ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «λεφτά υπάρχουν» του Αντώνη Σαμαρά

Το «λεφτά υπάρχουν» του Αντώνη Σαμαρά

Πώς ξαφνικά προέκυψε ότι η Ελλάδα έχει χρήματα μέχρι τον Ιανουάριο, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός μας έλεγε ότι το Νοέμβριο τελειώνουν;

Ο Σαμαράς πριν λίγες μέρες στη γερμανική Handelsblatt είπε ότι η Ελλάδα διαθέτει χρήματα μέχρι το Νοέμβριο, γι' αυτό και πρέπει να εκταμιευθεί η επόμενη δόση.

Μετά όμως την επίσκεψη Μέρκελ και ενώ καμία διαβεβαίωση δεν δόθηκε για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις ευρώ, ούτε καν αν αυτή δοθεί ολόκληρη ή σε... υπο-δόσεις, ξαφνικά το κλίμα αλλάζει και ο πανικός σταματά.

Διαρρέουν ΤΩΡΑ από το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο ότι υπάρχει περιθώριο μέχρι τον Ιανουάριο. Πώς εξηγείται αυτό; Γιατί ξαφνικά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας

Πού βρέθηκαν τα λεφτά, ξαφνικά;

Η απάντηση είναι στο ότι παρουσιάζει η Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα στο τελευταίο οκτάμηνο. Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι και στα στοιχεία εννιαμήνου θα αποτυπωθεί το ίδιο και έτσι θα πάμε μέχρι το τέλος του έτους. Το πλεόνασμα έχει επιτευχθεί με τεχνητό τρόπο.

Ουσιαστικά, το ελληνικό δημόσιο πετυχαίνει διαλύοντας στην ουσία τον ιδιωτικό τομέα, τις επιχειρήσεις και την οικονομία με τη στάση πληρωμών που έχει κηρύξει στο σύνολο των υποχρεώσεων του, να κερδίζει χρόνο και να δικαιολογεί την ανεπάρκεια του, στις διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να κάνει στον δημόσιο τομέα και την λειτουργία της Διοίκησης. Τα περίφημα 89 σημεία, που θέτει ως προαπαιτούμενα ο Σόιμπλε για την εκταμίευση της δόσης.

Η εγκληματική αυτή τακτική και η ανεπάρκεια της κυβέρνησης Σαμαρά, που έχει χάσει το κρίσιμο διάστημα των 3 μηνών, σκοτώνουν την πραγματική οικονομία, ενισχύουν την ύφεση, εκτοξεύουν την ανεργία, προβάλλοντας εφιάλτες και οδηγώντας τις εξελίξεις σε έκρυθμες καταστάσεις.