ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ράιχενμπαχ: Πρέπει να μειωθούν οι τιμές σε προϊόντα και ενέργεια

Ράιχενμπαχ: Πρέπει να μειωθούν οι τιμές σε προϊόντα και ενέργεια

Ύφεση στην οικονομία με μεγάλο αντίκτυπο στην κοινωνία που δεν συνοδεύεται, όμως, και από μειώσεις στις τιμές των προϊόντων αλλά και μείωση του ενεργειακού κόστους διαπιστώνει ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης (Task Force) της Κομισιόν στην Αθήνα Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος τονίζει ότι θα έπρεπε να γίνουν περισσότερα ώστε να υπάρχει ευελιξία στο θέμα των τιμών και αύξηση του ανταγωνισμού.

«Αυτό είναι ένα από τα θέματα στα οποία θα ήθελε η Ομάδα Δράσης να υποστηρίξει την ελληνική κυβέρνηση ώστε να αποσαφηνίσει τους λόγους για τους οποίους η κρίση δεν αποκλιμακώνεται περισσότερο»,δήλωσε ο κ. Ράιχενμπαχ μετά από συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.

Σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, ωστόσο, επισήμανε, κατά τη συνάντηση που είχε με το Δ.Σ. της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, ότι «η μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» είναι ημιτελής και δεν έχει ολοκληρωθεί ενώ η κυβέρνηση δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα πρόθυμη ώστε να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και να δώσει στις τοπικές αυτοδιοικήσεις την απαραίτητη αυτονομία και τους πόρους που χρειάζονται για να κινηθούν προς την κατεύθυνση των βέλτιστων πρακτικών που υπάρχουν στην Ευρώπη».

«Αυτό είναι μια θεμελιώδης πολιτική επιλογή που πρέπει να γίνει στην Ελλάδα» πρόσθεσε ενώ απευθυνόμενος στους δήμους τους κάλεσε να εντείνουν τον πολιτικό τους δυναμισμό για να υλοποιήσουν τα οράματά τους για ανάπτυξη.

«Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας: δεν θεωρώ ότι με εξωτερικές μελέτες θα αποκτήσετε τον πολιτικό δυναμισμό που θα πρέπει να προέρχεται από τις τοπικές αρχές. Μια τέτοια μελέτη αν γίνει σωστά θα μπορούσε να ισχυροποιήσει τα επιχειρήματά σας όμως ο πολιτικός δυναμισμός θα πρέπει να προέρχεται από το όραμά σας για το ρόλο, τους πόρους, και την αυτονομία και τη λογοδοσία των δήμων. Το να αναπτυχθεί ένα τέτοιο όραμα θα ήταν πολύ σημαντικό βήμα στη γένεση αυτού του πολιτικού δυναμισμού».

Κατά τις συναντήσεις του στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Ράιχενμπαχ δέχτηκε από τους εκπροσώπους των αυτοδιοικητικών αρχών τα αιτήματά τους για την αύξηση των χρηματοδοτήσεων του ΕΣΠΑ. Ο ίδιος επισήμανε ότι υπάρχει η τάση για τη μείωση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων τα επόμενα χρόνια, όμως σε ό,τι αφορά την κατανομή των πόρων ΕΣΠΑ θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν η κρίση που χτύπησε τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα. Σε αυτό το μήκος κύματος ζήτησε από τους δημάρχους να καταθέσουν γρήγορα τις προτάσεις τους καθώς, όπως είπε, είναι ασφυκτικές οι προθεσμίες για τις αλλαγές στην τρέχουσα περίοδο αλλά και τον σχεδιασμό της επόμενης προγραμματικής περιόδου (2014 - 2020).

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, έθεσε στον κ. Ράιχενμπαχ τα προβλήματα της έλλειψης ρευστότητας μέσω του τραπεζικού συστήματος αλλά και της υψηλής φορολόγησης που δεν δημιουργούν, όπως είπε, συγκριτικά πλεονεκτήματα για επενδύσεις στην Ελλάδα. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Σίμος Δανιηλίδης ζήτησε την ενίσχυση του ρόλου της αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στις κοινωνικές παρεμβάσεις και τα κοινωνικά προγράμματα που υλοποιούνται μέσω των δήμων και παρέχουν υπηρεσίες σε νέα ζευγάρια για την απασχόληση των παιδιών τους, σε ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία για την παροχή υπηρεσιών φροντίδας και σε ανέργους για την προώθησή τους στην απασχόληση.