ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Oι άσοι και τα αγκάθια της κυβέρνησης για το 2024

κυβέρνηση
Intime News

Όπως και το 2023, έτσι και το 2024 συν τοις άλλοις θα είναι μια εκλογική χρονιά λόγω βεβαίως των ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο.

Το κόμμα της ΝΔ θα πέσει με στοχοπροσήλωση στις κάλπες και με σχεδιασμό 6μήνου προκειμένου να διατηρήσει την μεγάλη εκλογική νίκη των αναμετρήσεων του 2023.

Το πρόβλημα είναι ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης πιστεύουν ότι οι ευρωπαϊκές κάλπες θα κρίνουν το συσχετισμό δυνάμεων στο χώρο της κεντροαριστεράς, κάτι που βεβαίως είναι εκτός πραγματικότητας. Θα κριθεί κάτι πολύ σοβαρότερο. Το αν θα συνεχιστεί η κυριαρχία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αν τα αποτελέσματα είναι πάνω-κάτω αυτά που καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις τότε η πορεία προς τις εκλογές, αν δεν υπάρξουν απρόβλεπτα γεγονότα, θα θυμίζει την πορεία προς τις κάλπες του 2023 και το αποτέλεσμα τους. Η κυβέρνηση, στο πεδίο αυτό, εμφανίζεται αποφασισμένη για συγκρούσεις και μεταρρυθμίσεις σε αντίθεση με την αντιπολίτευση που μοιάζει να μην έχει χαράξει ξεκάθαρη γραμμή πλεύσης. Συγκρούσεις οι οποίες θα έχουν θετικό πρόσημο για την κυβέρνηση σε ότι αφορά την εκλογική δεξαμενή του Κέντρου.

Το πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αν είναι κατά ή υπέρ του νομοσχεδίου. Είναι ότι δεν έχουν κάποια αντιπρόταση να ορθώσουν έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρόταση που να μπορεί να πείσει την ελληνική κοινωνία.

Η ΝΔ είναι απολύτως βέβαιο ότι θα αφήσει τα δύσκολα νομοσχέδια (γάμος ομόφυλων ζευγαριών και υπογραφή μνημονίων με Σκόπια) για μετά τις ευρωεκλογές. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκφράζεται μια αισιοδοξία ότι οι κάλπες των ευρωεκλογών θα επιβεβαιώσουν την κυριαρχία της ΝΔ και θα ανοίξουν τον δρόμο για μια νέα εκλογική νίκη στις εθνικές εκλογές. Είναι ξεκάθαρο ότι στην ψηφοφορία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών δεν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας. Αυτή η ψήφος πάντως συνδέεται από ορισμένους και με τα σενάρια για τον ανασχηματισμό που θεωρείται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει έως την άνοιξη. Κατά την ίδια ανάλυση, η προοπτική ένταξης στο κυβερνητικό σχήμα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως βαλβίδα αποσυμπίεσης για τις αντιδράσεις εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Την ίδια ώρα το αφήγημα του ΠΑΣΟΚ ενόψει των ευρωεκλογών δεν έχει καμία σχέση με τις αγωνίες του ελληνικού λαού. Το ΠΑΣΟΚ ασχολείται εμμονικά με τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές και το ρόλο της πραγματικής αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά αυτό δείχνει να οφείλεται περισσότερο στη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερο στην ύπαρξη μιας δυναμικής ικανής να το επαναφέρει στη διακυβέρνηση στις επόμενες εκλογές. Σε ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Κασσελάκη οι επικείμενες κάλπες είναι μάχη δίχως αύριο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διασπαστεί και ο ίδιος εμφανίζεται να είναι ένας από τους πολιτικούς αρχηγούς με τις περισσότερες αρνητικές γνώμες. Αν μάλιστα πέσει σε μονοψήφιο νούμερο τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα και για τον ίδιο προσωπικά. Οι Ευρωεκλογές είναι ορόσημο, και για το νέο σχήμα της «Νέας Αριστεράς» προκειμένου να καταφέρει να εκλέξει ευρωβουλευτή, αν και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δίνουν το κόμμα στο 1,8%, ποσοστό που αγγίζει τα όρια της αδιαφορίας για πολιτικούς που έχουν μια διαδρομή στο κοινοβούλιο.