Εκλογές 2023: Κάλπες ή καφέ; - Τι απαντούν οι νέοι στο γκάλοπ του Newsbomb.gr
Θα πάνε οι νέοι στις κάλπες;
Πηγή: Pixabay / Newsbomb.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Κάλπες ή καφέ; - Τι απαντούν οι νέοι στο γκάλοπ του Newsbomb.gr

Νέοι πολίτες μοιράζονται τις σκέψεις τους με το Newsbomb.gr για τις βουλευτικές εκλογές - «Θα προσέλθουν στις κάλπες;» - «Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι πολίτες ηλικίας από 17 έως 25 ετών μεθαύριο;», αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που απάντησαν οι νέοι στην κάμερα του Newsbomb.gr.

Τον γρίφο της ψήφου των νέων προσπάθησε να λύσει το Newsbomb.gr μέσω γκάλοπ που πραγματοποίησε, καθώς έχουν απομείνει λιγότερο από δύο 24ωρα προκειμένου να ανοίξουν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου. Για πρώτη φορά σε αυτή την εκλογική διαδικασία θα ψηφίσουν 438.595 νέοι ηλικίας από 17 έως 21 ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διατηρεί το Υπουργείο Εσωτερικών οι 17χρονοι που θα μπορούν να ψηφίσουν στις 21 Μαΐου είναι 112.097. Εξ αυτών, οι 57.357 είναι αγόρια και οι 54.740 κορίτσια, που μέχρι σήμερα πηγαίνουν κανονικά σχολείο.

Εκτός όμως από τους 17άρηδες, για πρώτη φορά θα ψηφίσουν οι γεννηθείσες και οι γεννηθέντες τα έτη: 2005 δηλαδή οι 18άρηδες, 2004 οι 19άρηδες και 2003 οι 20άρηδες:

  • 112.097 νέοι εκλογείς 17 ετών /έτος γέννησης 2006
  • 109.719 νέοι εκλογείς 18 ετών/έτος γέννησης 2005
  • 108.762 νέοι εκλογείς 19 ετών/έτος γέννησης 2004
  • 108.017 νέοι εκλογείς 20 ετών/έτος γέννησης 2003

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές θα έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες από την ηλικία των 17 ετών και άνω, ήτοι όσοι γεννήθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2006. Βασική προϋπόθεση ωστόσο είναι να έχουν ήδη περιληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών, που αξιοποιεί τα στοιχεία που έχουν οι δήμοι. Δεν χρειάζεται δηλαδή να κάνουν κάποια ενέργεια οι πολίτες.

Για τους νέους ψηφοφόρους, το Υπουργείο επισημαίνει ότι εντάσσονται στους εκλογικούς καταλόγους από την 1η Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι εμφανίζονται στους εκλογικούς καταλόγους ήδη από την αναθεώρηση του Φεβρουαρίου.

Σε κάθε περίπτωση, οι 17χρονοι, οι νέοι που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά και γενικά οι πολίτες, θα πρέπει να ελέγξουν το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής «Μάθε πού ψηφίζεις» του υπουργείου Εσωτερικών. Ειδικοί εκτιμούν ότι ο αριθμός που θα προσέλθει στις κάλπες δεν θα είναι μικρός αλλά ούτε και εντυπωσιακά μεγάλος.

Το Newsbomb.gr, πραγματοποίησε γκάλοπ με πολίτες ηλικίας 17-25 οι οποίοι απάντησαν στο ερώτημα: «Αν θα ψηφίσουν στις εκλογές της 21ης Μαΐου». Από τα δεκατρία άτομα του συγκεκριμένου ηλικιακού γκρουπ που μίλησαν στην κάμερα του Newsbomb.gr, οι τρεις δεν θα περάσουν το κατώφλι κάποιου εκλογικού κέντρου, οι εννέα θα προσέλθουν στις κάλπες χωρίς όμως να γνωρίζουν ποιο κόμμα θα υποστηρίξουν ενώ μόνο ένας από τους ερωτηθέντες ήταν αποφασισμένος για το κόμμα που θα στηρίξει με την ψήφο του.

Τα κριτήρια με τα οποία θα ψηφίσουν οι νέοι στις βουλευτικές εκλογές, σε πολλές περιπτώσεις έχουν κάποια κοινά στοιχεία «Καλύτερη παιδεία, καλύτεροι μισθοί και καλύτερο μέλλον».

Πού και πώς ψηφίζουμε

Οι εκλογείς ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Οι ετεροδημότες εκλογείς θα ψηφίσουν σε αμιγές ή μεικτό εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών της έδρας του Νομού που διαμένουν. Όλοι οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται για το εκλογικό τμήμα που θα ψηφίσουν, με την έκδοση και δημοσίευση της σχετικής απόφασης του οικείου Αντιπεριφερειάρχη, το αργότερο δέκα (10) ημέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η οποία γνωστοποιείται στους δήμους του νομού.

Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας- ένας ή σε μικρές ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή.

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδειας οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

ekloges

Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων.

Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω, έχουν το δικαίωμα για το σκοπό αυτό να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν.

Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη:

α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και

β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).

Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.

Ο «Ηλεκτρονικός Σύμβουλος Ψήφου» των εκλογών για τους αναποφάσιστους

Πριν από ένα μήνα και συγκεκριμένα την Τρίτη, 18 Απριλίου 2023, εγκαινιάστηκε μία νέα πρωτοποριακή πλατφόρμα που αποτελεί έναν ηλεκτρονικό σύμβουλο ψήφου, What 2 Vote.

Η πλατφόρμα αυτή σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία και στελέχη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συγκεκριμένα, η επιστημονική ομάδα που σχεδίασε τον ηλεκτρονικό σύμβουλο ψήφου συντονίστηκε από τη Λαμπρινή Ρόρη (Επίκουρη Καθηγήτρια, ΕΚΠΑ) και απαρτίζεται από τους:

  1. Βασιλική Γεωργιάδου (Καθηγήτρια, Πάντειο Πανεπιστήμιο και Διευθύντρια ΕΚΚΕ),
  2. Κώστα Ρουμανιά (Επίκουρος Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών),
  3. Δημήτρη Α. Σωτηρόπουλο (Καθηγητής, ΕΚΠΑ),
  4. Ευτυχία Τεπέρογλου (Επίκουρη Καθηγήτρια, ΑΠΘ),
  5. Μάνο Τσατσάνη (Επίκουρος Καθηγητή, ΕΚΠΑ),
  6. Γιάννη Τσίρμπα (Επίκουρος Καθηγητή, ΕΚΠΑ).

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Greek Politics Specialist Group του Βρετανικού Political Studies Association και το γραφείο της Friedrich Ebert Stiftung στην Αθήνα.

Η πλατφόρμα αυτή πρόκειται για ένα, λοιπόν, επιστημονικό διαδικτυακό εργαλείο, το οποίο στοχεύει να πληροφορήσει τους ενδιαφερόμενους πολίτες για τις θέσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων βάσει των εκλογικών προγραμμάτων τους. Η ενημέρωση αυτή αφορά συγκριμένα θέματα της τρέχουσας πολιτικής προκειμένου να τους βοηθήσει να αντιληφθούν σε ποιο κόμμα βρίσκονται εγγύτερα με βάση τις απαντήσεις τους σε 30 θεματικές (ερωτήσεις) εν όψει των ερχόμενων βουλευτικών εκλογών.

Σημαντικό είναι, πάντως, να αναφερθεί το γεγονός ότι δεν απαιτούνται κωδικοί, εγγραφή, συνδρομή ή οτιδήποτε άλλο, ενώ η συμπλήρωση των ερωτήσεων γίνεται ανωνύμως.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις και χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις Εκλογές 2023.

Σχετικές ειδήσεις

Εκλογές 2023: Τι ισχύει για τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής

Εκλογές 2023 - Πού ψηφίζω: Βρείτε το εκλογικό κέντρο σας - Αναλυτικός οδηγός για σταυρούς, έγγραφα

Οι ελληνικές βουλευτικές εκλογές σε αριθμούς - Όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν την κάλπη

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ