ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: ΣΥΡΙΖΑ εναντίον ΠΑΣΟΚ - Μάχη με φόντο τον...πράσινο ήλιο 

Εκλογές 2023: ΣΥΡΙΖΑ εναντίον ΠΑΣΟΚ - Μάχη με φόντο τον...πράσινο ήλιο 

Εκλογές 2023: Πόλεμος για την κυριαρχία στο κέντρο-Ποιος θα καλύψει το κενό της αντιπολίτευσης; Τσίπρας ή Ανδρουλάκης; Οι στρατηγικές των δύο επιτελείων. 

Μάχη ιδεολογική και όχι τηλεοπτικά μαλλιοτραβήγματα θα επιδιώξουν όπως λένε στο ΠΑΣΟΚ για να πείσουν ότι το κόμμα τους δεν διακατέχεται από εξάρσεις λαϊκισμού όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην Κουμουνδούρου ήδη πέρασαν στην αντεπίθεση κατηγορώντας τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για έπαρση και αλαζονεία. Και τα δυο κόμματα θα ποντάρουν στο προφίλ των ηγετών τους, του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Ανδρουλάκη.

Από την άλλη πλευρά, σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν η αναμέτρηση με το ΣΥΡΙΖΑ να λάβει διαστάσεις πολιτικής βεντέτας με πολιτικά ξεμαλλιάσματα στα τηλεοπτικά παράθυρα. Αντιθέτως εκείνο το οποίο προτάσσεται είναι η ανάδειξη του λαϊκισμού που εκπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως όταν θα προκαλούνται οι απαντήσεις δεν θα είναι και πληρωμένες. «Κάθε κόμμα είναι στη θέση που του έταξε ο λαός» υποστήριξε ο κ. Μάντζος κάνοντας λόγο για μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες ώστε «να αποκτήσουμε επιτέλους μία ισχυρή, αξιόπιστη προοδευτική αντιπολίτευση. Και επιμένω στη λέξη αξιόπιστη, διότι αυτό τελικά έλειψε από το περιεχόμενο και το ύφος της αξιωματικής αντιπολίτευσης: αξιοπιστία και συνέπεια».

Η μάχη με το ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν περιορίζεται στα προεκλογικά χαρακώματα αλλά και στην ιδεολογική κυριαρχία.

Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να επαναβεβαιώσουν ότι ο χώρος τους είναι ο κύριος εκφραστής της κεντροαριστεράς χωρίς παρεμβολές εξ ευωνύμων . Η εκτίμηση που κυριαρχεί μετά τις πρώτες αναλύσεις των εκλογικών αποτελεσμάτων είναι ότι το μεγαλύτερο τμήμα από τους 220.000 νέους ψηφοφόρους προέρχεται από τον “επαναπατρισμό” πολιτών που στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα θεωρούν ότι πλέον οι συνθήκες όπως έχουν διαμορφωθεί επιτρέπουν περαιτέρω διαρροές και γι΄αυτό οι πιο έμπειροι συνιστούν πρόταγμα του προγραμματικού λόγου. Το πλαίσιο αυτό θα διατυπωθεί με σαφήνεια την ερχόμενη Κυριακή κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίαση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής στην Αθήνα.

Στο μεταξύ ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανώς πιο ανακουφισμένος μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, φέρεται διατεθειμένος να διεγείρει και το συναισθηματικό κομμάτι της παράταξης του αλλά και τις πολιτικές παρακαταθήκες που έχει αφήσει.

Έτσι λοιπόν χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης, αμέσως μετά τη λήξη της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετέβη στο Α’ Νεκροταφείο και άφησε ένα λευκό τριαντάφυλλο στον τάφο της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά τιμώντας τη συμβολή και της ίδιας στην προσπάθεια αναγέννησης της παράταξης, όπως αυτή αποτυπώθηκε στις κάλπες της 21ης Μαΐου.

Στον ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν να καταδείξουν ότι μόνο ο Τσίπρας μπορεί να κρατήσει ενωμένο τον ευρύτερο χώρο τής σοσιαλδημοκρατίας και να δομήσει ένα σκληρό αντιπολιτευτικό μέτωπο κατά της ΝΔ για την επόμενη μέρα. Παράλληλα χρεώνουν στον ίδιο το Νίκο Ανδρουλάκη ότι τίναξε στον αέρα την προοδευτική διακυβέρνηση και έδωσε δώρο τα υψηλά ποσοστά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πάνω σε αυτό τον καμβά το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να κερδίσει τη μάχη των εντυπώσεων στη κοινή γνώμη, καταδεικνύοντας με κάθε τρόπο, τόσο την πρόθεση όσο κυρίως την ικανότητα του στελεχιακού του δυναμικού να αποτελέσουν μια αξιόπιστη και ρεαλιστική πολιτική δύναμη, που μπορεί να σταθεί αντιπολιτευτικά με αξιοπρέπεια και μαχητικότητα απέναντι στη ΝΔ. Στο κάδρο αυτό όμως οι θέσεις είναι για δυο κόμματα και η μάχη δίνεται για να βγει εκτός ο ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρούν ότι η συγκυρία αυτή είναι κάτι παραπάνω από ευνοϊκή, ειδικά τώρα που στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν “απολέσει τη γη κάτω από τα πόδια τους”. Ενθαρρυντικά σε αυτή τη προσδοκία είναι και τα πρώτα δημοσκοπικά μηνύματα.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση της Kapa Research, το 52% των ερωτηθέντων υποστήριξε πως επιθυμεί να υποχωρήσει κι άλλο ο ΣΥΡΙΖΑ και να αντικατασταθεί από το ΠαΣοΚ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ υπολείπεται κατά 5,1 (19,5 – 14,4%) μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των αναποφάσιστων.

Τα χαμόγελα γίνονται πιο πλατιά και οι προσδοκίες ενισχύονται και από την μελέτη των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Tο ΠΑΣΟΚ επικράτησε, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σε έξι εκλογικές περιφέρειες, κερδίζοντας τη δεύτερη θέση πίσω από τη Νέα Δημοκρατία σε Χίο, Λασίθι, Κιλκίς, Δράμα, Ρέθυμνο και Λακωνία. “Όταν ένα κόμμα της ήσσονος αντιπολίτευσης έρχεται και κάνει κάποιες προτάσεις ρεαλιστικές, αξιόπιστες και συνεπείς με το μεταρρυθμιστικό του παρελθόν, με ανανέωση, με πρόσωπα που δεν έχουν συμμετάσχει στη διαχείριση των κοινών της χώρας, ναι, αυτό το μήνυμα είναι ένα ισχυρό, αισιόδοξο μήνυμα” υποστήριξε ο Δημήτρης Μάντζος και πρόσθεσε αναφορικά με τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου «εμείς είχαμε μία πολύ συγκεκριμένη άποψη στα πράγματα η οποία αξιολογήθηκε πολύ θετικά στις κάλπες με την αύξηση των ποσοστών μας. Η θέση μας ήταν ότι, ειδικά στην απλή αναλογική, υπήρχε η ευκαιρία ενδεχομένως να πάμε σε προγραμματικές συγκλίσεις. Το μήνυμά μας ήταν για ένα πρόγραμμα πραγματικής αλλαγής απέναντι σε μοντέλα διακυβέρνησης που βλέπουν την πολιτική εξουσία ως ιδιοκτησία ή λάφυρο. Είναι ένα μήνυμα θετικό το οποίο επαναλαμβάνουμε. Η δική μας προγραμματική ατζέντα είναι εδώ στο τραπέζι και απευθύνεται προς τους πολίτες. Έτσι θα πορευτούμε και στις δεύτερες εκλογές".

"Εμείς στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχουμε ρεαλισμό, ταπεινότητα, δεν έχουμε αλαζονεία όπως ακούσαμε πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει μία πολύ μεγάλη αγωνία στην Κουμουνδούρου σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα που είναι απολύτως εξηγήσιμη, αλλά δεν επιτρέπεται ο ΣΥΡΙΖΑ να καταλογίζει στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έπαρση και αλαζονεία. Το ΠΑΣΟΚ από τότε που ιδρύθηκε δεν είχε στόχους με όρια και ταβάνια. Διαβάζουμε με όταν κανείς διαβάζει τους κοινωνικούς συσχετισμούς, οφείλει να δουλέψει ακόμη περισσότερο για να ενώσει τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Και να το κάνει όχι πια με κενά συνθήματα, με φρούδες ελπίδες δεξιά και αριστερά, με λαϊκισμό ή ελιτισμό, αλλά με πρόγραμμα”, υπογράμμισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Σχετικές ειδήσεις