ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι Τροϊκανοί απαιτούν τα κλειδιά του κράτους - Οι 6 σκληροί όροι τους

Οι Τροϊκανοί απαιτούν τα κλειδιά του κράτους - Οι 6 σκληροί όροι τους

Οι έξι σκληροί όροι της τρόικας για το νέο δάνειο

Τα κλειδιά της διαχείρισης, του προγραμματισμού και της εκτέλεσης του ελληνικού μνημονίου ζητούν οι εταίροι ως αντάλλαγμα για το πρόσθετο δάνειο ύψους τουλάχιστον 14 δις. ευρώ που θα δοθεί στην Ελλάδα για την περίοδο 2014-2016.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας, ο αξιωματούχος που παρακολουθεί επιτελικά αλλά όχι άμεσα το μνημόνιο, το Eurogroup και η Κομισιόν επιθυμούν να σχεδιάσουν από την αρχή τις βασικές εκτελέσιμες πολιτικές του μνημονίου.

Συνεπώς, οι Βρυξέλλες θέλουν τα κλειδιά του μνημονίου για να τρέξουν έξι κυρίως κατευθύνσεις επιμέρους πολιτικών.

- Την επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων και τη ρευστοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, χωρίς την εκτελεστική εμπλοκή φορέων του ελληνικού δημοσίου.

- Την ολοκλήρωση του μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας στο ελληνικό δημόσιο και του σχεδιασμού της στελέχωσής του από μηδενική βάση.

- Τη δημιουργία νέου, απλού και αναπτυξιακού φορολογικού συστήματος.

- Το επόμενο και τελικό κύμα αλλαγών στο ασφαλιστικό, με ένα μόνο κρατικό ταμείο, εθνική σύνταξη, πλήρη κατάργηση του εφάπαξ και δημιουργία νέων ιδιωτικών ή επαγγελματικών επικουρικών ταμείων.

- Την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών για το επιχειρηματικό περιβάλλον, τις εξαγωγές, τη γραφειοκρατία και το εθνικό πλαίσιο αδειοδοτήσεων και τέλος

- Την επόπτευση της επόμενης φάσης της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας μέσω της νέας επενδυτική τράπεζας στο Λουξεμβούργο.