Λιθουανία - Μητσοτάκης από Σύνοδο Τριών Θαλασσών: Η Ελλάδα φυσική πύλη εισόδου για την ενέργεια

Στη Λιθουανία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη Σύνοδο της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών

O Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Τριών Θαλασσών
Αρχείου EUROKINISSI
2'

Η συνεργασία στους τομείς οικονομία, ενέργειας και ψηφιακά έργα βρίσκονται στην ατζέντα της Συνόδου της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών, που έχει στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στον άξονα Βορρά και Νότου.

Η Σύνοδος πραγματοποιείται στο Βίλνιους της Λιθουανίας με τη συμμετοχή 13 ηγετών ευρωπαϊκών χωρών, ανάμεσά τους και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για τη σύνοδο της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών, που έχει στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στον άξονα Βορρά και Νότου.

Προσερχόμενος στη σύνοδο των τριών θαλασσών στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακή πύλη, στις μεταφορές και στα logistics στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, με πρωταγωνιστή το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

«Όπως ξέρετε η Ελλάδα είναι επίσημο μέλος της πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών από πέρυσι και είναι μια πρώτη ευκαιρία να εκπροσωπήσω τη χώρα μου σε αυτή την σημαντική σύνοδο η οποία λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο σημαντικής γεωπολιτικής αστάθειας στην Ευρώπη. Η Ελλάδα μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών ανοίγοντας το νότιο διάδρομο διασυνδεσιμότητας είτε αυτός περιλαμβάνει τις μεταφορές είτε την ενέργεια καθώς μπορούμε να γίνουμε η φυσική πύλη εισόδου για την ενέργεια είτε αυτό είναι φυσικό αέριο είτε ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από το νότο στο βορρά. Και αν το σκεφτεί αυτό κανείς με γεωγραφικούς όρους η Ελλάδα είναι πλέον μέλος της Πρωτοβουλίας των 3 θαλασσών και δικαιολογείται να ονομαστεί πρωτοβουλία των 4 θαλασσών καθώς άνοιξε ο νότιος διάδρομος στο Αιγαίο. Προσβλέπω σε ενδιαφέρουσες συζητήσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Επόμενος σταθμός του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι η Πολωνία για συνάντηση με τον ομόλογο του, Ντόναλντ Τουσκ.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή