ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χάρης Δούκας: «Ξελασπώνει» το ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Χάρης Δούκας: «Ξελασπώνει» το ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές
EUROKINISSI

Η «αιφνιδιαστική» επικράτηση του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ Χάρη Δούκα έναντι του Κώστα Ζαχαριάδη στην κούρσα για την δημαρχία της Αθήνας έφερε αρκετά χαμόγελα στο ΠΑΣΟΚ

Αν και είναι δύσκολο ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ να ανατρέψει τη διαφορά από τον Κώστα Μπακογιάννη, είναι αλήθεια ότι δημιούργησε συνθήκες αισιοδοξίας στην Χαριλάου Τρικούπη που έτσι κι αλλιώς το τελευταίο διάστημα δείχνει να είναι στάσιμη στα δημοσκοπικά ποσοστά της. Από την άλλη πλευρά η σύμπλευση του κ. Δούκα και του κ. Ζαχαριάδη ενόψει του 2ου γύρου δημιουργεί περίεργες προσδοκίες στον ΣΥΡΙΖΑ και μπερδεύει τη στάση του ΠΑΣΟΚ το οποίο όλο το προηγούμενο διάστημα διατείνονταν ότι ακολουθεί αυτόνομη πορεία. Μπορούν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να βρουν μια κοινή περπατησιά στο μέλλον; Αυτό είναι το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου και είναι κάτι το οποίο το έθεσε ανοιχτά στο δημόσιο διάλογο ο Χρήστος Σπίρτζης ενόψει των ευρωεκλογών! Ας μην ξεχνάμε ότι και ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης έτεινε χείρα φιλίας προς το ΠΑΣΟΚ αλλά βρήκε πόρτες κλειστές.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι ηγεσίες των δύο κομμάτων (Κασσελάκης – Ανδρουλάκης) δεν φαίνεται να έχουν κοινά χαρακτηριστικά για ένα τέτοιο άνοιγμα και παρά το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης επιχείρησε μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση, η Χαριλάου Τρικούπη έκλεισε εμφατικά την πόρτα στο νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πληροφορίες λένε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης σε καμία περίπτωση δεν θέλει να συνδεθεί με το επικοινωνιακό φαινόμενο που ακούει στο όνομα Κασσελάκης και γι’ αυτό πρόσφατα εξαπέλυσε και σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ από το ΚΟΝΤΡΑ CHANNEL.

Από την άλλη μεριά στον ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν ένα σωσίβιο σωτηρίας από το ΠΑΣΟΚ, αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αλήθεια ότι δεν έχει κάποια συγκεκριμένη στόχευση και στρατηγική για το ποιους πρέπει να στηρίξει στον δεύτερο γύρο. Η νέα ηγεσία της Κουμουνδούρου δεν φαίνεται να έχει δώσει σαφείς κατευθύνσεις κάτι που αποδείχθηκε και με το άδειασμα του ΣΥΡΙΖΑ στα όσα είπε ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης για τους γαλάζιους αντάρτες.

Στο ΠΑΣΟΚ λοιπόν διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι σε καμία περίπτωση η στήριξη του Κώστα Ζαχαριάδη στον Δούκα ενόψει του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών δεν μπορεί να εκληφθεί ως μια διαδικασία σύγκλισης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μεσομακροπρόθεσμα.

Τι λέει η ΝΔ

Στο στρατόπεδο της ΝΔ ισχυρίζονται ότι σε πρώτο χρόνο τον Χάρη Δούκα και τον Κώστα Ζαχαριάδη τους ενώνει το «αντί – Μπακογιάννης» μέτωπο. Στελέχη της Πειραιώς λένε ότι «ούτε ο Ζαχαριάδης, ούτε ο Δούκας ενδιαφέρονται για τα προβλήματα της Αθήνας. Το μόνο που τους νοιάζει είναι να ρίξουν τον Μπακογιάννη».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θεωρεί μεταξύ άλλων αγκάθια τους Πασοκογενείς του ΣΥΡΙΖΑ, όλους αυτούς που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ στα δύσκολα χρόνια για μια… μεταγραφή στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα στοιχεία που χωρίζουν τις δύο πλευρές είναι περισσότερα από αυτά που τους ενώνουν. Το ΠΑΣΟΚ προφανώς θα εκμεταλλευτεί σε επίπεδο πολιτικής επικοινωνίας την αύξηση των ποσοστών του Χάρη Δούκα. Στην Χαρ. Τρικούπη, με σταθερά βήματα, θα επιχειρήσουν να κεφαλαιοποιήσουν αυτή τη κατάσταση υπογραμμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ ενισχύεται συνεχώς και ήδη αναδείχθηκε δεύτερη πολιτική δύναμη στη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στη παρούσα κατάσταση πάντως αποφεύγουν την αντιπαράθεση με τη Κουμουνδούρου. Είναι ευνόητο ότι δεν θέλουν να διαταράξουν μια ευνοϊκή συγκυρία η οποία σε κάθε περίπτωση θα αποτελεί μια σημαντική πολιτική επιτυχία για το κόμμα, η οποία μπορεί να δώσει και τη πολυπόθητη δημοσκοπική ώθηση.

Πέρα από το οποιοδήποτε αποτέλεσμα βγάλει η κάλπη της ερχόμενης Κυριακής, το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να μπει στο κάδρο των βασικών πρωταγωνιστών αφήνοντας εκτός μάχης, τον ΣΥΡΙΖΑ και τον υποψήφιο του Κώστα Ζαχαριάδη. Το γεγονός αυτό αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις αν αναλογιστεί κανείς το ότι ο κ. Δούκας είναι ο μόνος υποψήφιος που κατέβηκε με το χρίσμα του κόμματος και παρ΄όλο που μπήκε αργά στο προεκλογικό παιχνίδι κατάφερε και κάλυψε με επιτυχία το χαμένο έδαφος.

Μέχρι εδώ όλα καλά. Μετά τις εκλογές δεν είναι βέβαιο ότι το οικοσύστημα της Χαρ. Τρικούπη θα παραδεχθεί ότι η καλή πορεία του Χάρη Δούκα είναι προσωπική του επιτυχία… Αυτό το τελευταίο κρατήστε το, θα το βρούμε μπροστά μας οσονούπω…