ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Τι θα ισχύσει για πρώτη φορά φέτος - Τι πρέπει να γνωρίζουν «οι πρωτάρηδες»

Εκλογές 2023: Τι θα ισχύσει για πρώτη φορά φέτος - Τι πρέπει να γνωρίζουν «οι πρωτάρηδες»
Εκλογές 2023
Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας

Οι κάλπες θα είναι ανοιχτές 7 το πρωί ως τις 7 το βράδυ της Κυριακής 21 Μαΐου.

Λίγες ώρες απομένουν μέχρι τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου του 2023, ενώ σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών είναι όλα έτοιμα για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας.

Οι κάλπες θα είναι ανοιχτές 7 το πρωί ως τις 7 το βράδυ, ενώ εάν υπάρχει πολλή κίνηση σε κάποιο εκλογικό τμήμα, έχει την δυνατότητα ο δικαστικός αντιπρόσωπος να παρατείνει ανάλογα την ψηφοφορία.

Όπως ανέφερε και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, παρόλο που στο παρελθόν οι ώρες αιχμής ήταν περίπου στις 10-12 το πρωί λόγω εκκλησίας αλλά και άλλων συνηθειών, τελευταία και ειδικά όπως είναι τώρα ο καιρός ανοιξιάτικος, αναμένεται να σημειωθεί μεγαλύτερη προσέλευση μετά το μεσημέρι μεταξύ 4-6.

Επεσήμανε, δε, ότι φέτος για πρώτη φορά έχει προβλεφθεί μέριμνα για τη διευκόλυνση πολιτών με κινητικά προβλήματα. Σε κτήρια όπου οι αίθουσες δεν βρίσκονται στο ισόγειο θα υπάρχει ειδικός χώρος με προσωπικό του δήμου που θα υποδέχεται τους ψηφοφόρους που δεν είναι σε θέση να ανέβουν σκάλες, θα κάθονται εκεί και στην συνέχεια θα ειδοποιείται ο δικαστικός αντιπρόσωπος να κατέβει, ώστε να ψηφίσει ο πολίτης σε παραβάν και να πάει με τον φάκελο πίσω στο εκλογικό τμήμα ο δικαστικός για να τον ρίξει στην κάλπη.

Σημείωσε, επίσης, ότι φέτος μπορεί να γίνει ταυτοποίηση των εκλογέων και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας, που είναι στο wallet του κινητού τους, αλλά αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια χρονική καθυστέρηση.

Ο κ. Σταυριανουδάκης ανέφερε ότι πρόκειται για μία διαδικασία που γίνεται για πρώτη φορά και διευκρίνισε ότι χρειάζεται να έχουν και οι δύο smartphone, δηλαδή και ο δικαστικός αντιπρόσωπος και φυσικά ο πολίτης που θα ψηφίσει. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα πρέπει να σκανάρει τον κωδικό του, έτσι ώστε να επιβεβαιώσει τα στοιχεία του ψηφοφόρου, να κρατήσει το κινητό του μέχρι την ώρα που θα πάει για να ψηφίσει.

«Φυσικά αυτό έχει μια χρονοκαθυστέρηση που αν πέσει στα χρονικά διαστήματα που υπάρχει μεγάλη κίνηση είναι στην κρίση του δικαστικού αν θα μπορέσει με αυτό τον τρόπο ή θα ζητήσει κανονικά επίδειξη ταυτότητας, διπλώματος ή διαβατηρίου», εξήγησε ο κ. Σταυριανουδάκης.

Σχετικά με τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους, ο κ. Σταυριανουδάκης, ανέφερε ότι ανάμεσά τους, υπάρχουν σήμερα, περίπου 10.000 πολίτες στην ηλικιακή κατηγορία μεταξύ 110 και 116, ενώ συνολικά οι αιωνόβιοι είναι οπωσδήποτε πολύ περισσότεροι από αυτούς.

«Αφενός μεν δεν διαγράφονταν στο παρελθόν όσοι έχουν αποβιώσει σε νησιά ή σε μικρά χωριά ή δεν ήταν ανάγκη εμπράγματων δικαιωμάτων ώστε οι συγγενείς να το δηλώσουν, όπως επίσης και οι θάνατοι του εξωτερικού, γιατί είχαν πλέον κόψει δεσμούς με την Ελλάδα, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να αναφέρονται αρκετοί αιωνόβιοι», είπε χαρακτηριστικά.

Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι ψηφίζουν πρώτη φορά

Αρκετοί νέοι αναμένεται να ψηφίσουν φέτος για πρώτη φορά. Ο αριθμός των πολιτών ηλικίας 17 με 21 ετών που θα προσέλθουν στις κάλπες ανέρχεται σε περίπου 430.000.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι για τη διαδικασία, είναι σε πρώτη φάση πού ψηφίζουν. Οι νέοι ψηφοφόροι μπορούν να μάθουν με ένα μόνο «κλικ» το εκλογικό τους τμήμα μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής «Μάθε πού ψηφίζεις» του υπουργείου Εσωτερικών.

Στον ειδικό ιστότοπο του gov.gr ο ψηφοφόρος μπορεί να εισάγει τα στοιχεία του (Επίθετο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας και χρονολογία γέννησης) και να δει άμεσα το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ψηφίσει.

Την Κυριακή, οι νέοι που θα πάνε στα εκλογικά τμήματα για πρώτη φορά πρέπει να κάνουν τα εξής:

  • Βρίσκουν την αίθουσα που ψηφίζουν βάσει των αρχικών γραμμάτων του επώνυμού τους.
  • Δείχνουν στην εφορευτική επιτροπή το αναγκαίο έγγραφο ταυτοποίησης (αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας).
  • Παίρνουν στα χέρια τους τον εκλογικό φάκελο και τα ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων καθώς και το λευκό ψηφοδέλτιο. Οι σταυροί που μπορούν να βάλουν στο ψηφοδέλτιο ποικίλλουν ανάλογα με την περιοχή.
  • Ρίχνουν τον σφραγισμένο φάκελο με το ψηφοδέλτιο στην κάλπη και εκεί τελειώνει η διαδικασία.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και στα απαραίτητα έγγραφα που πρέπει να έχουν μαζί τους οι νέοι ψηφοφόροι, ώστε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Συγκεκριμένα πρέπει να έχουν μαζί τους:

  • Ταυτότητα. Αν δεν υπάρχει αστυνομική ταυτότητα, γίνεται δεκτή σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας Αρχής.
  • Διαβατήριο.
  • Δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο του ταμείου ασφάλισής τους.

Τονίζεται ότι στις φετινές εκλογές υπάρχει και η δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος με το Wallet του gov.gr.

Οι νέοι ψηφοφόροι πρέπει να γνωρίζουν και πόσους σταυρούς μπορούν να βάλουν στο ψηφοδέλτιο.

Ο αριθμός των σταυρών προτίμησης καθορίζονται ως εξής:

α) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας μέχρι και τρεις βουλευτές, έναν σταυρό.

β) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις έως και επτά βουλευτές, μέχρι δύο σταυρούς.

γ) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ έως και δώδεκα βουλευτές, μέχρι τρεις σταυρούς.

δ) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές, μέχρι τέσσερις σταυρούς.