ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θα ξύσω τον πάτο του βαρελιού για να ενισχυθούν οι πολίτες»

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θα ξύσω τον πάτο του βαρελιού για να ενισχυθούν οι πολίτες»

Κυριάκος Μητσοτάκης, άφησε περιθώριο για νέα μέτρα στήριξης στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε. «Δεν μπορώ να αντιπαρατεθώ με το κενό», η απάντησή του για τον Στέφανο Κασσελάκη.

Τηλεοπτική συνέντευξη παραχώρησεο Κυριάκος Μητσοτάκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha με παρουσιαστή τον Αντώνη Σρόιτερ. Ο πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα μέτρα στήριξης, αναφέροντας τις μέχρι τώρα οικονομικές πρωτοβουλίες που έχει πάρει η κυβέρνηση.

«Υπάρχουν συμπολίτες μας σήμερα οι οποίοι πραγματικά τα βγάζουν πέρα πολύ δύσκολα. Κι εγώ δεσμεύομαι ότι θα ξύσω τον πάτο του βαρελιού ώστε αυτοί οι συμπολίτες μας που όντως δεν έχουν κανένα απόθεμα και καμία άλλη δυνατότητα στήριξης, να μπορέσω να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου, βλέποντας και την εξέλιξη του Προϋπολογισμού έως το τέλος του χρόνου, για να δω αν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω να τους βοηθήσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, αφήνοντας έτσι ανοικτό «παράθυρο» για νέα μέρα στήριξης στην οικονομία.

Όπως αναμενόταν, ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως του είναι συμπαθής, πλην όμως δεν έχει ουσιαστική πολιτική πρόταση. «Δεν μπορώ να αντιπαρατεθώ με το κενό», ήταν η χαρακτηριστική του ατάκα, ενώ άφησε αιχμές για την παρουσία των Νίκου Παππά και Παύλου Πολάκη στην πρώτη γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά την επικράτηση Κασσελάκη στις εσωκομματικές εκλογές.

«Οι πρώτες 100 ημέρς ήταν... σαν 1.000»

«Οι πρώτες 100 μέρες μου φάνηκαν σαν 1.000. Κληθήκαμε αμέσως μετά το καλοκαίρι να αντιμετωπίσουμε πρωτόγνωρες φυσικές καταστροφές. Μία τεράστια πυρκαγιά και πλημμύρες που δεν είχαμε αντιμετωπίσει ποτέ στην πατρίδα μας. Αντιλαμβάνομαι τη στεναχώρια της κοινωνίας και απαίτηση να κάνει περισσότερα η κυβέρνηση», είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και πρόσθεσε: «Οι θετικές εξελίξεις του καλοκαιριού δεν ήταν λίγες. Η πορεία της οικονομίας, η αναβάθμιση του τουρισμού. Αυτά χάνονται όταν όλα σκεπάζονται από γεγονότα της στιγμής που καταστρέφουν ζωές και περιουσίες συμπολιτών μας.
Δεν αμφισβητώ τις δημοσκοπήσεις, συμμερίζομαι τα ίδια αισθήματα.
Πρέπει να τρέξουμε γρηγορότερα ειδικά σε ό,τι αφορά την Κλιματική Κρίση».

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν τέθηκε ποτέ θέμα απομάκρυνσης του Κικίλια»

«Καταλαβαίνω την ανάγκη να δείξουμε με το δάχτυλο και να πούμε «φταίει αυτός». Δεν θα αλλάξουν πολλά με την απομάκρυνση ενός προσώπου. Υπάρχουν εξαιρέσεις, όμως, που έχουν να κάνουν με συμπεριφορές, με δηλώσεις, αλλά κατά κανόνα οι υπουργοί χρειάζονται χρόνο προκειμένου να δείξουν έργο», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πρέπει να προχωρήσουμε το σύστημα της Πολιτικής Προστασίας, μιλάω για το σύστημα «Αιγίς» για το οποίο έγινε πολλή συζήτηση. Το θέμα είναι κάθε χρόνο να είμαστε καλύτεροι, από ό,τι ήμασταν το προηγούμενο καλοκαίρι. Και στις φωτιές και στις πλημμύρες. Δεν τέθηκε ποτέ τέτοιο ζήτημα για τον κ. Κικίλια», τόνισε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θεωρώ καλό περιφερειάρχη τον Αγοραστό - Έγιναν έργα στη Θεσσαλία

Στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κωνσταντίνο Αγοραστό αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Καταλαβαίνω απόλυτα ότι όταν υπάρχει μία τόσο μεγάλη συμφορά, υπάρχουν πολιτικές ευθύνες αλλά και αναζητούνται ευθύνες από τη Δικαιοσύνη. Από τη συνεργασία που είχαμε δεν έχω παράπονα ως προς το πώς διαχειρίστηκε την κρίση. Τα υπόλοιπα θα τα αξιολογήσει η Δικαιοσύνη.

Έγιναν αρκετά έργα, κάποια από τα οποία υλοποίησε η κεντρική κυβέρνηση.
Έχουμε μία δυνατότητα να φτιάχνουμε τα έργα υποδομών καλύτερα από ότι στο παρελθόν», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μπορούμε να φτιάξουμε τα έργα με τρόπο που μπορούν να αντέχουν.
Δεν λύσαμε το αντιπλημμυρικό πρόβλημα της Θεσσαλίας, αλλά έγιναν έργα. Μπορούμε και πρέπει να φτιάχνουμε έργα με άλλες προδιαγραφές, με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Στη Θεσσαλία θα πάρουμε την αρμοδιότητα από την Περιφέρεια. Θα συμμετέχει στην προσπάθεια, αλλά τον πρώτο λόγο θα έχει ο ανεξάρτητος φορέας διαχείρισης υδάτων.

Πρέπει να δούμε και το πρόβλημα της άρδευσης του θεσσαλικού κάμπου. Από την εκτροπή του Αχελώου, εδώ και 30 χρόνια, συζητάμε αυτά τα έργα.

Ήδη η επιτροπή καταλήγει σε συζητήσεις για έργα που πρέπει να γίνουν.
Είναι άλλο θέμα το αν θα βρεθεί κατηγορούμενος. Καλώς έχει ξεκινήσει η έρευνα. Δεν είναι λόγος να μην στηρίξουμε τον κ. Αγοραστό», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καδικάζω την πράξη βίας του Μπέου - Δεν τον στηρίζουμε

«Καταδικάζω απερίφραστα κάθε πράξη βίας, πόσω μάλλον το περιστατικό που περιγράψατε. Ο κ. Μπέος δεν έχει τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Στις προηγούμενες εκλογές εκλέχθηκε κόντρα στον υποψήφιο που είχαμε στηρίξει. Από εκεί και πέρα είναι θέμα των δημοτών του Βόλου. Δεν έχουμε δώσει καμία στήριξη πέραν των τριών μεγάλων δήμων», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον όρο «ελέφαντας στο δωμάτιο». Ο ίδιος έσπευσε να εξηγήσει ότι ο όρος αντικατροπτίζει την «ακρίβεια»

«Αν δεν είχαμε τις καλές επιδόσεις στην οικονομία, δεν θα είχαμε δυνατότητα να κάνουμε όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια και να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία. Έχουμε σήμερα ρυθμούς καλύτερους από τον μέσο όρος της Ευρώπης. Πράγματι υπάρχει η αίσθηση στον πολίτη ότι οι οικονομικές αναλύσεις δεν επηρεάζουν την καθημερινότητα του πολίτη. Ο πολίτης βλέπει τον «ελέφαντα στο δωμάτιο». Ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» είναι η ακρίβεια», ανέφερε.

Ανοικτό «παράθυρο» για νέα μέτρα

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια ρωτήθηκε για το θέμα της ακρίβειας τονίζοντας πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει σήμερα η μέση ελληνική οικογένεια είναι το πρόβλημα της ακρίβειας. Δικαιολογημένα αυτό εμφανίζεται και στις μετρήσεις, αλλά αρκεί μια βόλτα στο σούπερ μάρκετ για να καταλάβει κανείς ότι τα πράγματα είναι δύσκολα. Έχω μιλήσει πολλές φορές για το θέμα αυτό και έχω πει ότι υπάρχουν δύο προσεγγίσεις για το θέμα της ακρίβειας: η μία είναι η προσέγγιση των προσωρινών μέτρων στήριξης, όπως το «Market Pass», που δίνουν μια ανακούφιση στο πρόβλημα αλλά δεν το λύνουν. Και η δεύτερη, πιο δομική λύση, έχει να κάνει με τις μόνιμες αυξήσεις των μισθών και του διαθέσιμου εισοδήματος, αλλά και με τα μέτρα σωστής λειτουργίας της αγοράς -παρεμβάσεις οι οποίες θα είναι εδώ και όταν η ακρίβεια θα υποχωρήσει».

«Υπάρχουν όμως άλλα μέτρα όπως, παραδείγματος χάρη, η έκτακτη στήριξη την οποία θα δώσουμε σε έναν μεγάλο αριθμό συνταξιούχων τα Χριστούγεννα, η αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, αλλά, το πιο σημαντικό, οι μόνιμες αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων από 1/1/24. Διότι πρέπει να θυμάστε ότι στον Προϋπολογισμό, μπαίνει πια και στο επίσημο χαρτί του Προϋπολογισμού του κράτους αυτό που έχει ήδη ψηφιστεί: σημαντικές αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους, μία ακόμη αύξηση για τους συνταξιούχους που θα ξεπεράσει το 3%, μία ακόμη αύξηση -που δεν είμαι σε θέση να σας πω από τώρα γιατί θα με ρωτήσετε πόση θα είναι- στον κατώτατο μισθό, η οποία θα έρθει την 1η Απριλίου. Και βέβαια, θέλω να προσθέσετε σε αυτά, τα ζητήματα της σωστής λειτουργίας της αγοράς. Εκεί έχετε δει ότι δεν διστάσαμε να τα βάλουμε με μεγάλους. Να επιβάλουμε πολύ βαριά πρόστιμα σε μεγάλες εταιρείες», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το αν πληρώθηκαν τα πρόστιμα ανέφερε πως πληρώθηκαν ενώ επεσήμανε ότι η κυβέρνηση άρχισε τους ελέγχους «από το μπάχαλο της Μυκόνου. Από τους μεγάλους και όχι από τους μικρούς». Επιπλέον, αναφέρθηκε στη μάχη κατά της αισχροκέρδειας και της φοροδιαφυγής εξηγώντας πως «Επιμένω πάρα πολύ σε αυτήν την πολιτική της «νομιμότητας παντού», διότι είναι ο μόνος τρόπος να πείσουμε τους πολίτες ότι δεν υπάρχουν έξυπνοι και κορόιδα. Το ίδιο ισχύει για τη φοροδιαφυγή, όπου έχουμε μία πολύ αναλυτική και καλά δουλεμένη στρατηγική για το πώς θα την περιορίσουμε. Προσέξτε, δεν λέω ποτέ θα την μηδενίσουμε, διότι καμία χώρα δεν έχει μηδενίσει τη φοροδιαφυγή. Αλλά γνωρίζουμε πια, με μεγάλους βαθμούς σιγουριάς, πού βρίσκονται οι εστίες φοροδιαφυγής και τι πρέπει να κάνουμε για να τις εντοπίσουμε και να ζητήσουμε από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να κάνουν το προφανές: να πληρώσουν το φόρο που τους αναλογεί για τα κέρδη τα οποία παράγουν».

Συμπαθής ο Κασσελάκης, αλλά δεν μπορώ να αντιπαρατεθώ με το κενό

Μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε για τον Στέφανο Κασσελάκη, τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Καταρχάς να ευχηθώ καλή επιτυχία στον νέο αρχηγό της αντιπολίτευσης. Σημαντικό ότι έκλεισε ένα κεφάλαιο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Μου είναι συμπαθής. Έτυχε να τον γνωρίσω στο παρελθόν. Δεν πίστευα ποτέ ότι θα κατέβει και θα κερδίσει τις εκλογές για πρόεδρος. Τον σέβομαι σαν πολιτειακό παράγοντα», ανέφερε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης για να συνεχίσει:

«Μέχρι στιγμής δεν έχω ακούσει ουσιαστικό, τεκμηριωμένο, πολιτικό λόγο. Αλλά να του δώσω χρόνο, είναι νέος ακόμα. Αλλά μέχρι στιγμής δυσκολεύομαι. Δεν μπορώ να κάνω αντιπαράθεση με το κενό.

Δεν θα έρθει, όμως, στη Βουλή γιατί δεν είναι βουλευτής. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να διασταυρώσουμε τα ξίφη μας, θα υπάρξει δυσκολία στο να βγάλουν συμπεράσματα οι πολίτες από τη σύγκριση που προκύπτει».

Συμπληρώνοντας ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι άλλο. Πόσο νέος είναι ο κ. Κασσελάκης με υπαρχηγούς τους κ. Παππά και Πολάκη; Είναι μία νέα βιτρίνα, με παλιά, φθαρμένα υλικά, που καταδικάστηκαν στις τελευταίες εκλογές. Πέραν της εικόνας, αν σκαλίσεις βαθιά βλέπεις τα προβληματικά πρόσωπα. Τον κ. Παππά του 13-0, τον κ. Πολάκη που δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Αυτοί κάνουν κουμάντο στον ΣΥΡΙΖΑ.

Να τον δούμε στην πράξη. Εγώ είμαι ένας άνθρωπος μετρημένος. Ένα πράγμα που δεν με χαρακτηρίζει είναι η αλαζονεία. Είμαι 20 χρόνια πολιτικός, 4,5 χρόνια πρωθυπουργός. Πέτυχα κάτι που δεν έχουν πετύχει άλλοι πρωθυπουργοί, να αυξήσουν το ποσοστό τους.

Δεν υπήρξε συνεργασία με τον κ. Κασσελάκη, υπήρχε μια κοινωνική γνωριμία πριν από χρόνια στις ΗΠΑ.

Συνομιλητής μπορεί να υπήρξε, συνεργάτης σίγουρα δεν υπήρξε.

Ήταν σύντομη η συνομιλία μας. Είμαι στη διάθεσή του να συναντηθούμε, να μιλήσουμε. Ελπίζω να μην χρειαστεί να περιμένω όσο χρειάστηκε να περιμένω για να συναντήσω τον κ. Ανδρουλάκη», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τα Ελληνοτουρκικά

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος μετά από δύο συναντήσεις που είχα με τον κ. Ερντογάν μετά τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία, ότι μπορούμε να είμαστε θετικά διακείμενοι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αντιλήφθηκε η Τουρκία ότι δεν πρέπει να κόψει τις γέφυρες με την ΕΕ και τις ΗΠΑ», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Αναγνωρίζει τον ρόλο της Ελλάδας στη διαμόρφωση αυτών των σχέσεων. Είναι μία ευκαιρία να αφήσουμε στην άκρη εντάσεις του παρελθόντος. Να βρούμε έναν τρόπο συμπόρευσης κι αν δεν μπορούμε να λύσουμε τη μεγάλη μας διαφορά με την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, να μην είμαστε στα πρόθυρα ενός θερμού επεισοδίου. Έχουμε πολλά θέματα για τη θετική ατζέντα. Έχουμε περιθώρια να δουλέψουμε μαζί στο θέμα της μετανάστευσης», πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα θέλει σκληρή αλλά δίκαιη πολιτική στη μετανάστευση, δεν θα την καθορίζουν οι διακινητές. Εγώ ήμουν πάντα σταθερός απέναντι στον κ. Ερντογάν από το 2019. Πρέπει να σας πω ότι ήταν καλή και σε προσωπικό επίπεδο. Δεν είμαι αφελής. Έχω δει μεταλλάξεις από την τουρκική ηγεσία στο παρελθόν. Ελπίζω ότι δεν θα τις ξαναδώ. Μέχρι στιγμής έχουμε δει μείωση της έντασης, συνεχίζονται για κάποιους μήνες. Έχουμε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη. Είναι προς όφελος των δύο χωρών να μπούμε στην τελική ευθεία με αυτό το καλό κλίμα. Είπα και πέρσι στον ΟΗΕ, ότι εμείς δεν είμαστε ο εχθρός της Τουρκίας, δεν έχουμε επεκτατική πολιτική. Θέλουμε να πρυτανεύει η λογική», τόνισε.

Σχετικές ειδήσεις