ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χάρης Δούκας: Από το ΕΜΠ και τη λίστα Harvard στον δήμο Αθηναίων

Χάρης Δούκας
Intime News

Ο 43χρονος Χάρης Δούκας με τον συνδυασμό «Αθήνα Τώρα» αν και στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών έλαβε ένα 14,19%, τη δεύτερη Κυριακή πέτυχε ξεκάθαρη νίκη

Ο Χάρης Δούκας έκανε την έκπληξη στον Δήμο Αθηναίων, επικρατώντας στον β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών του Κώστα Μπακογιάννη. Με τη νίκη του βγήκαν ξανά οι σημαίες του ΠΑΣΟΚ στους δρόμους της Αθήνας.

Ο 43χρονος Χάρης Δούκας με τον συνδυασμό «Αθήνα Τώρα» αν και στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών έλαβε ένα 14,19%, τη δεύτερη Κυριακή πέτυχε ξεκάθαρη νίκη με ποσοστό 55,96%, αφήνοντας δεύτερο τον πρώην δήμαρχο, Κώστα Μπακογιάννη, με 44,04% στην μεγαλύτερη έκπληξη των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2023.

«Έσπασε» η ΝΔ στην πλατεία Κοτζιά

Ο δήμος Αθηναίων στην πλατεία Κοτζιά ήταν πάντα ένα δύσκολο στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό γιατί μονο με εξαίρεση την περίοδο 2011-2019 που τα ηνία της πόλης είχε ο «πράσινος» Γιώργος Καμίνης, τουλάχιστον από το 2000 έως σήμερα ο δήμος Αθηναίων έφερε... μπλε σφραγίδα (Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ντόρα Μπακογιάννη, Νικήτας Κακλαμάνης, Κώστας Μπακογιάννης).

Το αποτέλεσμα της δεύτερης Κυριακής εναποθέτει βαρύ φορτίο στις πλάτες του Χάρη Δούκα, ο οποίος στις πρώτες του δηλώσεις μίλησε για μία πόλη που αλλάζει σελίδα. «Ευχαριστώ τους Αθηναίους που πίστεψαν στο όνειρο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Χάρης Δούκας στις πρώτες του δηλώσεις ως δήμαρχος.

Ψηλά στις αξιολογήσεις του Harvard ο Χάρης Δούκας

Ο Χάρης Δούκας στον χώρο της επιστήμης έχει καταγράψει μία σημαντική πορεία και τώρα θέλει να μπει δυνατά στον πολιτικό στίβο μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ενδεικτικά, τα τελευταία χρόνια συγκαταλέγεται στο 2% των περισσότερο διαδραστικών επιστημόνων όλων των ειδικοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση τις αξιολογήσεις του Harvard.

Το πεδίο ειδίκευσης του Δρ. Χάρη Δούκα σχετίζεται με την ανάπτυξη συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων για την ενεργειακή και κλιματική πολιτική, θέτοντας τον ανθρώπινο παράγοντα στον πυρήνα των διαδικασιών μοντελοποίησης και προωθώντας αυτή την φιλοσοφία σε επιστημονικά περιοδικά μεγάλη διάδρασης (όπως το Nature).

Η αριθμητική των «σταυρών»

Η νίκη του καθηγητή ενεργειακής πολιτικής είναι πραγματικά εντυπωσιακή, καθώς κατάφερε να προσελκύσει πάνω από 64.000 ψηφοφόρους στον Β γύρο και στην χθεσινή εκλογή, όταν στην πρώτη Κυριακή ο κ. Δούκας είχε ψηφιστεί από 19.842 εκλογείς. Δηλαδή πέτυχε να ψηφιστεί από 44.100 περισσότερους ψηφοφόρους από όσους πήγαν να τον ψηφίσουν την πρώτη Κυριακή. Με άλλα λόγια υπερδιπλασίασε τους εκλογείς του.

Προφανώς πήρε τους 19.000 ψήφους του Κώστα Ζαχαριάδη, προφανώς όμως πρέπει να πήρε και αρκετούς από τους 18.000 εκλογείς του Νίκου Σοφιανού (ΚΚΕ) και κάποιους από τους 8.500 ψήφους της «Ανταρσύα».

Στο ΕΜΠ

Ο Χάρης Δούκας διδάσκει στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου πλήθος προπτυχιακών μαθημάτων. Η Διοίκηση του Πολυτεχνείου μάλιστα τον συνεχάρη μέσω twitter.

Από το 2018 διδάσκει και στο μάθημα «4η βιομηχανική Επανάσταση και Έξυπνες Πόλεις», του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τεχνο-Οικονομικά Συστήματα» του ΕΜΠ.

Είναι συνδιδάσκων σε πλήθος μεταπτυχιακών μαθημάτων όπως τα «Πολυκριτηριακά Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων» και «Ενεργειακός Προγραμματισμός Ελαχίστου Κόστους» του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Υποψηφίων Διδακτόρων της ΣΗΜΜΥ αλλά και «Διαχείριση Ενέργειας και Διοίκηση Έργων» του ΔΠΜΣ «Παραγωγή και Διαχείριση Ενέργειας», «Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων» και «Πολυκριτηριακά Συστήματα Αποφάσεων», του ΔΠΜΣ «Τεχνο-Οικονομικά Συστήματα» καθώς και «Συστήματα Λήψης Αποφάσεων» στο ΔΠΜΣ «Περιβάλλον & Ανάπτυξη» του ΕΜΠ.

Βραβεύσεις - Διακρίσεις

Ο Χάρης Δούκας έχει λάβει βραβεία για τις επιδόσεις και το έργο του από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ ), το ΕΜΠ, το ΑΠΘ, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, την Ελληνική Εταιρεία Επιχειρησιακής Έρευνας (ΕΕΕΕ) και το Παγκόσμιο Συνέδριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια συγκαταλέγεται στο 2% των περισσότερο διαδραστικών επιστημόνων όλων των ειδικοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση τις αξιολογήσεις του Harvard.

Είναι επίσης Διευθυντής Γραφείου της εξαμελούς εθνικής επιτροπής Ελλάδας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας (WEC) από το 2020 και τακτικό της μέλος από το 2016, ενώ είναι μέλος προγράμματος του WEC από το 2022.