ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Γεωργιάδη-Πατούλη

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Γεωργιάδη-Πατούλη

Με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γιώργο Πατούλη, και εκπροσώπους του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.


Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το θέμα των περιπτώσεων ιατρών που ξεπέρασαν τους μέσους όρους συνταγογράφησης, οι οποίες θα αποσταλούν για έλεγχο στα αρμόδια όργανα.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι «για το θέμα του ελέγχου για την προκλητή ζήτηση, ξεκαθαρίζω ότι τιμώ τους Έλληνες γιατρούς, οι οποίοι έχουν εξαιρετική φήμη σε όλο τον κόσμο και είμαι αντίθετος προσωπικά στη λογική της αρένας. Χαίρομαι που ερχόμενοι εδώ, είχαν εποικοδομητικές προτάσεις, για να εγκαινιάσουμε μια συνεργασία που με διάφανο τρόπο θα βοηθήσει την Πολιτεία να ελέγξει την προκλητή ζήτηση, η οποία αποτελεί σήμερα ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τους δείξαμε ορισμένα από τα στοιχεία ενός τυχαίου μηνός από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, έχοντας αφαιρέσει φυσικά πλήρως όλα τα προσωπικά δεδομένα, για να μην υπάρχουν θέματα νομιμότητας και θα εγκαινιάσουμε μια στενή συνεργασία για τους κανόνες που θα εφαρμόσουμε για τους ελέγχους».

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε επίσης ότι έχει γίνει «μία πρώτη συζήτηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης να υπάρξει η σχετική πρόβλεψη για όσους έχουν γενικά συναλλαγές με τον ΕΟΠΥΥ, όχι μόνο τους ιατρούς, οι οποίοι θα θελήσουν να αξιοποιήσουν ένα ευνοϊκότερο πλαίσιο επιστρέφοντας χρήματα τα οποία δε θα έπρεπε να έχουν πάρει».

Εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ο κ. Πατούλης τόνισε ότι «ζητήσαμε εξηγήσεις για τις τελευταίες δημοσιοποιήσεις» καθώς δεν μπορεί να συνεχίζεται η διαπόμπευση ενός κλάδου. Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «εμπιστοσύνη που έχει στον Έλληνα ιατρό ο υπουργός».

Όσον αφορά στη διαδικασία ελέγχου των ονομάτων ιατρών, ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι πρώτα θα ελεγχθούν από το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας (ΣΕΕΥΠ) και το ΣΔΟΕ και εφόσον προκύψουν στοιχεία θα μεταβιβαστούν στον εισαγγελέα και τους ιατρικούς συλλόγους.

«Σε αυτή τη φάση θα ελεγχθούν πενήντα (ονόματα) και είναι πράγματι καθοδόν προς το ΣΔΟΕ», ανέφερε.

Ο κ. Πατούλης σημείωσε, τέλος, πως «θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία τα οποία σαφέστατα να δείχνουν ενοχή και παρακαλούμε προς κάθε κατεύθυνση σε αυτή τη δύσκολη εποχή να λέμε ποιος φταίει, γιατί φταίει και τότε να δημοσιοποιούμε ονόματα και διευθύνσεις. Διαφορετικά διαπομπεύεται όλος ο κλάδος, κάτι το οποίο δεν είναι στην πρόθεση κανενός. Θεωρούμε αυτονόητο τον έλεγχο που αναφέρει ο κ. υπουργός, αλλά ονόματα μόνο όταν υπάρχει ενοχή».

Διαβάστε επίσης:

Σε εξέλιξη η συνάντηση του ΙΣΑ με τον υπουργό Υγείας