ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παρασκήνιο για τη νέα κυβέρνηση

Το παρασκήνιο για τη νέα κυβέρνηση

«Κόκκινες γραμμές», καραμπόλες και αντιδράσεις στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών πριν ανακοινωθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Ο Ευ. Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης μπορεί να συμφώνησαν τελικά με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τελικά την κυβέρνηση εθνικής ευθύνης, ωστόσο μέχρι να φτάσουμε στο σημείο εκείνο υπήρξαν συγκρούσεις, καθώς οι τρεις οι πολιτικοί αρχηγοί πρότειναν ο καθένας τους δικούς τους ανθρώπους.

Οι πρώτες συνεννοήσεις είχαν αρχίσει από τη στιγμή που πήρε τη διερευνητική εντολή ο Αντώνης Σαμαράς. Στα πρώτα τηλεφωνήματα κιόλας «κλείδωσε» το όνομα του κ. Βασίλη Ράπανου στο υπουργείο Οικονομικών. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης όμως στο Μέγαρο Μαξίμου, οι τρεις αρχηγοί τα «έσπασαν» στα ονόματα των υφυπουργών.

Ο κ. Σαμαράς επέμεινε στο όνομα του κ. Χρήστου Σταϊκούρα, με τον κ. Βενιζέλο όμως να προτείνει την παραμονή του κ. Γιώργου Ζανιά, πρόταση την οποία στήριζε και ο κ. Φώτης Κουβέλης. Τελικά η πρόταση του πρωθυπουργού επικράτησε και ορκίστηκε υφυπουργός ο βουλευτής Φθιώτιδας.

Στη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου σημειώθηκε η πρώτη καραμπόλα και αφορούσε το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο κ. Σαμαράς ήθελε τον κ. Χαράλαμπο Αθανασίου, τον οποίο όμως αρνήθηκε ο κ. Φώτης Κουβέλης, με τον συντάχθηκε και ο κ. Βαγγέλης Βενιζέλος.

Η επόμενη πρόταση του κ. Σαμαρά ήταν ο κ. Κώστας Τζαβάρας ο οποίος δέχθηκε αρχικά τηλέφωνο από το Μέγαρο Μαξίμου. Μισή ώρα αργότερα όμως ειδοποιήθηκε ότι δεν μπορεί να πάρει το συγκεκριμένο υπουργείο και του δόθηκε η θέση του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού.

Η πρόταση της ΔΗΜΑΡ ήταν να τοποθετηθεί στο Δικαιοσύνης ο κ. Αντώνης Ρουπακιώτης, πρόσωπο το οποίο στήριξε και ο Ευ. Βενιζέλος. Ο κ. Σαμαράς δέχτηκε την εισήγηση των άλλων πολιτικών αρχηγών και έτσι ο κ. Αθανασίου τοποθετήθηκε τελικά αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών με υπουργό τον κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη ο οποίος εκτός απο γραμματέας Προγράμματος της ΝΔ είναι ο μοναδικός χριστιανός βουλευτής Ροδόπης.

Σημειωτέον ότι ο κ. Στυλιανίδης είναι ο μόνος «Καραμανλικός» βουλευτής που πήρε υπουργικό χαρτοφυλάκιο.

Αρχικά η ΔΗΜΑΡ είχε προτείνει τον κ. Ρουπακιώτη για υπουργό Εργασίας, θέση την όποια όμως αρνήθηκε ο ίδιος. Τελικά ανέλαβε το «καυτό» χαρτοφυλάκιο ο Γιάννης Βρούτσης με υφυπουργό τον Νίκο Νικολόπουλο.

Πρόταση της ΔΗΜΑΡ ήταν και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης καθηγητής κ. Αντώνης Μανιτάκης, για τον οποίο συμφώνησαν χωρίς αντιρρήσεις και ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος.

Προβληματισμός για Κυριάκο και Ντόρα

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν επέλεξε για υπουργούς την επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας Ντόρα Μπακογιάννη και τον αδερφό της Κυριάκο Μητσοτάκη. Πολλοί έσπευσαν να μεταφράσουν την κίνηση αυτή ως προσπάθεια του πρωθυπουργού να παραγκωνίσει από την ηγετική ομάδα το «Μητσοτακικό μπλοκ». Η αλήθεια ωστόσο είναι λίγο διαφορετική. Αρχικά το όνομα της κ. Μπακογιάννη ακουγόταν για την προεδρία της Βουλής, θέση για την οποία δεν είχε αντίρρηση και η ίδια. Το τηλεφώνημα όμως δεν έγινε ποτέ.

Όσον αφορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το όνομά του έπαιξε δυνατά για το υπουργείο Περιβάλλοντος, μιας και ο κ. Μητσοτάκης είχε πλούσια δραστηριότητα στον τομέα αυτό. Ο κ. Σαμαράς πρότεινε στον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει την θέση του αναπληρωτή στο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και κλιματικής αλλαγής. Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι γνωρίζει το αντικείμενο καθώς είναι αρμόδιος τομεάρχης πολλά χρόνια και ότι θα προτιμούσε την θέση του υπουργού. Η πρότασή του δεν έγινε αποδεκτή και τελικά έμεινε εκτός κυβέρνησης.

Αντιδράσεις για Δήμα και Μιχελάκη

Παρασκήνιο συνοδεύει και την τοποθέτηση του κ. Αβραμόπουλου στο υπουργείο Εξωτερικών. Αρχικά υπήρχαν σκέψεις να επιστρέψει στη Βασ. Σοφίας ο κ. Σταύρος Δήμας. Στελέχη της Συγγρού όμως επεσήμαναν τη δυσφορία που υπήρχε για το πρόσωπο του κ. Δήμα, μιας και δεν είχε εμφανιστεί κατά την προεκλογική περίοδο.

Από την στιγμή που ο κ. Δήμας έμεινε εκτός κυβέρνησης άνοιξε ο δρόμος για τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο να πάρει το υπουργείο Εξωτερικών. Ο κ. Αβραμόπουλος αρχικά είχε ζητήσει την θέση του Προέδρου της Βουλής αλλά επελέγη ο κ. Βαγγέλης Μειμαράκης. Έτσι υπήρξε η σκέψη να επιστρέψει στο υπουργείο Αμύνης που είχε και επί κυβερνήσεως Παπαδήμου αλλά δεν ήταν η πρώτη επιλογή του. Από την στιγμή που πήγε στο Εξωτερικών άνοιξε ο δρόμος για τον κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο για το υπουργείο Αμύνης,

Σκληρό πόκερ παίχτηκε και για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο πρωθυπουργός πρότεινε να τοποθετηθεί ο κ. Γιάννης Μιχελάκης, μιας και εκείνος είχε τραβήξει όλο το κουπί για τη ΝΔ την προεκλογική περίοδο. Ο Ευ. Βενιζέλος όμως έθεσε «κόκκινη γραμμή», τονίζοντας πως ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ είχε ασκήσει σκληρή κριτική στο ΠΑΣΟΚ με ανακοινώσεις που στρέφοντας και προσωπικά εναντίον του.

Ο κ. Κουβέλης δεν αντέδρασε για τον κ. Μιχελάκη, πρόκρινε όμως μια λύση κοινά αποδεκτή.. Έτσι λοιπόν κατέληξαν στο Σίμο Κεδίκογλου με την αποδοχή όλων και έτσι ο κ. Μιχελάκης όπως όλα δείχνουν θα αναλάβει τη θέση του γραμματέα της ΝΔ.

Δεν ήθελε κανείς το υπουργείο Υγείας

Πολύ συζήτηση έγινε για το ποιος θα καθίσει στην «ηλεκτρική καρέκλα» του υπουργείου υγείας. Τα ονόματα που ακούστηκαν ήταν πολλά, ενώ είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι κανένα από τα κόμματα δεν ήθελε να βάλει δικό του στέλεχος στο συγκεκριμένο υπουργείο.

Αρχικά ο Χριστόδουλος Στεφανάδης είχε τις περισσότερες πιθανότητες να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο. Τελικά όμως ο κ. Σαμαράς αποφάσισε να εμπιστευτεί στέλεχος της ΝΔ και έτσι τοποθετήθηκε ο κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος με αναπληρωτή υπουργό τον κ. Μάριο Σαλμάς.

Καραμπόλες είχαμε και στο υπουργείο Ναυτιλίας στο οποίο πήγε αρχικά στον Μ. Κεφαλογιάννη. Στην συνέχεια ακούστηκε το όνομα του Γιάννη Πλακιωτάκη και τελικά κατέληξε στον Κώστα Μουσουρούλη