ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ούτε φεύγει, ούτε κάνει ανασχηματισμό

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ούτε φεύγει, ούτε κάνει ανασχηματισμό

Με ένα τραγούδι του Βασίλη Καρρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να στείλει μήνυμα ότι δεν τον ενδιαφέρει κάποια θέση στην Ε.Ε., ένα σενάριο που γράφεται για το πολιτικό του μέλλον.

Αφού λοιπόν διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια να μετακινηθεί σε κάποια θέση στις Βρυξέλλες ακόμα και πριν τη λήξη της τετραετίας - «δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω» είπε χαρακτηριστικά - ο πρωθυπουργός παρείχε διευκρινίσεις για τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε και περιέγραψε το σχέδιό του για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης.

«Προτιμώ απείρως να εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη απ' το να εκπροσωπώ την Ευρώπη στην Ελλάδα» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έκλεισε τα όποια σενάρια ότι δήθεν σκέπτεται άλλη θέση εκτός από την πρωθυπουργική με τη φράση: «Να απαντήσω λοιπόν σε όποιους νομίζουν ότι θα με ξεφορτωθούν στέλντοντάς με σε μια ευρωπαϊκή θέση. Δεν σκοπεύω να πάω πουθενά».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην ΔΕΘ ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να κάνει ανασχηματισμό τώρα, τόνισε ωστόσο ότι οι υπουργοί κρίνονται και υπεραμύνθηκε της απόφασής του να κάνει «rotation» στα υπουργεία, μετά τις κάλπες της 7ης Ιουλίου. Επίσης υπερασπίστηκε το λεγόμενο επιτελικό κράτος λέγοντας ότι δεν υποκαθιστά τον υπουργό, ωστόσο είναι βασικό συστατικό ενός καλύτερου συντονισμού, και διερωτήθηκε ποιος μπορεί να είναι το εναλλακτικό σενάριο.

Πίστωση χρόνου για τα λάθη

Στο θέμα της κριτικής για λάθη του κρατικού μηχανισμού και κυβερνητικών στελεχών, και πόσο αυτά θα ληφθούν υπόψιν σε ένα ενδεχόμενο ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι αυτός δεν βρίσκεται στα σχέδια του. «Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό», όπως είπε, λέγοντας ότι αποφεύγει τους συχνούς ανασχηματισμούς, ότι θέλει να δίνει χρόνο στους υπουργούς να αναδεικνύουν τις ικανότητές τους, χωρίς να αποκλείσει εντελώς το ενδεχόμενο αλλαγών σε κάποια πρόσωπα. «Αν κρίνω ότι μια συμπεριφορά είναι τέτοια που να δικαιολογεί την απομάκρυνση ενός υπουργού δεν θα διστάσω να το κάνω. Δώστε μας λίγο χρόνο», όπως είπε.

Στο μείζον θέμα της ακρίβειας παραδέχτηκε ότι αυτό είναι που καίει τους πολίτες, όχι η επενδυτική βαθμίδα και δεσμεύτηκε προσωπικά να κάνει η κυβέρνηση ό,τι περνά από το χέρι της για να περιορίσει τις επιπτώσεις από την παγκόσμια έκρηξη τιμών. Τρεις τρόποι, όπως είπε, υπάρχουν για την αντιμετώπισή της. «Ο πρώτος - επιδερμικός – γίνεται με επιδόματα που εξακολουθούμε να δίνουμε αλλά δεν είναι δομική λύση. Δομική λύση είναι οι δύο πυλώνες για μόνιμη αύξηση του εισοδήματος. Με μόνιμη μείωση φόρων που έγινε το προηγούμενο διάστημα και μόνιμη αύξηση μισθών που τώρα τις κάνουμε», όπως είπε.

Θα τους τσακίσουμε

Αναφορικά με την αισχροκέρδεια, είπε ότι οι πλημμύρες δεν δικαιολογούν ανατιμήσεις στην αγορά, καθώς τα οπωροκηπευτικά που παράγονται στη Θεσσαλία είναι λίγα, ούτε γίνεται κάποιος να αυξάνει ένα ευρώ το προϊόν του και μετά να λέει ότι κάνει έκπτωση για να ξαναεπιστρέψει στην τιμή που είχε αρχικά. «Αν κάποιος πατήσει στην καταστροφή εκεί και αυξήσει τις τιμές θα τον βρούμε και θα τον τσακίσουμε», ανέφερε.

Καμία αλλαγή στον εκλογικό νόμο

Στο ερώτημα αν προτίθεται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, απάντησε ότι αυτό δεν είναι στις προθέσεις του. «Η χώρα ταλαιπωρήθηκε από το πείραμα της απλής αναλογικής. Δεν θεωρώ ότι η απάντηση στα ακραία κόμματα είναι η αύξηση του ποσοστού εισόδου στη Βουλή. Οι πολίτες θα κρίνουν την ορθότητα των επιλογών», τόνισε. «Για τις ευρωεκλογές αυτό που μπορώ να σας πως είναι ότι θα γίνουν με σταυρό. Χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες» είπε ο πρωθυπουργός.

Τέλος αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά λέγοντας ότι η προσφυγή στην Χάγη είναι ακόμη πολύ μακριά, ότι προς ώρας το μείζον είναι ότι έχουν αποκατασταθεί οι δίαυλοι επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα και παρέπεμψε για τα υπόλοιπα μετά την συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν στην Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.