ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποδηματά: Η Κύπρος δοκιμάζεται σκληρά αλλά ξέρει να αγωνίζεται

Ποδηματά: Η Κύπρος δοκιμάζεται σκληρά αλλά ξέρει να αγωνίζεται

Στο Συνέδριο του Economist στην Κύπρο βρέθηκε η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Άννυ Ποδηματά με τίτλο «Συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης: ποια είναι η επόμενη μέρα για την Κύπρο με τη νέα κυβέρνηση».

Στην ομιλία της η κα. Άννυ Ποδηματά ανέφερε: «Βρισκόμαστε δίπλα στην Κύπρο, δίπλα στους Κύπριους πολίτες και με αίσθημα ευθύνης θέλουμε να συμβάλλουμε με κάθε τρόπο, για μία λύση αποτελεσματική, αξιόπιστη και πρωτίστως ευρωπαϊκή» τόνισε η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατά την ομιλία της, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην έναρξη του συνεδρίου του Economist με τίτλο «Συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης: ποια είναι η επόμενη μέρα για την Κύπρο με τη νέα κυβέρνηση».

Η Αντιπρόεδρος επεσήμανε ότι η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκφράζεται με τον πιο ξεκάθαρο από την δήλωση του ο Προέδρου του Martin Schultz ο οποίος ζητάει «να δουλέψουμε όλοι μαζί για μία πιο δίκαιη και βιώσιμη λύση για τους Κύπριους πολίτες. Μία λύση ευρωπαϊκή και όχι μία λύση εξωτερική. Αλλά μια πραγματικά και όχι προσχηματικά ευρωπαϊκή λύση. Που δεν θα παραβιάζει τις αρχές: αλληλεγγύη, υπευθυνότητα, δικαιοσύνη».

Η κυρία Ποδηματά τόνισε ότι είναι υποχρέωση όλων «να αναγνωρίσουμε τα προβλήματα, τις στρεβλώσεις και τις ανισορροπίες, στο εθνικό και στο ευρωπαϊκό επίπεδο» και ότι δυστυχώς μετά από τρία χρόνια κρίσης «το βασικό μάθημα, της ανάληψης και όχι της μετάθεσης της ευθύνης και της εγκατάλειψης της «τιμωριτικής λογικής», όπως δείχνει και η περίπτωση της Κύπρου, δεν το έχουμε διδαχθεί ακόμα».

Ανέφερε ότι το πρόβλημα στην Κύπρο είναι «ο υπερδιογκωμένος – σε σχέση με την οικονομία – χρηματοπιστωτικός τομέας, ο οποίος βρίσκεται σε κρίση και χρειάζεται εξυγίανση» αλλά και ότι η Κύπρος «δεν αποτελεί στην Ευρώπη μοναδική περίπτωση» και ότι «υπάρχουν και άλλες χώρες με παρεμφερή χαρακτηριστικά». Αναγνώρισε, επίσης, ότι παρά το γεγονός ότι «τα τελευταία δυο χρόνια στην Ευρώπη έγιναν πολύ σημαντικά βήματα προς τα μπρος» υπήρξε καθυστέρηση στον τομέα της Τραπεζικής Ένωσης και ότι «αν δεν υπήρχαν υπαναχωρήσεις από τις αρχικές εξαγγελίες και είχαμε σήμερα σε εφαρμογή τον ενιαίο μηχανισμό Τραπεζικής Εποπτείας, θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε τις στρεβλώσεις στον Τραπεζικό τομέα, με τρόπο ενιαίο, πιο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό. Και θα συζητούσαμε για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), με όρους ασφαλώς, αλλά χωρίς να επιβαρύνεται το δημόσιο χρέος».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε ότι «όλοι καταλαβαίνουμε την απογοήτευση του Κυπριακού λαού. Όμως, πρέπει να σταθούμε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα απέναντι στις εξελίξεις. Πρέπει να αναλογιστούμε τη σημασία που έχει για το παρόν και το μέλλον μας να παραμείνουμε συνεπείς στην αναζήτηση ευρωπαϊκών λύσεων». Η κυρία Ποδηματά κατέληξε λέγοντας ότι «η Κύπρος δοκιμάζεται σκληρά, αλλά ξέρει να αγωνίζεται» όπως και ότι «η Ευρώπη σήμερα δοκιμάζεται σκληρά», αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι «παρά τις δυσκολίες, εάν δώσουμε μαζί αυτή την μάχη, με πίστη και αποφασιστικότητα, θα τα καταφέρουμε και θα παραδώσουμε στα παιδιά μας την Ευρώπη – και άρα το μέλλον – που τους αξίζει».