ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: Η πολιτική ατμόσφαιρα είναι πολύ βαριά

Βενιζέλος: Η πολιτική ατμόσφαιρα είναι πολύ βαριά

Η πολιτική ατμόσφαιρα είναι πολύ βαριά και η χώρα ζει σε συνθήκες αγωνίας, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση της ΚΟ του Κινήματος και πρόσθεσε πως δεν είναι τυχαίο ότι εξαπολύεται επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ, το οποίο εγγυάται την πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

Ο κ. Βενιζέλος εστίασε την ομιλία του στο πακέτο των μέτρων, τονίζοντας ότι «πρέπει να περάσουμε τον κάβο των μέτρων με τρόπο που δίνει προοπτική στη χώρα. Χρειάζεται υπομονή και αντοχή για να αντέξει ο λαός και το έθνος», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στο πακέτο, τόνισε ότι δεν εισακούσθηκε η πρόταση του Κινήματος και από τα 11,5 δισ. ευρώ φθάσαμε στα 14,5 δισ. κι αυτό χωρίς να έχουν συμφωνηθεί η παράταση αποπληρωμής, η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. και χωρίς να έχει συμφωνηθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, βρίσκεται μέσα στις αντιφάσεις του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου περιβάλλοντος και πιέζεται να πάρει κι άλλα μέτρα.

Σχολιάζοντας αυτές τις πιέσεις τόνισε ότι όσο μεγαλώνει το πακέτο των μέτρων, τόσο τα κονδύλια θα επιβαρύνουν μισθούς, συντάξεις και επιδόματα και επανέλαβε τη θέση του ότι το μεγάλο μέρος των περικοπών πρέπει να αναληφθεί από τα υπουργεία.

Ανέφερε επίσης ότι οι τρεις αρχηγοί είχαν συμφωνήσει στις βασικές κατευθύνσεις των μέτρων, αλλά οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και πληροφορείται ότι υπάρχει απόσταση με την τρόικα, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προκύψει, τελικά, άλλο πακέτο.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως δεν έχει νόημα να πετύχει η εγχείρηση και να πεθάνει ο ασθενής. Και πρόσθεσε πως αν δεν κλείσει όλο το πακέτο της συμφωνίας με τους εταίρους, τα μέτρα δεν μπορούν να κατατεθούν για ψήφιση στη Βουλή. Τα μέτρα, πρόσθεσε, πρέπει να έρθουν στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής. Όλα αυτά, σημείωσε, είναι απολύτως αναγκαία, αλλά και δύσκολο να επιτευχθούν. Πρέπει, όμως, να πετύχουμε, πρόσθεσε.

Τώρα, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, είναι η ώρα για τις αναγκαίες πρωτοβουλίες και οι τρεις αρχηγοί να είναι έτοιμοι (ο ίδιος δήλωσε έτοιμος) για να κάνουν κοινά βήματα. Και ζήτησε να ενημερωθεί και η αντιπολίτευση και να κληθεί να συμβάλει στην προσπάθεια και αν ο ΣΥΡΙΖΑ αρνηθεί θα αναλάβει τις ευθύνες του.

Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι αν πάμε όλοι μαζί, οι εταίροι θα καταλάβουν την ελληνική πραγματικότητα και ότι είναι άλλο η οικονομική βοήθεια και άλλο η οικονομική, κοινωνική και πολιτική τιμωρία της χώρας, καθώς και ότι η κοινοτική αλληλεγγύη δεν εξαντλείται σε πακέτα στήριξης.

Ανέφερε ακόμη ότι οι Έλληνες είναι έτοιμοι για θυσίες στο πλαίσιο, όμως, ενός τελευταίου πακέτου, που θα εντάσσεται σε ένα πλαίσιο καθαρό, σταθερό και οριστικό. Και πρόσθεσε ότι μπορεί να γίνει κατανοητό ότι η επίλυση του ελληνικού προβλήματος μπορεί να είναι η αρχή της επίλυσης του γενικότερου προβλήματος.

Σχετικά με το διεθνές περιβάλλον, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η Γερμανία έχει το δικό της χρονοδιάγραμμα και δεν βιάζεται, ενώ δείχνει να προτιμά τη λύση πακέτο για ορισμένες χώρες. Το ΔΝΤ δεν θέλει να μετέχει στη χρηματοδότηση χωρών, αν δεν είναι διασφαλισμένη η βιωσιμότητα του χρέους τους και οι αμερικανικές εκλογές επιβραδύνουν τις εξελίξεις.