ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης:Δεν συζητάμε πλέον για την κρίση αλλά πως θα βγούμε από αυτή

Μηταράκης:Δεν συζητάμε πλέον για την κρίση αλλά πως θα βγούμε από αυτή

«Τους τελευταίους μήνες δεν συζητάμε πλέον αποκλειστικά και μόνο για την κρίση, αλλά πως θα βγούμε απ' αυτή», επισήμανε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, ο οποίος μιλώντας απόψε το βράδυ σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι τα πρώτα σημάδια για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας άρχισαν να είναι ορατά.

Όπως είπε ο κ. Μηταράκης από το βήμα της εκδήλωσης, με θέμα: «Πως θα χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις», (διοργάνωσαν οι «Απόφοιτοι Αμερικανικών Πανεπιστημίων» και το Think Tank «Νέο Ρεύμα – Νέο Όραμα»), οι πρώτες ιδιωτικοποιήσεις γίνονται, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με στοιχεία του περασμένου μήνα είχαμε 55.000 περισσότερες προσλήψεις, από απολύσεις, ενώ η επιστροφή των 19 δις ευρώ καταθέσεων, αποτελεί ένα ακόμα θετικό σημάδι.

«Δεν είναι όμως, ώρα για πανηγυρισμούς, αλλά για δουλειά», τόνισε ο υφυπουργός ο οποίος υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα έρθει μέσα από τις ιδιωτικές επενδύσεις. Στο μεταξύ, ο πρώην αντιπρόεδρος της Eυρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Πλούταρχος Σακελλάρης, χαρακτήρισε ως βασικούς παράγοντες για την επιστροφή της οικονομικής ανάπτυξης την επανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάρθρωση των τραπεζών, τη βελτίωση της παραγωγικότητας, την αύξηση των επενδύσεων και την ενεργή επανακατάρτιση των ανέργων. Ειδικά για την τόνωση των επενδύσεων επανέλαβε από το βήμα της εκδήλωσης, την πρότασή του για τη δημιουργία Ταμείου Επενδύσεων στην Ελλάδα.

Το συγκεκριμένο ταμείο θα έχει σκοπό την παροχή δανείων, προς οικονομικά βιώσιμες παραγωγικές επενδύσεις που υλοποιούνται είτε ως ανεξάρτητα έργα (project finance), είτε ως τμήμα εταιρικών επενδυτικών προγραμμάτων και θα αποτελεί μια σύμπραξη Δημοσίου, διεθνών οργανισμών και ιδιωτών, καθώς οι πόροι του θα προέρχονται από τους τρεις αυτούς τομείς.

Όπως εξήγησε, στην Ελλάδα και παρά την οικονομική κρίση ,πολλοί κλάδοι της οικονομίας μπορούν να είναι παραγωγικοί, κάτω όμως, από θεσμούς και δομές, που πρέπει να διαμορφωθούν και ανέφερε χαρακτηριστικά τους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, των ιχθυοκαλλιεργειών, της διαχείρισης στερεών αποβλήτων του διακομιστικού εμπορίου και του ιατρικού τουρισμού. Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος, ενώ παρευρέθηκαν απόφοιτοι αμερικανικών πανεπιστημίων, εκπρόσωποι φορέων και παραγωγικών τάξεων.