ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάκης Βορίδης: Αν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, θα παραιτηθώ

Μάκης Βορίδης: Αν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, θα παραιτηθώ

Αντίθετος με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία είναι ο Μάκης Βορίδης 

Τελείως αντίθετος στις όποιες ρυθμίσεις αναμένεται να έρθουν για τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία εμφανίστηκε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.

Μιλώντας στο OPEN ο κ. Βορίδης, ερωτήθηκε ποια θα είναι η αντίδρασή του στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας για τους υπουργούς του. Ερωτήθηκε δηλαδή αν θα παραιτηθεί και τότε ο κ. Βορίδης έδωσε ξεκάθαρη απάντηση: Ότι σε θέματα συνειδήσεως δεν μπορεί να κάνει πίσω και δεν θα μπορέσει να ψηφίσει τον νόμο. Αν μου πει κάποιος “θα το κάνεις υποχρεωτικά αυτό”, δεν μπορώ να το κάνω».

Αναφερόμενος στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, παρατήρησε πως «ξανανοίγει αυτή η κουβέντα και λέμε πάλι τα ίδια. Ισχύουν οι θέσεις μου, είναι θέμα του πρωθυπουργού το πότε θα εκδηλωθεί αυτή η πρωτοβουλία». Ο ίδιος δήλωσε αντίθετος και στα δύο (γάμος – υιοθεσία).

«Οταν είσαι αντίθετος στον γάμο, κατά μείζονα λόγο είσαι αντίθετος στην υιοθεσία», ανέφερε θυμίζοντας ταυτοχρόνως πως είναι ήδη σε ισχύ το σύμφωνο συμβίωσης.

Προσέθεσε, όμως, ένα ακόμη επιχείρημα στη συζήτηση: «Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όχι ο Βορίδης, έκρινε το ζήτημα της ισότητας και της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περίπτωση που υπάρχει κράτος το οποίο δεν έχει αναγνωρίσει τον γάμο. Το Δικαστήριο είπε ότι ο γάμος είναι θεσμός ο οποίος κυρίως αφορά πρωτίστως και κυρίως τα ζητήματα της οικογένειας. Και, επομένως, σε περίπτωση μη θεσπίσεώς του δεν υπάρχει οποιαδήποτε παραβίαση της αρχής της ισότητας. Εναπόκειται στο κράτος και στην εσωτερική έννομη τάξη να αποφασίσει ό,τι θέλει να αποφασίσει».

Ταυτοχρόνως μίλησε και για την επιλογή του πρωθυπουργού «να επιτρέψει στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να εκφρασθούν κατά συνείδηση», χωρίς, δηλαδή, να τεθούν ζητήματα πειθαρχίας. Ενώ για τους υπουργούς, ειδικότερα, απάντησε: «Δεν το ξέρω, από ό,τι καταλαβαίνω, (σ.σ. θα ισχύσει) και στους υπουργούς».

Στο 23.55 το σχετικό απόσπασμα με τον Μάκη Βορίδη να δίνει ξεκάθαρη απάντηση για το αν θα παραιτηθεί.