ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θα έχουμε κυβέρνηση αύριο

Θα έχουμε κυβέρνηση αύριο

Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Και υπουργοί εκ «προσωπικοτήτων» στη νέα κυβέρνηση

Η Ελλάδα αποκτά κυβέρνηση μέχρι αύριο, μετά τις ολονύχτιες έντονες παρασκηνιακές επαφές μεταξύ στελεχών ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και τις εξωτερικές παρεμβάσεις και πιέσεις που ασκήθηκαν, κυρίως από Ολάντ και Μάριο Μόντι προς Βενιζέλο, με τον οποίο από χθες τα μεσάνυχτα μέχρι σήμερα στις 10 το πρωί είχαν αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επαφές προς την κατεύθυνση να δεχθεί ο Βενιζέλος στήριξη κυβέρνησης Σαμαρά.

Το πιθανότερο κυβερνητικό σχήμα είναι το εξής: πρωθυπουργός Σαμαράς. Υπουργοί δοκιμασμένοι στελέχη της ΝΔ επιπέδου Αβραμόπουλου και Δήμα. Εξωκοινοβουλευτικά στελέχη των χώρων ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επιπέδου Γιαννίτση και στήριξη με ψήφο ανοχής αυτής της κυβέρνησης από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Στο σύνολό τους, οι δυνάμεις των τριών κομμάτων κάνουν 179 βουλευτές, δηλαδή παρά ένα θα μπορούσαν ακόμη και άρθρα του Συντάγματος να αλλάξουν.

Κυβέρνηση όμως με 179 βουλευτές είναι πανίσχυρη και πλήρως αποδεκτή από Ευρώπη και ΗΠΑ με τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αντιπολίτευσης, και τα άλλα κόμματα (ΚΚΕ, Καμμένος, Χρυσή Αυγή), σε αδύναμο ή περιθωριακό ρόλο μέσα στη νέα Βουλή.

Οι επαφές Σαμαρά με Βενιζέλο και Κουβέλη αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το βράδυ κι αμέσως μετά, η συμφωνία των τριών αρχηγών θα ανακοινωθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οπότε κατά πάσα πιθανότητα, ο κ. Σαμαράς δεν θα έρθει σε επαφή με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων, των οποίων είναι γνωστή η αρνητική θέση για τη δημιουργία κυβέρνησης της ΝΔ.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και τον ορισμό του υπουργικού συμβουλίου, θα γίνει ο «χάρτης» των προτάσεων της Ελλάδας προς τη Σύνοδο Κορυφής που θα συνέλθει 28 Ιουνίου στις Βρυξέλλες και στην οποία θα παραστεί ο κ. Σαμαράς με το οικονομικό του επιτελείο, ξεκινώντας τις διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία για την Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα σχεδιαστεί κυβέρνηση «εθνικής ενότητας»

Πρώτος στόχος Σαμαρά: Χαλάρωση του Μνημονίου

Ισχυρός ο Σαμαράς, νικητής (όπως και να 'χει) ο Τσίπρας