ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο εδώλιο ο Άκης Τσοχατζόπουλος – Άρχισε η πολύκροτη δίκη

Στο εδώλιο ο Άκης Τσοχατζόπουλος – Άρχισε η πολύκροτη δίκη

-Ακόμη 18 άτομα δικάζονται σήμερα για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» στην υπόθεση των εξοπλιστικών

-Τρόμος στο όλον ΠΑΣΟΚ

Ξεκίνησε σήμερα (22 Απριλίου 2013) στο Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ κ. Άκη Τσοχατζόπουλου και 18 συγκατηγορουμένων του για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από τα εξοπλιστικά.

Κατά την αποβίβασή του από την κλούβα της Αστυνομίας, ο πρώην υπουργός αποδοκιμάστηκε αλλά και χειροκροτήθηκε από συγκεντρωμένους στο σημείο.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν για τη μεγάλη υπόθεση πολιτικής διαφθοράς, εκτός από τον πρώην υπουργό, η νυν σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη, η πρώην σύζυγός του Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου, ο εξάδελφός του Νίκος Ζήγρας, ο αδελφός της Β. Σταμάτη, Παναγιώτης, η λογίστρια Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, ο κατασκευαστής Αστέριος Οικονομίδης, ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης, ο πρώην γ.γ. Εξοπλισμών και «δεξί χέρι» του 'Ακη Τσοχατζόπουλου Γιάννης Σμπώκος, η δικηγόρος Ταλίτα Τσεκούρα, ο εκπρόσωπος της υπεράκτιας εταιρείας Morelia Οράτιος Μελάς, ο φερόμενος ως συνιδιοκτήτης της υπεράκτιας εταιρείας Torcaso Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης της υπεράκτιας εταιρείας Nobilis Νίκος Γεωργουλάκης, ο φερόμενος ως συνιδιοκτήτης της Torcaso Παντελής Ζαχαριάδης. Επίσης, στο εδώλιο θα καθίσουν οι Σπυρίδων Χατζηνικολάου, Γιώργος Κωνσταντάτος, Φωτης Αρβανίτης και Νίκος Καρατζάς.

Οι κατηγορούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος δείχνει ψύχραιμος, σε αντίθεση με τη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη η οποία μοιάζει εμφανώς σοκαρισμένη, όπως και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι.

Ο πρώην υπουργός χαιρέτησε, δια χειραψίας, δικηγόρους και δημοσιογράφους λέγοντάς τους: «Εγώ είμαι καλά, εσείς;».

Παράλληλα, είχε σύντομη συνομιλία με τον Γιάννη Σμπώκο και φίλησε την πρώην λογίστριά του Ευφροσύνη Λαμπροπούλου.

Κάποια στιγμή ένας ηλικιωμένος κύριος, τον πλησίασε και τον αγκάλιασε!

Η εικόνα της κ. Σταμάτη δεν θυμίζει σε τίποτα την όμορφη σύζυγο του πρώην πανίσχυρου υπουργού, ενώ τα σημάδια από την πολύμηνη φυλάκιση είναι εμφανή στο πρόσωπό της.

Από τους συνολικά 19 κατηγορούμενους παρόντες στο δικαστήριο είναι οι 14. Δηλαδή 5 είναι απόντες. Μεταξύ αυτών είναι η κόρη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ κ. Αρετή Τσοχατζοπούλου, καθώς και η πρώην σύζυγός τους Γκούντρουν.

Ο πρώην πανίσχυρος υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, καλείται να δώσει εξηγήσεις για τις υπόγειες διαδρομές του "μαύρου χρήματος" που φέρεται να έλαβε ως "μίζα" από τις συμβάσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων επί υπουργίας του στο ΥΠΕΘΑ ο Άκης Τσοχατζόπουλος καθώς και τον βαθμό εμπλοκής στην υπόθεση των συγκατηγορουμένων του.

Οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών στο παραπεμπτικό βούλευμα που εξέδωσαν αποδίδουν στον πρώην υπουργό "ροπή προς το έγκλημα με μοναδικό σκοπό το χρήμα", ενώ αναφέρονται λεπτομερώς στους τρόπους με τους οποίους οι κατηγορούμενοι τέλεσαν ή συμμετείχαν στο ξέπλυμα του "μαύρου χρήματος".

Στο πολυσέλιδο παραπεμπτικό βούλευμα που θα αναγνωστεί στη δικαστική αίθουσα αναφέρεται, για το σύνολο των κατηγορουμένων, ότι διέπραξαν τις πράξεις που τους αποδίδονται ως μέλη οργάνωσης που δημιουργήθηκε το 1998 «…ενεργώντας κατ' επάγγελμα διότι από την επανειλημμένη τέλεση της πράξης και την υποδομή που είχε διαμορφώσει προκύπτει σκοπός του για πορισμό εισοδήματος και σταθερή ροπή του προς τη διάπραξη του εγκλήματος της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Τέλεσε τις ως άνω πράξεις βάσει σχεδίου αλλά συμμετέχοντας σε οργάνωση δια της οποίας τοποθετήθηκαν και αποκρύβηκαν σημαντικότατου ύψους παράνομα έσοδα μέσω ενός καλοστημένου και πολύπλοκου δικτύου εγχώριων και εξωχώριων εταιριών και της χρησιμοποίησης πλήθους τραπεζικών λογαριασμών για την εξαφάνιση των ιχνών των χρημάτων μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές έχοντας διαμορφώσει οργανωμένη ετοιμότητα τέλεσης νομιμοποίησης εσόδων».

Εμπλέκει Σημίτη, Γιώργο, Βενιζέλο και Πάγκαλο

Ο πρώην πανίσχυρος υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, πρότεινε ως μάρτυρες υπεράσπισής του τους πρώην πρωθυπουργούς Κ. Σημίτη και Γ. Παπανδρέου, τον νυν πρόεδρο του ΠΣΑΟΚ Ευ. Βενιζέλο, καθώς και τους πρώην υπουργούς Γιάννο Παπαντωνίου, Αλέκο Παπαδόπουλο, Θ. Πάγκαλο, Κώστα Λαλιώτη, Βάσω Παπανδρέου και Γιώργο Ρωμαίο.

Επίσης πρότεινε ως μάρτυρες υπεράσπισής του τους Τζογάνο, Κρυονερίτη και Παραγκιουδάκη, τότε επικεφαλής των Ένοπλων Δυνάμεων. Όλοι συμμετείχαν στο ΚΥΣΕΑ που υπέγραψαν τις «χρυσές» συμβάσεις.

Ωστόσο, το παρόν δικαστήριο δεν εξετάζει το εάν το ΚΥΣΕΑ έπραξε σωστά ή όχι υπογράφοντας τις περίφημες συμβάσεις, αλλά τις μίζες που διακινήθηκαν από την υπογραφή τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος την περασμένη Παρασκευή είχε στείλει συνολικά δέκα εξώδικα προς τα προαναφερόμενα πρόσωπα και μάλιστα σε προσωπικό τόνο, «να έρθεις και να καταθέσεις στο δικαστήριο τι γνωρίζεις για την υπόθεση.

19 εκατ. ευρώ διεκδικεί το ελληνικό δημόσιο από τον Τσοχατζόπουλο

Ένα εκατομμύριο ευρώ για κάθε έναν από τους συνολικά 19 κατηγορούμενους που παραπέμφθηκαν σε δίκη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος προερχόμενο από τις χρυσές μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων διεκδικεί το ελληνικό δημόσιο.

Δηλαδή, το δημόσιο αξιώνει 19 εκατ. ευρώ με τη μερική επιφύλαξη μάλιστα για περαιτέρω αποζημίωση.

Η είδηση αυτή έγινε γνωστή μόλις σήμερα όταν το ελληνικό δημόσιο δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής στο δικαστήριο, αιφνιδιάζοντας τον πρώην υπουργό κ. Άκη Τσοχατζόπουλο και τους συγκατηγορουμένους του.

Διαβάστε επίσης:

Απορρίφθηκε το αίτημα Τσοχατζόπουλου-Κανονικά αύριο η δίκη

Ο Άκης παίζει τα ρέστα του!