ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βασίλης Κικίλιας: Δεν έχω μάθει να φυγομαχώ - Καμία πρόθεση παραίτησης από τον υπουργό

Βασίλης Κικίλιας: Δεν έχω μάθει να φυγομαχώ - Καμία πρόθεση παραίτησης από τον υπουργό
Φωτογραφία αρχείου / INTIME

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, έβαλε τέλος στα σενάρια παραίτησης μέσα από τηλεοπτική του συνέντευξη.

Στη θέση του θέλει να παραμείνει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

«Δεν φυγομάχησα ούτε το 2014 σαν υπουργός Προστασίας του Πολίτη μέχρι τις εκλογές, ούτε σαν υπουργός Υγείας μέσα στην πανδημία μέχρι να τελειώσει το πρόγραμμα εμβολιασμού. Δεν θα φυγομαχήσω τώρα με τις χειρότερες πυρκαγιές και πλημμύρες στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε πως ο διορισμός των υπουργών και των μελών της κυβέρνησης είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού. Από την πλευρά του, ξεκαθάρισε πως δεν έχει πρόθεση παραίτησης, εκτός αν αποφασίσει κάτι διαφορετικό για το υπουργείο ο κ. Μητσοτάκης.

Ερωτώμενος για τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων και αν άργησε να ζητηθεί η βοήθειά τους, ο Βασίλης Κικίλιας έσπευσε να ευχαριστήσει τον στρατό. Επεσήμανε πως τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες που απαιτούνται σε αυτές τις περιπτώσεις και εξήγησε πως από την Τετάρτη είχαν δρομολογηθεί τα προβλεπόμενα για να υπάρξει η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο κ. Κικίλιας ευχαρίστησε προσωπικά τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, αλλά και όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που συμμετείχαν. Στη συνέχεια, εξήγησε πώς λειτούργησε η συνδρομή των ελικοπτέρων αλλά και γιατί δεν ήταν εφικτό εξαρχής να χρησιμοποιηθούν βάρκες. Επιπλέον, ανέφερε πως υπήρξε υποδειγματική συνεργασία με τον κ. Φλώρο, με την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία.

Σχετικά με το αν υπάρχουν ευθύνες του υπουργείου, ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως «έφταιξαν οι 600-800 τόνοι νερού ανά στρέμμα που έπεσαν», ενώ σημείωσε ότι είχαν ήδη εκδοθεί οδηγίες σε περιφέρειες και δήμους προληπτικά, τις οποίες το υπουργείο έστειλε με τη μορφή του κατεπείγοντος. «Εγκαίρως βγήκαν και τα 112. Βγαίνουν προληπτικά, έπειτα την ευθύνη την έχει ο δήμαρχος. Η εκκένωση σε πλημμύρες γίνεται μόνο σημειακά. Είναι αδύνατον να εκκενώσεις έναν κάμπο με 230.000 κατοίκους θα ήταν εγκληματικό», είπε μεταξύ άλλων.

«Τις επόμενες ημέρες θα αξιολογήσουμε τα πάντα σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Χτίστηκε σπέκουλα για εκατόμβες νεκρών», είπε στη συνέχεια ο υπουργός, στην ερώτηση για το αν έχει γίνει αυτοκριτική.

«Είναι θλίψη και πένθος αλλά δεν υπήρξε αυτό. Σε άλλες χώρες μιλάμε για χιλιάδες νεκρούς, δεν θέλω να το συγκρίνω αλλά έγινε μια τιτάνια προσπάθεια την οποία δεν θέλω να ακυρώσω», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το αν από την κακοκαιρία Ιανός μέχρι την κακοκαιρία Daniel έγιναν όλα τα έργα που θα έπρεπε, ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως έγιναν αρκετά αντιπλημμυρικά έργα, δαπανήθηκαν μεγάλα κονδύλια αλλά θα πρέπει να φανεί αν αξιοποιήθηκαν με τον σωστό τρόπο.

«Οφείλω να πω ότι είμαι σε αυτή τη θέση 2,5 μήνες. Έχουμε δώσει τεράστια μάχη σε ένα υπουργείο διαρκών κρίσεων. Δρομολογούμε άμεσα αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων», ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας για την επόμενη ημέρα. Σε ερώτηση για το αν αυτό αποτελεί μομφή για όσα παρέλαβε από τον προκάτοχό του, Χρήστο Στυλιανίδη, ο κ. Κικίλιας δεν έδωσε ευθέως απάντηση.

«Αυτό που λέω είναι ότι το 112 οφείλει να αναβαθμιστεί. Να προστεθεί τεχνητή νοημοσύνη, να έχουμε ραντάρ, χάρτες, δίκτυο συναγερμού, θερμικές κάμερες. Πράγματα που είναι στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ για το οποίο έχουν εγκριθεί δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτή είναι η δουλειά του πολιτικού», είπε μεταξύ άλλων.