ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο «μικροσκόπιο» του ΣΔΟΕ τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτικών

Στο «μικροσκόπιο» του ΣΔΟΕ τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτικών

Μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει ποινικώς αξιόλογα στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα.

Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ έχουν μπει οι φάκελοι για πολιτικά πρόσωπα -μεταξύ των οποίων πρώην υπουργοί, βουλευτές νυν και πρώην εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο και εισαγγελικών παραγγελιών για τα περιουσιακά τους στοιχεία ή για φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχαν στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντε ο επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων κ. Ν. Παντελής αλλά και οι οικονομικοί εισαγγελείς, από τις μέχρι τώρα έρευνες (οι περισσότερες βρίσκονται σε εξέλιξη) δεν έχουν προκύψει ποινικώς αξιόλογα στοιχεία για κάποια πολιτικά πρόσωπα.

«Άπαντα τα αορίστως διαδιδόμενα τυγχάνουν αβάσιμα» επισημαίνουν οι οικονομικοί εισαγγελείς κκ Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης σε απάντηση για τα τελευταία δημοσιεύματα, ξεκαθαρίζοντας ότι «επ’ ουδενί δεν μπορεί οι εν εξελίξει ευρισκόμενες έρευνες να ταυτίζονται με τα αναγραφόμενα στον Τύπο».

Πάντως, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ο οποίος είχε παρέμβει από την περασμένη Τετάρτη μετά τις πρώτες πληροφορίες περί υπάρξεως λίστας, ζήτησε την άμεση επίσπευση των ερευνών και άμεση ενημέρωση για όλους τους ελέγχους.

Την ίδια ώρα, η Εισαγγελία της Αθήνας ανέλαβε πλέον την έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες κατά τριών πολιτικών που έχουν γίνει στο πλαίσιο ιδιωτικής διαφοράς για την οποία από το 2010 έχει σχηματιστεί δικογραφία και ελέγχεται από το ΣΔΟΕ για σωρεία σοβαρότατων ποινικών οικονομικών εγκλημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η τηλεόραση του ΣΚΑΙ, η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου, η οποία είχε δώσει και την παραγγελία για την έρευνα της υπόθεσης (αφορά καταγγελίες δύο πρώην συνεργατών του κ. Ι. Καρούζου για οικονομικά εγκλήματα) από χθες ζήτησε από το ΣΔΟΕ το φάκελο και αναμένεται τις προσεχείς ημέρες να καλέσει σε κατάθεση τους Ιωσήφ Λιβανό και Γ. Ζωγραφάκη, οι οποίοι κατέθεσαν στο τέλος του 2011 ότι μεταξύ των άλλων προσώπων ο όμιλος Καρούζου επιχειρούσε ξέπλυμα και για τρεις πολιτικοί κατονομάζοντας τον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη και τους πρώην υπουργούς Γ. Βουλγαράκη και Μιχ. Λιάπη. Και οι τρεις αντέδρασαν έντονα στη δημοσίευση των σχετικών καταγγελιών από κυριακάτικη εφημερίδα (Real News) ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής επισκέφθηκε χθες τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητώντας κατεπείγουσα έρευνα για την υπόθεση.

Αναστολή αρμοδιοτήτων για τον Ευ. Μεϊμαράκη

Στους αντιπροέδρους της Βουλής ανέθεσε τις αρμοδιότητές του ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης μετά τον θόρυβο που προκάλεσαν δημοσιεύματα τα οποία τον εμπλέκουν μαζί με τους πρώην υπουργούς της ΝΔ κκ. Γ. Βουλγαράκη και Μ. Λιάπη σε υπόθεση ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος μέσω αγοραπωλησιών ακινήτων την περίοδο 2005-2008.

Ο κ. Μεϊμαράκης, ωστόσο, παραμένει Πρόεδρος της Βουλής έως ότου δημοσιοποιηθεί το πόρισμα του ΣΔΟΕ για τους πολιτικούς που φέρονται να ελέγχονται για ανεξήγητο πλουτισμό, ενώ η μερική «διαθεσιμότητα» στην οποία έθεσε εαυτόν, αφορά μόνον τις συνεδριάσεις της Ολομέλειας και της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.

Σε αυτή την λύση οδηγήθηκε η κυβέρνηση προκειμένου να αποφευχθεί ευρεία πολιτική και θεσμική κρίση, εν όψει μάλιστα της έγκρισης του νέου πακέτου μέτρων από την Βουλή, καθώς ο κ. Μεϊμαράκης φερόταν διατεθειμένος ακόμη και να παραιτηθεί προκειμένου να διευκολυνθεί η κυβέρνηση.

Απομένει, πάντως, να δούμε πώς θα αντιμετωπίσει η αντιπολίτευση το όλο θέμα, η οποία έχει την δυνατότητα ύστερα από πρόταση πενήντα βουλευτών να εκφράσει μομφή κατά του Προέδρου της Βουλής ή μέλους του Προεδρείου, η οποία συνεπάγεται τη λήξη της θητείας του.

Διαβάστε επίσης: Νάκος: Δεν εστάλη η λίστα του ΣΔΟΕ στη Βουλή

Στήνεται σκηνικό βίαιης ανασύνθεσης του πολιτικού συστήματος

Αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ για την απόφαση Μεϊμαράκη

Ο ξάδελφος του ξαδέλφου και η δικαστική έρευνα

Αναστέλλει τα καθήκοντά του ο Πρόεδρος της Βουλής