ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Προσπαθούμε για μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης

Χατζηδάκης: Προσπαθούμε για μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης

Παραδέχθηκε πως η τιμή του πετρελαίου στην Ελλάδα είναι όντως υψηλή, προσθέτοντας όμως πως το 60% του κόστους πηγάζει από τους φόρους.

Τη διαβεβαίωση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, προκειμένου να πετύχει τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, παρείχε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας στο ΣΚΑΙ σημείωσε πως το σύστημα εισροών-εκροών για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου θα έχει εγκατασταθεί και θα είναι έτοιμο προς λειτουργία σε ολόκληρη την αλυσίδα της αγοράς έως τα μέσα του 2014.

Αναφερόμενος δε στο κόστος των καυσίμων, ο κ. Χατζηδάκης παραδέχθηκε πως η τιμή του πετρελαίου στην Ελλάδα είναι όντως υψηλή, προσθέτοντας όμως πως το 60% του κόστους πηγάζει από τους φόρους, και πως εάν εξαιρεθεί η φορολόγηση η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της αδειοδότησης επιχειρήσεων και των γραφειοκρατικών εμποδίων που αντιμετωπίζουν επιχειρηματίες προκειμένου να εισέλθουν στην αγορά, ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε πως η κυβέρνηση κινείται προς ένα σύστημα «που υιοθετεί τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές», δηλώνοντας αισιόδοξος πως έως τα τέλη Δεκεμβρίου θα έχει υπερψηφιστεί ο σχετικός νόμος-πλαίσιο, ενώ στη συνέχεια θα δρομολογηθούν επιμέρους ρυθμίσεις για συγκεκριμένα ζητήματα.

Ερωτηθείς για την σύγκρουση της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε πως η αξιωματική αντιπολίτευση πρεσβεύει μία πολιτική «ακραίου λαϊκισμού», και μία «πολιτική της γομολάστιχας» που «θα σβήσει τα πάντα». «Το λεφτά υπάρχουν του ΣΥΡΙΖΑ θα το πληρώσουμε πανάκριβα», συμπλήρωσε.

Τέλος, αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ο υπουργός Ανάπτυξης διερωτήθηκε «γιατί να κάνουμε εκλογές;», σημειώνοντας πως η κυβέρνηση έχει εκλεγεί για με «συγκεκριμένη εντολή» την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και την ανάκαμψη.

Διαβάστε επίσης:

Αλλάζουν τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης

Στουρνάρας:Ελάφρυνση φόρων μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος

ΣΥΡΙΖΑ:Επιμένουν στην ανάλγητη υπερφορολόγηση του πετρελαίου θέρμανσης