Παύλος Μαρινάκης: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να μεγαλώνει

Στα θέματα της επικαιρότητας αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης

Παύλος Μαρινάκης: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να μεγαλώνει
17'

Στην εκπομπή «Καλημέρα» του Γιώργου Αυτιά στο ΣΚΑΪ ήταν προσκεκλημένος ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια που ψηφίστηκε στη Βουλή, την αύξηση του κατώτατου μισθού, το φοιτητικό επίδομα κ.α.

Η συζήτησή τους είχε ως εξής:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χθες ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Ποιο είναι το στοίχημα της επόμενης ημέρας για αυτό που ψηφίστηκε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα μου επιτρέψετε ένα σχόλιο που έχει μέσα και προσωπική αναφορά. Η Ελλάδα, ειδικά των τελευταίων δεκαετιών, είναι μία χώρα με τα πάνω και τα κάτω της, με πολλές επιτυχίες αλλά και με πολλές δύσκολες στιγμές. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά είναι ότι πολλές φορές οι σιωπηρές πλειοψηφίες καταπιέζονταν. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση, είναι η περίπτωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι περισσότεροι εκ των φοιτητών, κάποιοι μάλιστα οργανώθηκαν, πολλοί άλλοι ήταν ανεξάρτητοι, ανένταχτοι, καταπιέζονταν κατά καιρούς. Γιατί δεν ήθελαν να φορέσουν κράνος, να κρατήσουν ρόπαλο, γιατί ήθελαν όταν έπαιρναν το πτυχίο τους για να ξεκινήσουν να βρουν δουλειά -αν τα καταφέρναν να βρουν στη χώρα- γιατί ήταν εκείνοι που θυσίαζαν οι γονείς τους τούς κόπους τους για να τους σπουδάσουν, ήταν εκείνοι που δεν ήθελαν να καταστρέφουν τις σχολές τους για να πληρώνουν όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες φορολογούμενοι τη δημόσια περιουσία όταν αποκαθίσταται. Αυτοί λοιπόν, ήθελαν να μπορούν να σπουδάζουν σε ένα πανεπιστήμιο που να μην κλείνει κάθε τρεις και λίγο, να μην υπάρχει άσυλο ανομίας και αν θέλουν να μπορούν να σπουδάσουν και σε μη κρατικά πανεπιστήμια. Αυτοί οι άνθρωποι που έδωσαν μάχες, κάποιοι εξ αυτών δεν υποτάχθηκαν ποτέ σε αυτόν τον ιδιότυπο φασισμό ενός πολιτικού χώρου, νιώθουν πλέον δικαιωμένοι. Και προσωπικά νιώθω πολύ δικαιωμένος γιατί αυτός ήταν και ο λόγος που ξεκίνησα να ασχολούμαι ευρύτερα με αυτό που λέμε πολιτική μέσω της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ως φοιτητής της Νομικής Θράκης και έχω τη δυνατότητα και την τιμή να εκπροσωπώ την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που έκανε το πρώτο μεγάλο αποφασιστικό βήμα για να λειτουργούν παραρτήματα ξένων ΑΕΙ στη χώρα, επίκειται - ελπίζω- και η αναθεώρηση του άρθρου 16. Περάσαμε από τα λόγια- που πολλές φορές δεν γινόντουσαν πράξεις γιατί δυστυχώς μας κράταγαν προσκολλημένους στο χθες κάποιοι άλλοι- στις πράξεις. Ποια είναι λοιπόν, η επόμενη ημέρα; Αυτά που είπε ο Υπουργός Παιδείας κ. Πιερρακάκης, ο οποίος πραγματικά τρεις ημέρες στη Βουλή δεν άφησε τίποτα αναπάντητο. Ήταν συγκλονιστικό αυτό, το οποίο συνέβη κοινοβουλευτικά, δεν υπήρχε ούτε ένα επιχείρημα από την άλλη πλευρά που να έχει τη στοιχειώδη, την παραμικρή λογική.

Η επόμενη ημέρα, λοιπόν, είναι η έναρξη της εφαρμογής όλου αυτού, με αυστηρούς κανόνες, τους πιο αυστηρούς από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη. Και για να καταλάβετε πόσο σημαντική είναι αυτή η μεταρρύθμιση, σας λέω το ένα, το αυτονόητο: ένα νέο παιδί που δεν θέλει να σπουδάσει σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο ή δεν πέρασε στη σχολή που ήθελε, δεν θα αναγκαζόταν να πληρώσει πολύ περισσότερα χρήματα για να πάει στο εξωτερικό. Και αυτό δείχνει και το κοινωνικό του μέτρου. Γιατί αυτοί οι οποίοι έχουν τελειώσει μη κρατικά πανεπιστήμια στο εξωτερικό αλλά δεν θέλουν ο νέος Έλληνας να σπουδάσει αν θέλει εδώ σε μη κρατικό, δείχνουν και τη υποκρισία τους και έναν ελιτισμό, ο οποίος υποκρύπτεται. Το δεύτερο είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε 40.000 Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό, περισσότερους- όχι αναλογικά- σε απόλυτο αριθμό από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη. Σκεφτείτε πόσοι μπορούν να γυρίσουν, πόσα λεφτά μπορούν να έρθουν στη χώρα. Και κάτι άλλο, πόσες θέσεις εργασίας θα ανοίξουν σε αυτά τα ιδρύματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένας φοιτητής εξωτερικού ή εσωτερικού, με τα λεφτά που μένουν στην πατρίδα ισοδυναμεί με 80 τουρίστες. Είστε αποφασισμένοι αυτό που ψηφίσατε χθες να μπει σε τελική ευθεία.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα καταλάβουμε πόσο σημαντική τομή, πόσο ιστορική μεταρρύθμιση είναι για τη χώρα μας το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες, μέσα σε λίγους μήνες, αν ρωτήσουμε πόσο σημαντικό ήταν για την Κύπρο αυτό που συνέβη πριν από κάποια χρόνια όταν τότε η Ελλάδα έχανε ευκαιρίες επειδή το ΠΑΣΟΚ έκανε μια από τις πρώτες κυβιστήσεις, από τις πολλές που έχει κάνει σε αυτό το θέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να περάσουμε σε ένα άλλο θέμα. Θυμάστε ένα βράδυ, τότε έδειχναν και το Μαξίμου και έλεγαν για τροχήλατες βαλίτσες γεμάτες λεφτά, τη δήλωση του τότε υπουργού για το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών, τη Novartis; Διασύρθηκαν δύο πρώην πρωθυπουργοί και πρώην υπουργοί της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και τελικά, ο κ. Κούλογλου τι είπε χθες; Νομίζω ότι το να μπουν μέσα στο κάδρο χωρίς να υπάρχουν επαρκή στοιχεία ήταν μια πολιτική απόφαση και δεύτερον ήταν λάθος.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να εξηγήσουμε λίγο στους τηλεθεατές μας πόσο συγκλονιστικό είναι αυτό που λέει -και δεν είναι ο πρώτος- ο κ. Κούλογλου. Τι λέει ένας ευρωβουλευτής που εξελέγη με τον ΣΥΡΙΖΑ, άρα ξέρει και από μέσα; Λέει ότι οι διώξεις προσώπων, πολιτών και μάλιστα πρώην Πρωθυπουργών, υπουργών, άρα πολιτικών αντιπάλων- θυμάστε τι είχε πει ο κ. Πολάκης «να βάλουμε στη φυλακή τους πολιτικούς μας αντιπάλους»- …«δένει το γλυκό»- δεν είναι αποτέλεσμα κρίσης, απόφασης της δικαιοσύνης όπως προβλέπει η διάκριση των εξουσιών, αλλά ήταν πολιτική απόφαση να μπουν στο κάδρο οι άνθρωποι αυτοί, να κρεμαστούν στα μανταλάκια, την οποία μάλιστα απ' ότι λέει ο κ. Κούλογλου- όχι εμείς, όχι η Ν.Δ., όχι ο Μητσοτάκης, όχι η Κυβέρνηση- γνώριζε ο τότε Πρωθυπουργός. Και το πιο συγκλονιστικό είναι ότι ακριβώς τα ίδια λέει και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του κ. Τσίπρα, ο κ. Κοντονής. Συγκεκριμένα μιλάει για ένα «παρα-υπουργείο» Δικαιοσύνης, που λειτουργούσε στο Μαξίμου. Έρχομαι λοιπόν εγώ και σας λέω. Η Δικαιοσύνη έκρινε τις υποθέσεις αυτές, αμετάκλητη απαλλαγή για τα πρόσωπα αυτά, τον κ. Σαμαρά, τον κ. Πικραμμένο, τον κ. Βενιζέλο, τον κ. Γεωργιάδη, τον κ. Λοβέρδο για όλα τα δέκα αυτά πρόσωπα, και λέω το εξής, γιατί πήγα και στην Ευρώπη τις προηγούμενες ημέρες να εκπροσωπήσω τον Πρωθυπουργό για το κράτος Δικαίου και η αρμόδια αντιπρόεδρος της Κομισιόν μίλησε για πρόοδο και σημαντικά βήματα γιατί εμείς μιλάμε με πράξεις και νομοσχέδια και όχι με συκοφαντίες. Αυτοί οι ευαίσθητοι, αυτοί που βγαίνουν εκτός Ελλάδας ενώ εκλέγονται με την ψήφο των Ελλήνων και πληρώνονται από τον Έλληνα και Ευρωπαίο φορολογούμενο και συκοφαντούν τη χώρα, αν είχαν περίπτωση υπουργού Δικαιοσύνης της Ν.Δ. που μιλούσε για παρα-υπουργείο Δικαιοσύνης και Ευρωβουλευτή της Ν.Δ., συνάδελφό τους, που μιλούσε για πολιτικές αποφάσεις όταν μιλάει για διώξεις, πόσα συκοφαντικά ψηφίσματα -που τότε δεν θα ήταν συκοφαντικά- θα είχαν συντάξει; Πόσο θα ωρύονταν για το κράτος Δικαίου; Όλα αυτά δεν έχουν προηγούμενο. Η διάκριση των εξουσιών είναι συστατικό στοιχείο, αναγκαία προϋπόθεση για τη Δημοκρατία. Στη χώρα μας φαίνεται ότι αυτό δεν έγινε σεβαστό από μια Κυβέρνηση και δεν μπορούμε να το αφήσουμε να περάσει έτσι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εμένα με πείραξε η τελευταία παράγραφος που έλεγε να χάσει κονδύλια η Ελλάδα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο κ. Αρβανίτης, στον οποίο αναφέρεστε, κυνικά παραδέχτηκε και μάλιστα με δεύτερη ανακοίνωση επιθετική -γιατί είχε καταλάβει ότι πιάστηκε στη φάκα, εμείς το καταλαβαίναμε αυτό από την πρώτη στιγμή- είπε «μάλιστα το συγκεκριμένο άρθρο είναι δική μου πρωτοβουλία». Το άρθρο δηλαδή, που λέει για όλα αυτά τα συκοφαντικά η Ελλάδα να χάσει λεφτά. Θα σας πω κάτι. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η παραμικρή υποψία ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνεται στη χώρα και κανένας δεν το έχει καν υπονοήσει, δεν υπάρχει δημοσιογράφος σε κρατητήριο, όπως πολλοί συνάδελφοί σας είχαν βρεθεί όπως θυμάστε επί ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, δεν υπάρχουν υπουργοί της Ν.Δ. ή βουλευτές που βάζουν τα πρόσωπά σας, εν είδει προγραφών απειλώντας. Και επειδή αυτά στην Ελλάδα πλέον δεν υπάρχουν και επειδή η Ελλάδα πλέον δεν είναι το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης σε όλα τα επίπεδα, κάποιους τους ενοχλεί. Και θέλουν να στοχοποιήσουν, είναι ξεκάθαρο, τον Έλληνα Πρωθυπουργό

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εννοείται την προκήρυξη Πολάκη;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όλα αυτά τα οποία έχουμε δει. Όλα αυτά δεν υπάρχουν και ενώ δεν υπάρχουν τώρα όλοι αυτοί καταγγέλλουν τα δήθεν ζητήματα κράτους Δικαίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα κρατώ αυτά και πάμε παρακάτω. Χθες άκουσα από κάποιον ομιλητή ότι απειλούνται τα περιφερειακά πανεπιστήμια. Δηλαδή εγώ που έχω στη Σάμο το πανεπιστήμιο Αιγαίου, θα πειραχτεί ή θα ενισχυθούν αυτά τα πανεπιστήμια;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να δούμε καταρχάς ποιοι καταγγέλλουν τον περιορισμό κονδυλίων και την υποβάθμιση των περιφερειακών πανεπιστημίων; Γιατί έχω τελειώσει περιφερειακό πανεπιστήμιο, τη Νομική Θράκης και έχω μια ιδιαίτερη αγάπη για το δημόσιο και ειδικά για τα περιφερειακά πανεπιστήμια. Προσέξτε, καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ένα το κρατούμενο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε χρηματοδότηση για τα πανεπιστήμια, την τριτοβάθμια εκπαίδευση 90 εκατ. ευρώ. Αυξήθηκε κατά 50%, πάνω από 130 εκατ. ευρώ- αυτή η αύξηση έγινε ήδη από εμάς από το 2019 στο 2023 και συνολικά αυξήθηκε η χρηματοδότηση για την Παιδεία. Και στο νομοσχέδιο που καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπονται 1,5 δισεκ. ευρώ για τα δημόσια πανεπιστήμια. Ενισχύεται το Δημοκρίτειο, ενισχύεται το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Προσέξτε, και καταγγέλλει την υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, προφανώς δεν διάβασε καν το νομοσχέδιο όταν ξεκίνησε αυτές τις καταγγελίες, γιατί 176 άρθρα από τα 205 του νομοσχεδίου αναφέρονταν στο δημόσιο πανεπιστήμιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν, πάμε «τσέπη» γιατί έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πάμε οικονομία τώρα, είναι το πεδίο δόξης λαμπρό. Πορεία κατώτατου με βάση κάρτα: 9.227. Να δούμε την πορεία του κατώτατου όπως έχει προδιαγραφεί. Το 2022 ήταν 713. Το 2023 780 είμαστε εδώ. Αυτά είναι με βάση το μεσοπρόθεσμό. Δηλαδή, εδώ μπορεί να είναι 820, 825, μπορεί να είναι και 830. Στις 22 Μαρτίου, κ. Εκπρόσωπε, θα ξέρουμε τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Άρα, αυτό είναι δεδομένο με βάση το μεσοπρόθεσμο και τον βηματισμό που έχει κάνει η Κυβέρνηση. Σωστό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα σας θυμίσω κάτι γιατί αξία μεγάλη έχει το πού θα πάει ο κατώτατος μισθός και, ναι, στην επικείμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μετά την εισήγηση της Υπουργού Εργασίας, θα έχουμε την αρμόδια απάντηση σε αυτούς που ενδιαφέρονται. Γιατί, ναι, πρέπει να ανέβει και θα ανέβει ο κατώτατος μισθός. Και θα ανέβει πάνω από τα 800 ευρώ. Εγώ ελπίζω το περισσότερο δυνατό και θα φτάσει στα 950 ευρώ στο τέλος της 4ετίας, αλλά πιο σημαντικό από όλα αυτά, κ. Αυτιά, είναι η αξιοπιστία. Τι είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν το 2019, όταν ο κατώτατος μισθός ήταν πολύ κάτω από 700 ευρώ -να θυμίσω; Από εκείνον που θα το έκανε 750, σε δική σας συνέντευξη το είχε πει -τον κ. Τσίπρα. Είχε πει ότι θα αυξήσω τον κατώτατο μισθό, διπλάσια απ' ό,τι η ανάπτυξη. Και τον αύξησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τετραπλάσια από ό,τι η ανάπτυξη. Άρα, σημασία έχει ότι, ό,τι λέμε το κάνουμε πράξη. Γιατί έχει πολύ μεγάλη αξία η επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού; Γιατί δοκιμαζόμαστε κι εμείς, όπως και όλες οι υπόλοιπες χώρες, από μια επίμονη ακρίβεια, οπότε αυτές οι μόνιμες παρεμβάσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, στους συνταξιούχους, στους νέους, στους νέους γονείς, στις νέες μητέρες και στους ανθρώπους του ιδιωτικού τομέα, όπου η αύξηση του κατώτατου μισθού και τριετίες που ξεπάγωσαν, είναι το καλύτερο αντίδοτο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ξέρω. Εδώ είμαστε. Η πράξη εδώ τώρα. Τριετίες. 50.000 είναι περίπου αυτοί που δικαιώνονται τις τριετίες που ήδη ξεκίνησαν. Αύξηση του 10-30%. Δηλαδή, η πρώτη τριετία δίνει 10%, η δεύτερη δίνει 20% και η τρίτη τριετία δίνει 30%. Έβαλε ο Άδωνις Γεωργιάδης μια ρύθμιση. Την ξέρουν εδώ οι οικονομολόγοι μας και οι νομικοί. Όποιος δεν δώσει τριετία είναι ποινικό αδίκημα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ακριβώς. Πολλές φορές όταν λέμε 950 ο στόχος της 4ετίας για τον κατώτατο μισθό, που πάμε προς τα εκεί, και μέσος μισθός 1500, μας ρωτάνε δικαίως και οι πολίτες: Μα τον κατώτατο μισθό μπορείτε να τον νομοθετήσετε, τον μέσο μισθό πώς θα τον ανεβάσετε; Πρώτη απάντηση είναι ότι το ανεβάσαμε πάνω από 15% σε μια δύσκολη τετραετία, την προηγούμενη. Γιατί η οικονομία δεν είχε φτάσει στο επίπεδο που είναι τώρα. Η δεύτερη απάντηση κρύβεται στις τριετίες. Οι τριετίες ξεπάγωσαν νωρίτερα, περίπου δύο χρόνια, από ό,τι είχαμε προβλέψει, γιατί; Γιατί βλέπαμε την ανάγκη να ανέβουν κι άλλο οι μισθοί, λόγω της ακρίβειας. Η τρίτη απάντηση -αν μου επιτρέπετε- γιατί είναι σημαντικά όλα αυτά, αλλά είναι σημαντικά αν τα βάλει κανείς δίπλα με την ανάπτυξη της χώρας και τις δουλειές που δημιουργούνται. Όταν έχουν δημιουργηθεί περίπου 400.000 θέσεις εργασίας και σε αυτές τις θέσεις έχουμε αύξηση του μέσου μισθού, σημαίνει ότι δημιουργείται μεγαλύτερο μέρος της πίτας, μεγαλώνει η πίτα, κι έτσι μπορούμε να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβώς. Πάμε τώρα φοιτητικό επίδομα. Μας εξέπληξε: 2.500 χιλιάδες ευρώ. Εδώ πρέπει δύο φοιτητές να είναι μαζί, έτσι;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυξάνεται, βέβαια, και για τους φοιτητές που δεν συγκατοικούν, από τα 1.500 στα 2.000 ευρώ. Αυτό είναι το ετήσιο φοιτητικό επίδομα που δίνεται και δίνεται για όλους τους φοιτητές, δηλαδή και για όσους σπουδάζουν Αθήνα - Θεσσαλονίκη, απλά αυτό δεν αυξάνεται. Αυτό, δηλαδή, θα μείνει 1.500 για αυτούς που δεν συγκατοικούν και 2.000 ευρώ για εκείνους που συγκατοικούν. Για εκείνους που είναι, όμως, σε περιφερειακά πανεπιστήμια, δηλαδή σε πόλεις όλης της Ελλάδας πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης, θα αυξηθεί περαιτέρω. Θα πάει 2.000 ευρώ και 2.500 ευρώ. Γιατί γίνεται αυτό; Γιατί μαζί με την ακρίβεια τροφίμων, η ακριβή στέγη, είναι τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα αυτής, της εισαγόμενης, κρίσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Πάμε τώρα στο διπλό επίδομα που αφορά τις νέες μητέρες. Κύριε Εκπρόσωπε, η κάρτα έχει την εξής ιδιορρυθμία: Έχει τα 780 εδώ, σε αυτό το σημείο. Δηλαδή, η μητέρα που γέννησε από 24 Σεπτεμβρίου και μετά το 2023 -εμπίπτετε κι εσείς στην περίπτωση αυτή, να σας ζήσει 780 ευρώ, λοιπόν, σε εργαζόμενες, επαγγελματίες και αγρότισσες. Αυτό έχει επεκταθεί.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εδώ υπήρχε μία στρέβλωση. Υπήρχαν μητέρες δύο ταχυτήτων σε αυτή τη χώρα. Υπήρχαν, δηλαδή, μητέρες οι οποίες έπαιρναν το επίδομα και υπήρχαν και οι ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, οι οποίες έπαιρναν για λίγους μήνες, νομίζω για δύο μήνες, κάπου στα 200 ευρώ. Ούτε 200 ευρώ. Και λίγο λιγότερο. Ήρθε, λοιπόν, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και, ουσιαστικά, επέκτεινε πρώτον και στις ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες το επίδομα αυτό και πήγε στο ύψος του κατώτατου μισθού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν πάει ο μισθός 820 θα πάει κι αυτό.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ακριβώς. Θα αναπροσαρμοστεί και το επίδομα. Δηλαδή, και το επέκτεινε και το αύξησε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το επίδομα γέννησης την ίδια ώρα πήγε 2.400 έως 3.500.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυξήθηκε και, μάλιστα, αυξήθηκε γεωμετρικά με βάση και το πόσα παιδιά έχει το νέο ζευγάρι το οποίο γεννάει. Εδώ όλα αυτά, αν τα αθροίσει κανείς, μαζί με τις μόνιμες παρεμβάσεις στο εισόδημα, είναι μία ακόμη κίνηση αντιμετώπισης της κρίσης και παρεμβάσεις οι οποίες μένουν όταν οι κρίσεις φεύγουν. Προφανώς, ούτε από μόνο του το επίδομα γέννησης λύνει όλα τα προβλήματα ενός νέου ζευγαριού, ούτε τα 780 ευρώ, τα οποία δεν είναι αμελητέο ποσό, λύνουν όλα τα προβλήματα μιας νέας μητέρας. Αλλά, αν αθροίσει κανείς το επίδομα γέννησης, αν αθροίσει κανείς το επίδομα για τη νέα μητέρα, αν αθροίσει κανείς την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ, αν σκεφτεί κανείς ότι ήδη 9.000 άνθρωποι βρίσκουν σπίτι και πολλοί περισσότεροι επίκειται να βρουν από το πρόγραμμα που διπλασιάστηκε. Αν σκεφτεί κανείς ότι όλες αυτές οι παρεμβάσεις και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα είναι συνολικές, καταλαβαίνει γιατί η καλύτερη πολιτική αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι οι μόνιμες παρεμβάσεις. Γιατί οι μόνιμες παρεμβάσεις οχυρώνουν την καθημερινότητα και παραμένουν και την επόμενη μέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάτι έχει υποσχεθεί η Ούρσουλα στον Κυριάκο. Θα το πω απλά! Μεταξύ τους. Εδώ σήμερα ο Κουρτάκης, που είναι γάτα, λέει: Ο Μητσοτάκης είναι ηγετική φυσιογνωμία, λέει η Ούρσουλα. Και «ΤΑ ΝΕΑ» έχουν κάτι σημαντικό: Τι ανταλλάγματα προσδοκά η ελληνική πλευρά από τη στήριξη στην Ούρσουλα και τηλεφώνησε και ο Μπλίνκεν, πριν πάει ο Πρωθυπουργός μας στην Ουκρανία. Εγώ τώρα, κάτι περιμένω ως δημοσιογράφος.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τελευταία φράση. Πάμε σε αυτές τις ερωτήσεις που μας λέτε. Θα σας απαντήσω όπως το νιώθω. Σε λίγους μήνες, στις 9 Ιουνίου, έχουμε ευρωεκλογές. Θέλω λίγο να βάλουμε δίπλα δύο εικόνες. Θυμηθείτε, και απευθύνομαι και στους τηλεθεατές μας, πού ήταν η Ελλάδα και σε σχέση με την Ευρώπη και σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, μια Ελλάδα επαίτης, μια Ελλάδα μαύρο πρόβατο, μια Ελλάδα που μαζεύονταν όλοι να συζητήσουν το πρόβλημά της. Και σκεφτείτε όλα αυτά τα χρόνια, τα δύσκολα χρόνια για όλους και, κυρίως, για αυτούς που είχαν μεγαλύτερη ανάγκη, πού βρέθηκε η Ελλάδα. Η Ελλάδα πρωταγωνίστησε στο Ταμείο Ανάκαμψης, η Ελλάδα κατάφερε, αν μου επιτρέπετε, να μεγαλώσει και το ΑΕΠ της και με τις συμφωνίες με τις γύρω χώρες, η Ελλάδα κατάφερε και κέρδισε αμυντικές συμφωνίες που κάποτε ούτε μπορούσαμε να φανταστούμε και κατάφερε, ναι, να είναι ισότιμος συνομιλητής. Αν ήταν κάποιος στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος -εγώ ήμουν στις Βρυξέλλες, δεν κατάφερα να είμαι, αλλά μου το μετέφεραν πολύ καλοί φίλοι από τη Ν.Δ.- θα καταλάβαιναν γιατί ο Έλληνας Πρωθυπουργός, γιατί δεν είναι μόνο ο Πρόεδρος της Ν.Δ., πλέον πρωταγωνιστεί. Η χώρα μας πρωταγωνιστεί.

Όσο η Ελλάδα μεγαλώνει και ισχυροποιείται, τόσο αυτό θα επιστρέφεται στον φορολογούμενο, θα επιστρέφεται θετικά στους πολίτες.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να μεγαλώνει και να μεγαλώνει και το εισόδημα των πολιτών.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή