ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε κρίσιμο σημείο οι διαβουλεύσεις

Σε κρίσιμο σημείο οι διαβουλεύσεις

«Αγκάθι» οι προγραμματικές συγκλίσεις ΝΔ- ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις των κομματικών επιτελείων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για το σχηματισμό τρικομματικής κυβέρνησης.

Η συγκρότηση της νέας κυβέρνησης αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί εντός της ημέρας, ενώ ο κ. Φώτης Κουβέλης, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ. Αντώνη Σαμαρά εκτίμησε ότι η προγραμματική συμφωνία θα ολοκληρωθεί μέχρι το βράδυ.

Η 24ωρη καθυστέρηση της διαδικασίας οφείλεται κυρίως στις αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί στους κόλπους τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ήδη από την Τρίτη συγκρούστηκε με τους κορυφαίους για τα πρόσωπα του Κινήματος που θα μετάσχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Το εκρηκτικό κλίμα φάνηκε και στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, που πάντως αποφασίστηκε η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ με εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι βουλευτές του κόμματος τάχθηκαν υπέρ της θέσης του κ. Βενιζέλου, πλην των κ.κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Ανδρέα Λοβέρδου που επέμειναν ότι στο νέο σχήμα θα πρέπει να μετέχουν στελέχη της πρώτης γραμμής.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξήγησε στα δύο στελέχη ότι θα πρέπει να υπάρξουν «πολιτικά ισοδύναμα» με τη ΝΔ, διευκρινίζοντας ότι όπως εντάχθηκαν τα «γαλάζια» στελέχη στην κυβέρνηση Παπαδήμου, όταν ο κ. Σαμαράς αποφάσισε τη συμμετοχή μη κοινοβουλευτικών προσώπων, έτσι θα πρέπει να ενταχθούν και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Από την άλλη πλευρά, στη Δημοκρατική Αριστερά εμπλοκή έχει υπάρξει όσον αφορά στο ζήτημα της συμμετοχής στελεχών στο νέο σχήμα, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολιτική πρόβλημα σε περίπτωση συμμετοχής τους στην κυβέρνηση. Το «σύνδρομο Καρατζαφέρη» φοβίζει την Αγίου Κωνσταντίνου, κάτι που γίνεται αντιληπτό και από τις διαρροές που αφορούν τους διαλόγους του κ. Φώτη Κουβέλη τόσο με τον κ. Σαμαρά όσο και με τον κ. Βενιζέλο.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός και προσεκτικός στις διαπιστώσεις του, αλλά και ιδιαίτερα προσηλωμένος στις προγραμματικές γραμμές του κόμματός του. Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι τυχαία η συμμετοχή του κ. Δημήτρη Χατζησωκράτη στην άτυπη ομάδα των εκπροσώπων των κομματικών επιτελείων που συγκροτούν το πλαίσιο προγραμματικής σύγκλισης της νέας κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης:

Σαμαράς - Βενιζέλος - Κουβέλης «κλειδώνουν» τη συμφωνία

Βγήκαν μαχαίρια στο ΠΑΣΟΚ για τις... καρέκλες

Ποιοι έβγαλαν το κοστούμι του υπουργού