ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Πώς ψήφισαν οι Έλληνες ανά ηλικιακή ομάδα

Εκλογές 2023: Πώς ψήφισαν οι Έλληνες ανά ηλικιακή ομάδα

Εκλογές 2023: Ποια κόμματα κατάφεραν να κερδίσουν τους νέους και ποια επιμένουν σε πιο μεγάλες ηλικίες 

Την ψήφο των Ελλήνων ανάλογα την ηλικιακή ομάδα στην οποία βρίσκονται παρουσίασε η ΕΡΤ με εντυπωσιακά ευρήματα.

Οι ηλικιακές ομάδες είναι εκείνες των 17-34 ετών, 35-54 ετών, 55-64 ετών και 65+ ετών.

Σε ό,τι αφορά την Νέα Δημοκρατία βλέπουμε μία κλιμάκωση όπως είχαμε και στις εκλογές του Μαΐου, στην ομάδα των 17-34, όπου τα ποσοστά κυμαίνονται γύρω στο 30% και χαμηλότερα, ενώ ανεβαίνοντας ηλικιακή ομάδα, ανεβαίνουν και τα ποσοστά.

Εντυπωσιακό είναι το 9,2% που συγκέντρωσαν οι Σπαρτιάτες στην ηλικιακή ομάδα των 17-34 ετών, ενώ μια χαρακτηριστική παρατήρηση είναι, πως τα λεγόμενα μικρά κόμματα, της νέας βουλής, τα οποία τον Μάιο δεν εκλέγονταν στην ίδια ηλικιακή ομάδα συγκεντρώνουν άθροισμα 30% ενώ σε ηλικίες άνω των 55 το ποσοστό φτάνει το 10% με 13%. Πέφτει ακόμα περισσότερο, γύρω στο 5,5% στους άνω των 65.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ έχει θετικά στοιχεία, καθώς κατάφερε να εξισορροπήσει τα ηλικιακά ποσοστά του, καθώς παλαιότερα είχε ένα πιο «γερασμένο» κοινό, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικα στην ΕΡΤ, ενώ εντυπωσιακή είναι και η εμπιστοσύνη των νέων στο ΚΚΕ, που διατηρεί τα σταθερά υψηλά ποσοστά στις νεαρότερες ηλικίες, ορμώμενο και από το φοιτητικό κίνημα και την δυναμική παρουσία της φοιτητικής παράταξής του στα πανεπιστήμια της χώρας.