ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολή Γ. Βρούτση στους κοινωνικούς εταίρους

Επιστολή Γ. Βρούτση στους κοινωνικούς εταίρους

Πρόσκληση για την έναρξη του διαλόγου για τα εργασιακά θέματα έστειλε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Υπουργός Εργασίας κ. Γ. Βρούτσης προς τους κοινωνικούς εταίρους.

Στη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, τους καλεί να καταθέσουν προτάσεις για την προστασία των εργαζόμενων, την επανένταξη των ανέργων και την ανάπτυξη.

«Εκτιμώ ο Κοινωνικός Διάλογος, ο οποίος διεξάγεται εν μέσω της σημαντικής και επώδυνης οικονομικής κρίσης που βιώνει σήμερα ο τόπος μας, θα συμβάλλει αφενός στην αποκατάσταση της ισορροπίας στην αγορά εργασίας και αφετέρου στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της εύρυθμης λειτουργίας της» επισημαίνει ο κ Βρούτσης.

Από τα φλέγοντα θέματα που θα περιλαμβάνει η ατζέντα του διαλόγου -ο οποίος θα ολοκληρωθεί τέλος Οκτωβρίου- είναι ο τρόπος καθορισμού του κατώτατου μισθού.

Ο Υπουργός έχει από τον προηγούμενο μήνα αποσαφηνίσει τη θέση του, τονίζοντας ότι «ο κατώτατος μισθός πρέπει να επανέλθει σε υψηλότερα επίπεδα μόλις υπάρξουν ευνοϊκότερες οικονομικές συνθήκες. Όμως, προτεραιότητά μας σήμερα πρέπει να είναι η ανάσχεση της ανεργίας και η δημιουργία, με όλα τα διαθέσιμα μέσα, ευκαιριών απασχόλησης».

Επιπλέον έχει κοινοποιήσει στους κοινωνικούς εταίρους τις εναλλακτικές λύσεις που επικρατούν στη ΕΕ για τον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού οι οποίες είναι:

Ο κατώτατος μισθός καθορίζεται αποκλειστικά με συμφωνίες των κοινωνικών εταίρων, χωρίς καμία παρέμβαση του κράτους (όπως ισχύει σήμερα στην Ελλάδα).

Ο κατώτατος μισθός (και μόνο) καθορίζεται κατόπιν τριμερούς διαπραγμάτευσης, εργαζομένων, εργοδοτών και κυβέρνησης

Ο κατώτατος μισθός καθορίζεται από την κυβέρνηση, ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους

Διμερείς διαπραγματεύσεις κοινωνικών εταίρων καθορίζουν προτεινόμενο ύψος κατώτατου μισθού. Η κυβέρνηση θεσμοθετεί τον κατώτατο μισθό εντός δεσμευτικού και προκαθορισμένου εύρους

Ο κατώτατος μισθός προσδιορίζεται από μια Ανεξάρτητη Αρχή, στην οποία μετέχουν κοινωνικοί εταίροι και εμπειρογνώμονες κύρους και κοινής αποδοχής. Εν συνεχεία, συζητείται και οριστικοποιείται από τον κοινωνικό διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και νομοθετείται από την κυβέρνηση.

Η ατζέντα του διαλόγου περιλαμβάνει επίσης το θέμα της συγκράτησης της ανεργίας, κυρίως των νέων, μείωση των εισφορών αλλά και παροχές όπως επίδομα ενοικίου και εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού, όταν το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες ,μετά την κατάργηση των οργανισμών.