ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Νταβούτογλου στην Αθήνα

Επίσκεψη Νταβούτογλου στην Αθήνα

Στις 8 Οκτωβρίου και αφού έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες του συμβουλίου του ΟΗΕ, θα συγκληθεί για πρώτη φορά έπειτα από 19 μήνες, το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, όπως ενημέρωσε την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Εξάλλου, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι πολύ σύντομα θα επισκεφθεί την Αθήνα ο Τούρκος ομόλογός του, Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα έρθει στην Ελλάδα για συνομιλίες ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Εντμάν Παναρίτι.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι θα πρέπει να αρθεί η απειλή του «casus belli» από την Τουρκία. «Δεν υπάρχουν για μας γκρίζες ζώνες. Αυτά είναι ξεκάθαρα. Ούτε συζήτηση ούτε παρερμηνεία δέχονται. Το ξεκαθαρίζουμε προς πάσα κατεύθυνση. Ας το καταλάβουν καλά αυτό» ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε ότι η Ελλάδα τηρεί με συνέπεια τις δεσμεύσεις της σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και στο πλαίσιο της πολιτικής ισονομίας και ισοπολιτείας.

Απαντώντας δε σε σχετικές επισημάνσεις βουλευτών για δραστηριότητες παρακρατικών στη Θράκη, ο κ. Αβραμόπουλος δεν το διέψευσε, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «έχουν γνώση οι φύλακες για τη δραστηριότητα παρακρατικών οργανώσεων».

Παράλληλα, εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά επισκέψεις Τούρκων βουλευτών και πολιτικών στη περιοχή. «Δεν πρέπει να μας φοβίζουν» τόνισε.

Επιπλέον, προανήγγειλε ότι πολύ σύντομα ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, αποτελούμενη από επιστήμονες, διπλωμάτες και ακαδημαϊκούς, θα αρχίσει τις εργασίες της προκειμένου να ετοιμάσει την πρότασή της για το νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής, σύμφωνα και με τη νέα διεθνή οικονομική και εξωτερική συγκυρία.

Για το κυπριακό, ο υπουργός υπογράμμισε: «Η Κύπρος παραμένει εξαιρετική, κορυφαία προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση και η οικονομική κρίση δεν θα επηρεάσει καθόλου τη στάση μας». Χαρακτήρισε δε «σφάλμα στρατηγικό της Άγκυρας που δεν εκμεταλεύτηκε την ΑΟΖ Κύπρου για την εξομάλυνση των σχέσεων της».

Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι το κονδύλι είναι μόλις το 0,18% του κρατικού προϋπολογισμού.

«Κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες ασκείται η εξωτερική πολιτική. Όλοι το γνωρίζουμε αυτό» ανέφερε και πρόσθεσε: «Φροντίζουμε οι Έλληνες διπλωμάτες να κάνουν καλά τη δουλειά τους κάτω από όρους στοιχειώδους αξιοπρέπειας».

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, το 2008 ο προϋπολογισμός για το υπουργείο Εξωτερικών ήταν στα 485 εκατ. ευρώ, ενώ το 2012 έπεσε στα 290 εκ ευρώ.

Πάντως, ο ίδιος μίλησε για ανάγκη εξορθολογισμού των δαπανών του υπουργείου και στο πλαίσιο αυτό ενέταξε τόσο την αναστολή λειτουργίας διπλωματικών υπηρεσιών στο εξωτερικό, με στοχευμένο όμως, όπως είπε, τρόπο για να μη δημιουργηθούν κενά, όσο και την πώληση κτιρίων που ανήκουν στο δημόσιο και βρίσκονται σε άλλες χώρες.