεύτερη ευκαιρία. Ζητάμε την πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε με βάση το πρόγραμμά μας και όχι με βάση τις επιταγές της τρόικα. Ζητάμε οι πολίτες να μας κρίνουν με βάση την εντιμότητα μας, με βάση το πρόγραμμά μας και το σχέδιο μας», τόνισε στην Κεφαλονιά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κουμουνδούρου έχει υποσχεθεί αύξηση μισθών, θεσπίζοντας στα 880 ευρώ τον κατώτατο μισθό, ξεπαγώνοντας τις τριετίες και δίνοντας την αύξηση 10%, για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, στους δημόσιους υπαλλήλους.

Για τους συνταξιούχους, ενίσχυση του εισοδήματός τους, δίνοντας τα αναδρομικά που δικαιούνται και ξαναφέρνοντας την 13η σύνταξη που κατάργησε ο κ. Μητσοτάκης.

Σχετικά με τη ρύθμιση των χρεών, ο κ. Τσίπρας έχει πει ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ απλώνεται σε δύο πυλώνες, με τον πρώτο να έχει να κάνει με την ονομαστική διαγραφή μέρους του χρέους της πανδημίας και 120 δόσεις, όπως έγινε για τα ασφαλιστικά ταμεία το 2018, και τον δεύτερο να έχει να κάνει με την πρόταση που παρουσίασε το προηγούμενο διάστημα για την προστασία πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης.

Σχετικές ειδήσεις

ΣΥΡΙΖΑ για συνέντευξη Μητσοτάκη: «Παραδέχτηκε ότι εξαπατούσε τους πολίτες και τώρα τάζει «νέα δομή»

Η θεωρία των «συγκοινωνούντων δοχείων»: Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση

Τσίπρας από Κεφαλονιά: Μόνο με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάμε σε δεύτερες και τρίτες εκλογές