ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόλπα παλαιάς κοπής...

Κόλπα παλαιάς κοπής...

Αδιόρθωτος ο Περιφερειάρχης Αττικής κ.Σγουρός

Παρά το σάλο που ξεσηκώθηκε με τα 8.5 εκατομμύρια ευρώ που θέλει να διαθέσει για την τουριστική προβολή της Περιφέρειας Αττικής και κυρίως με το κόστος και το είδος των δράσεων που περιέχονται στο πρόγραμμα, ο Περιφερειάρχης και πρώην άρχων της Άρσης Βαρών στην Ελλάδα( με ότι σημαίνει αυτό...), επιδιώκει με κάθε τρόπο να αποτρέψει την επανεξέταση αυτών των δαπανών.

Και μιλάμε για κοστολόγηση δαπανών που συνιστούν πρόκληση, όπως ο σχεδιασμός και η δημιουργία διαδικτυακής πύλης με κόστος 1.3 εκ. ευρώ, η δημιουργία σελίδων κοινωνικής δικτύωσης και η προβολή σε αυτές με κόστος 570.000 ευρώ, η δημιουργία τουριστικού logo και σλόγκαν που θα κοστίσει 170.000 ευρώ, η φιλοξενία του site σε server που κοστολογείται 94.000 ευρώ και η επικαιροποίηση του προγράμματος τουριστικής προβολής που θα κοστίσει 347.107.

Μιλάμε για κοστολόγια...άλλων εποχών που προκάλεσαν και την αντίδραση στενών του συνεργατών, όπως της εντεταλμένης συμβούλου για τον τουρισμό,της κ.Άννας Ροκοφύλλου που παραιτήθηκε με καταγγελίες.

Η ερώτηση των 31 βουλευτών της Ν.Δ, την προηγούμενη εβδομάδα,για το συγκεκριμένο ζήτημα θορύβησε τον κ.Σγουρό.

Ο κ.Περιφερειάρχης φαίνεται ότι έχασε την ψυχραιμία του από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η ερώτηση των 31 βουλευτών προς την Υπουργό Τουρισμού. Αντιλαμβάνεται ότι είναι πολύ δύσκολο να εγκρίνει η κ.Κεφαλογιάννη το πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Αττικής με αυτά τα κοστολόγια και με αυτές τις δράσεις.

Έστειλε επιστολή στον κ.Σαμαρά, ζητώντας του να τραβήξει το αυτί των απείθαρχων βουλευτών του που ''τόλμησαν'' να αναδείξουν το θέμα στη Βουλή ενώ τους ...απείλησε ότι θα ενημερώσει και τον κ.Ράιχενμπαχ.

Οι φήμες ότι ενδέχεται να ενημερώσει και την κ.Μέρκελ για να επιβάλλει τις σχετικές κυρώσεις στους βουλευτές, ελέγχονται ως ανακριβείς...

Σε δεύτερο επίπεδο χθες, δια περιφοράς και η έκφραση είναι επιεικής, οργανώθηκε επιχείρηση συλλογής υπογραφών από δημάρχους της Αττικής για τη στήριξη του κ.Σγουρού. Και όταν λέμε στήριξη του κ.Σγουρού εννοούμε τη στήριξη του προγράμματος τουριστικής προβολής των 8.5 εκατομμυρίων ευρώ της Περιφέρειας.

Στην επιχείρηση στήριξης πρωτοστάτησαν δύο Αντιπεριφερειάρχες και ένας Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών γιατί φυσικά μας είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι μαζεύτηκαν 50 δήμαρχοι και συμφώνησαν να ...στηρίξουν τον κ.Σγουρό ανησυχώντας για το πρόγραμμα των 8.5 εκατομμυρίων ευρώ...

Μεταξύ των δημάρχων που υπογράφουν είναι ο κ.Καμίνης, που σχεδόν όλοι έχουν ξεχάσει ότι είναι Δήμαρχος Αθηναίων και τη θέση του οποίου εποφθαλμιά ο κ.Σγουρός.

Δεν υπογράφει ο Δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος αρνούμενος να νομιμοποιήσει με την υπογραφή του δαπάνες 1.3 εκ. ευρώ για τη δημιουργία site και πολύ περισσότερο να συναινέσει.

Σε όλα αυτά πρέπει να συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι η εκτέλεση,η χρηματοδότηση και η ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ για τους δήμους, εξαρτάται από την Περιφέρεια κατά πολύ μεγάλο βαθμό.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν κάποια ερωτήματα για τους δημάρχους που υπογράφουν και αναλαμβάνουν και τη σχετική ευθύνη της υπογραφής τους.

1ον) Κλήθηκαν ποτέ από την Περιφέρεια,αυτοί και τα δημοτικά τους συμβούλια,να καταθέσουν προτάσεις για το πρόγραμμα τουριστικής προβολής των 8.5 εκατομμυρίων ευρώ? Δεν είχαν ή δεν έπρεπε να έχουν γνώμη για ένα θέμα που,υποτίθεται,τους αφορά άμεσα?

2ον) Έχουν περιέλθει σε γνώση τους οι καταγγελίες της πρώην εντεταλμένης περιφερειακής συμβούλου για τον τουρισμό κ.Άννας Ροκόφυλλου για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στον προγραμματισμό,στην επιλογή και την τιμολόγηση των δράσεων?

3ον) Γνωρίζουν ότι δύο μέλη της Επιτροπής Τουρισμού της Περιφέρειας,ένας εκ των οποίων ήταν ο πρώην δήμαρχος Πόρου, κ.Σπυρίδων, παραιτήθηκαν καταγγέλοντας ότι ουδέποτε ήρθε το θέμα στην Επιτροπή Τουρισμού?

4ον) Στους δήμους τους θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν τέτοιες δαπάνες/ Πόσοι από αυτούς έχουν φτιάξει διαδικτυακή πύλη 1.3 εκατομμυρίων ευρώ με φιλοξενία από server αξίας 94.000 ευρώ?

Κάτω από αυτές τις συνθήκες αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αντίδραση της κ.Κεφαλογιάννη που ακόμα δεν έχει εγκρίνει τη σύμβαση με τις συγκεκριμένες δράσεις και τα κόστη, αντιλαμβανόμενη και αυτή ότι...''θα τους πάρουν με τις πέτρες''.