ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Τι ψηφίζουν οι αναποφάσιστοι - Ποια είναι η περίφημη γκρίζα ζώνη

Εκλογές 2023: Τι ψηφίζουν οι αναποφάσιστοι - Ποια είναι η περίφημη γκρίζα ζώνη

Εκλογές 2023: Η χαρτογράφηση της λεγόμενης γκρίζας ζώνης αποτελεί σπαζοκεφαλιά για τα τρία πρώτα κόμματα -  Από που προέρχεται το μεγαλύτερο ποσοστό των αναποφάσιστων;

«Προθεσμία» τεσσάρων εβδομάδων, όσο θα διαρκέσει η επίσημη προεκλογική περίοδος, έχουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση, ώστε να φτάσουν στο ναδίρ την συσπείρωση των ψηφοφόρων τους και να αυξήσουν τις δυνάμεις τους από την «δεξαμενή» της «γκρίζας ζώνης». Σε αυτή, περιλαμβάνονται κατά κύριο λόγο οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι, πάνω στους οποίους στρέφουν πλέον όλη τους την προσοχή τα κομματικά επιτελεία. Ποιοι είναι, όμως, οι… περιβόητοι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι; Και κυρίως τι μπορεί να ψηφίζουν;

Πριν από όλα θα πρέπει να επισημάνουμε ότι είναι πού δύσκολο για τις δημοσκοπικές εταιρείες να μελετήσουν με ακρίβεια τη συμπεριφορά της γκρίζας ζώνης. Γι’ αυτό το λόγο μιλάμε και για αδιευκρίνιστη ψήφο. Ποια είναι λοιπόν αυτή η δεξαμενή που με το ποσοστό της φτιάχνει… δικό της κόμμα;

Ένα από τα πλέον διάσημα στοιχεία των πολιτικών δημοσκοπήσεων αποτελεί λοιπόν η περίφημη «αδιευκρίνιστη ψήφος». Πρόκειται για ένα ποσοστό που στις τελευταίες δημοσκοπήσεις κινείται περίπου στο όριο του 15-17%, στο οποίο περιλαμβάνονται οι ψηφοφόροι που στην ερώτηση της «πρόθεσης ψήφου» απαντούν: Αποχή, Λευκό, Άκυρο, Δεν έχω αποφασίσει ή τέλος, Δεν απαντώ – δεν δηλώνω την πρόθεσή μου. Το αθροιστικό αυτό ποσοστό χρησιμοποιείται, τόσο από τον Τύπο όσο και από τα ίδια τα πολιτικά επιτελεία, για να δείξει ότι, σε τελική ανάλυση, υπάρχει μια τέτοια ρευστότητα στο εκλογικό ώστε τα πάντα μπορεί να συμβούν…

Ένας στους πέντε στην γκρίζα ζώνη

Ωστόσο, στα ποσοστά των δημοσκοπήσεων, οι αναποφάσιστοι αποτελούν ένα 10-11%. Σύμφωνα με στοιχεία της δημοσκόπησης της Metron Analysis που διενεργήθηκε μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών, συνολικά η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 11,6% , μαζί με όσους αρνούνται να απαντήσουν, μαζί, όμως, με τα ποσοστά του άκυρου/λευκού (3,9%) κι αυτών που δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν (4%), η γκρίζα ζώνη φτάνει στο 19,5%, δηλαδή 1 στους 5 Έλληνες.

Ποια είναι τα κομματικά χαρακτηριστικά τους; Το 58% προέρχεται από τη δεξαμενή όσων ψήφισαν άκυρο/λευκό και όσων δεν προσήλθαν στις κάλπες, δηλαδή απείχαν. Το 24% προέρχεται από τη ΝΔ, το 6% από ΣΥΡΙΖΑ, 6% από το ΠΑΣΟΚ, 1% από το ΚΚΕ και 5% από τα υπόλοιπα κόμματα.

Οι αναποφάσιστοι είναι κυρίως γυναίκες, όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία. Το 55% των αναποφάσιστων είναι γυναίκες και το 45% άνδρες.

Στην πλειοψηφία τους έχουν υψηλό εκπαιδευτικό επίπεδο, είναι νέοι, ανήκουν στο κέντρο και την μεσαία τάξη. Σχεδόν 8 στους 10 είναι κάτω των 57 ετών. Συγκεκριμένα, το 33% να ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 42-57 ετών, το 26% είναι 26-41 ετών και το 18% στην 17 έως 25 ετών. 8 στους 10 ανήκουν στη μικρομεσαία και μεσαία κοινωνική τάξη, 8% στην εργατική, 5% στην αγροτική και 5% στην ανώτερη.

Το 51% των αναποφάσιστων έχει λάβει ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση, το 42% είναι μέσης εκπαίδευσης και το μόλις 7% βασικής εκπαίδευσης.

Το 25% είναι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, 14% ελεύθεροι επαγγελματίες, 14% είναι συνταξιούχοι, 12% άνεργοι, 11% δημόσιοι υπάλληλοι, 11% είναι φοιτητές, 5% ασχολούνται με τα οικιακά και 3% αγρότες.

Καθορίζει το αποτέλεσμα η γκρίζα ζώνη;

Αυτή η δεξαμενή των αναποφάσιστων είναι ικανή, ανάλογα σε ποια κατεύθυνση οδηγηθεί, όχι ίσως να καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα, αλλά με βεβαιότητα να ενισχύσει ή να αποδυναμώσει την θέση κάθε κόμματος στην τελική κατάταξη το βράδυ της 21ης Μαΐου, με δεδομένο ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση δίνουν βάρος όχι μόνο στην πρώτη ή την δεύτερη θέση, αλλά και στο τελικό τους ποσοστό, όπως και την μεταξύ τους διαφορά.

Στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν ότι αυτή η δεξαμενή αποτελεί προνομιακό χώρο της κυβέρνησης, καθώς πρόκειται να ανθρώπους, που προέρχονται κατά κύριο λόγο από την «γαλάζια» παράταξη, σχεδόν ένας στους τέσσερις, είναι πολίτες, που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι, επομένως δεν «ακούν» ακραίες φωνές και επιζητούν την σταθερότητα, είναι νέοι, άρα το σύνθημα της προοπτικής και την ανάπτυξης τους αφορά άμεσα.

Στον αντίποδα, η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά ότι πρόκειται κατά κύριο λόγο για απογοητευμένους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, τους οποίους επιχειρεί να πείσει. Αυτή η «μάχη» αναμένεται να εξελιχθεί έως την τελευταία ημέρα της προεκλογικής περιόδου.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιμένουν ότι στην τελική ευθεία αυτό, που θα μετρήσει είναι το διακύβευμα και η προοπτική της επόμενης ημέρας, σημειώνοντας ότι το ακροατήριο των αναποφάσιστων ψηφοφόρων θα εκτιμήσει τόσο το κυβερνητικό έργο, που έχει παραχθεί, όσο και το πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει, κάνοντας παράλληλα την σύγκριση με την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το πολιτικό σκηνικό, που μπορεί να διαμορφωθεί αν τελικά δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση από την δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Για την κυβέρνηση, στόχος παραμένει στην πρώτη κάλπη να «αγγίξει» ένα ποσοστό, που θα δίνει την δυνατότητα να διεκδικήσει στις δεύτερες εκλογές το ποσοστό του 37-38%, που μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, μόνο η πολιτική σταθερότητα μπορεί να εγγυηθεί ότι στόχοι, όπως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, δεν θα τεθούν σε κίνδυνο την επομένη των εκλογών, βάζοντας και πάλι τη χώρα στην περιπέτεια μιας οικονομικής αστάθειας.

Σχετικές ειδήσεις

Εκλογές 2023: Οι υποψήφιοι των κομμάτων στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας

Εκλογές 2023 - Βασίλης Κικίλιας: «Η μάχη είναι μία, αυτή της 21ης Μαΐου»

Εκλογές 2023: Στην επαρχία και τη νεολαία επικεντρώνει την προσπάθεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης