ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Συναγερμός» για δόση και χρέος

«Συναγερμός» για δόση και χρέος

Στις Βρυξέλλες ο Σαμαράς για τη Σύνοδο Κορυφής -Επαφές με Γιουνκέρ, Ρομπάι και Μέρκελ -Πιέζει για οριστική λύση η Αθήνα

Το «ναυάγιο» στο Eurogroup της Δευτέρας φαίνεται πως ταρακούνησε την ελληνική κυβέρνηση που είναι αποφασισμένη να αλλάξει στάση απέναντι σε Ευρώπη και ΔΝΤ.

Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ο οποίος περίμενε να δοθεί τελικά το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης στη συνεδρίαση της Δευτέρας, βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος στο περιθώριο της Συνόδου να θέσει το ελληνικό ζήτημα με επιτακτικό πλέον τρόπο.

Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ενώ ενδέχεται να συναντηθεί και με την γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτη η κυβέρνηση θα δώσει μάχη για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να περισώσει ό,τι μπορεί από τα κοινοτικά κονδύλια της περιόδου 2014-2020 διεκδικώντας περίπου 20 δισ. ευρώ τη στιγμή που με τα σημερινά δεδομένα δεν πρόκειται να της δοθούν περισσότερα από 11 δισ. ευρώ.

Αισιοδοξία για το επόμενο Eurogroup

Το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. Θεωρεί βέβαιο ότι θα αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και επιπλέον τα 5 δισ. μέσα στον Δεκέμβριο και τα 8 δισ. για να συμπληρωθεί το ποσό των 44 δισ. ευρώ στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Η Αθήνα ευελπιστεί ότι θα υπάρξει συμβιβασμός για την Ελλάδα που εκτός από την εκταμίευση θα περιλαμβάνει και ρυθμίσεις για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Η ελληνική κυβέρνηση επισημαίνει ότι έκανε ότι της αναλογούσε ανταποκρίθηκε πλήρως στις δεσμεύσεις της και οι εταίροι πρέπει να ανταποκριθούν τώρα στις δικές τους δεσμεύσεις.

Πάντως το Βερολίνο τις τελευταίες ώρες δείχνει διατεθειμένο να βάλει νερό στο κρασί του, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο μιας πιθανής, μελλοντικής, αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Χαρακτηριστική είναι και η τοποθέτηση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ ο οποίος δήλωσε ότι «οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν καθήκον να αναζητήσουν και να βρουν μια συμφωνία για την Ελλάδα».