ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φέρει διάταξη αναγνώρισης πτυχίων από διεθνείς οργανισμούς το 2018»

Πιερρακάκης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φέρει διάταξη αναγνώρισης πτυχίων από διεθνείς οργανισμούς το 2018»
INTIME.

Τη διάταξη Γαβρόγλου επικαλέσθηκε ο Υπουργός Παιδείας, κατά τη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για το νομοσχέδιο αναφορικά με τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, προκειμένου να «απαντήσει» στην αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεχίζεται ο «πόλεμος» ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, με «φόντο» το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα, το οποίο έγινε σήμερα (04/03) δεκτό κατά πλειοψηφία από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και πλέον, είναι έτοιμο να πάρει τον δρόμο προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.

Στην καταληκτική του τοποθέτηση, ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, επέκρινε την αντιπολίτευση για διάθεση ιδεολογικής διαμάχης. «Λες και είμαι στα αμφιθέατρα της ΑΣΟΕΕ το 2001», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Ωστόσο, στο πλαίσιο αυτής, ο Κυριάκος Πιερρακάκης προέβη στην αποκάλυψη ότι ο Κώστας Γαβρόγλου, ως υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, είχε εισάγει διάταξη στη Βουλή, το 2018, με αναδρομική ισχύ από το 2014, με την οποία αναγνώριζε ότι η διασυνοριακότητα των τίτλων σπουδών των ΑΕΙ «διεθνών οργανισμών» είναι «εκτός της ρυθμιστικής εμβέλειας του άρθρου 16 του Συντάγματος», ανεξάρτητα από το αν αναγκάσθηκε από την παρέμβαση του Νίκου Φίλη «να την πάρει πίσω», όπως υπογράμμισε ο Υπουργός Παιδείας.

Παρακολουθήστε το απόσπασμα στο 08:30:

Χαρακτηρίζοντας τον κ. Γαβρόγλου «πιο φιλελεύθερο από εμένα», ο κ. Πιερρακάκης τόνισε πως «ο Κώστας Γαβρόγλου το 2018, με αναδρομική ισχύ από το 2014, έφερε στη Βουλή την διάταξη του άρθρου 19 σύμφωνα με την οποία “οι τίτλοι σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης διεθνών οργανισμών στους οποίους μετέχει η ελληνική δημοκρατία είναι ισότιμοι με τους τίτλους σπουδών των ελληνικών δημόσιων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χωρίς να απαιτείται η έκδοση πράξης αναγνώρισης”.

Στην ίδια διάταξη προσέθεσε ότι “η παράγραφος 1 ισχύει από την έναρξη ισχύος του νόμου 4310/2014”. «Αντιλαμβάνεστε πως αυτή η διάταξη, δηλαδή η διασυνοριακότητα, είναι εκτός της ρυθμιστικής εμβέλειας του άρθρου 16 του Συντάγματος», συμπλήρωσε ο κ. Πιερρακάκης.

«Ο κ. Γαβρόγλου είναι πιο φιλελεύθερος από εμένα, εγώ θα ήθελα σε αυτή την περίπτωση να υπάρχει έλεγχος από την ΕΘΑΑΕ και τον ΕΟΠΠΕΠ. Αν φέρουμε –και θα το κάνουμε– αντίστοιχη διάταξη στο μέλλον, θα υπάρχει έλεγχος αυτής της διαδικασίας από το ελεγκτικό πρίσμα της ελληνικής δημοκρατίας», επεσήμανε ακόμη ο Υπουργός Παιδείας.

Προηγουμένως, ο κ. Πιερρακάκης είχε σταθεί στην απόπειρα της αντιπολίτευσης να μειώσει με γενικόλογους χαρακτηρισμούς τις γνωμοδοτήσεις και την αξία των δημόσιων παρεμβάσεων των κορυφαίων στνταγματολόγων όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Αντώνης Μανιτάκης.

«Είναι υποστηρικτές της κυβέρνησης; Νομίζετε ότι κουνώντας το δάχτυλο μπορείτε να κρίνετε κάποιοι μία πορεία ζωής με δεκάδες διδακτορικά, δημοσιεύσεις και παρεμβάσεις; Έχουν δώσει τη ζωή τους, οι συγκεκριμένοι στην επιστήμη τους, δεν μπορείτε να τους προσβάλλετε αναφέροντας ότι θεωρητικολογούν και υποστηρίζουν την κυβέρνηση», σημείωσε επιπλέον.

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί άλλη αναφορά του κ. Πιερρακάκη σε άρθρο του καθηγητή της Νομικής κ. Δελλή στην «Καθημερινή», σύμφωνα με το οποίο «το Σύνταγμα δεν είναι λείψανο, αλλά ζωντανός οργανισμός. Χωρίς το οξυγόνο της επικαιρότητας πεθαίνει, έχει ανάγκη από ζωντανές αναγνώσεις και όχι λιτανείες».

Σχετικές ειδήσεις